Sözleşmeli personele 'doğum' ve 'askerlik' kolaylığı sağlayan kararname Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı
Sözleşmeli personele 'doğum' ve 'askerlik' kolaylığı sağlayan kararname Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Yeni düzenlemeye göre sözleşmeli kadın personele 16 hafta ücretli doğum izni verilecek, sözleşmeli erkek personel askerlik dönüşü yeniden işe alınabilecek. Düzenleme ile Adalet Bakanlığı başta olmak üzere bazı bakanlıkların sözleşmeli personel alabilmesinin önü de açılıyor.
- Sözleşmeli personele 'doğum' ve 'askerlik' kolaylığı sağlayan kararname Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Yeni düzenlemeye göre sözleşmeli kadın personele 16 hafta ücretli doğum izni verilecek, sözleşmeli erkek personel askerlik dönüşü yeniden işe alınabilecek.
Bakanlar Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 3 saat 15 dakika süren bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından bir açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, kurul gündemine ilişkin bilgi verdi. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Milli Eğitim Akademisi kurulmasını öngören yasa tasarısı Bakanlar Kurulu'nda imzalanarak, TBMM'ye sevk edildi.
SÖZLEŞMELİ PERSONELE İKİ KOLAYLIK
Bakanlar Kurulu'nda 'Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'da değişiklik yapılmasını öngören kararname de imzaya açıldı. Yeni düzenlemeye göre sözleşmeli kadın personele 16 hafta ücretli doğum izni verilecek. Ayrıca sözleşmeli erkek personel askerlik dönüşü yeniden işe alınabilecek. Düzenleme ile Adalet Bakanlığı başta olmak üzere bazı bakanlıkların sözleşmeli personel alabilmesinin öne de açılıyor. Çiçek, sözkonusu düzenlemeye ilişkin şu bilgileri verdi:
"Sözleşmeli kadın personele doğumdan önce 8 hafta doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta ücretli doğum izni verilebilecek. Sözleşmeli personelin askerlik dönüşü yeniden işe alınabilmesine imkan getirilmektedir. En az 1 yıl görev yapmış olmak şartıyla karşılıklı görev yeri değişikli yapılabilmesine imkan sağlanmaktadır. Eş durumu veya sağlık nedenlerine dayalı olarak belli şartlar dahilinde kurum içi görev yeri değişikliği yapılabilecektir. Eşi şehit olan personele bir defaya mahsus olmak üzere kurum içi görev yeri değişikliği yapılabilmesine imkan getirilmektedir. Bazı unvanlar için yapılacak alımlarda kurumlara ayrıca sınav yapma hakkı tanınmaktadır. Özellikle bu Adalet Bakanlığı için önem arz ediyor. Ceza ve Tevkif Evleri'nde ciddi ölçüde personel açığı var. İnfaz memuru ve zabıt katibi olarak isimlendirdiğimiz personeli 657 sayılı kanuna göre alıyorduk. Ancak bu alanda çok fazla kadro verme imkanı olmadığı için birçok kurumlarımızda en başta da Adalet Bakanlığı ve yargı teşkilatında ciddi açıklar vardı. Böylece sözleşmeli personel çalıştırma imkanı getirilmiş olmakta, hizmetlerin daha etkin ve verimli yapılabilmesine de imkan sağlanmaktadır."
"BAKANLIKLARIN VE KURUMLARIN İHTİYAÇLARINI DAHA SÜRATLİ KARŞILAMA İMKANI VAR"
Sözleşmeli personelle ilgili düzenlemenin hangi bakanlıkları kapsadığı yönündeki bir soru üzerine ise Çiçek, "Adalet Bakanlığı ve bu kapsama giren bakanlıkları kapsıyor. Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı gibi ihtiyaç duyulan yerlerde sözleşmeli personel çalıştırılabilecek. Zaten Milli Eğitim'de var. Bir kısım bakanlıkta var. Adalet Bakanlığı'nda ilk kez oluyor. Hem zabıt katibi hem infaz memuru olarak görev yapanların hepsinin 657 sayılı kanuna göre açıktan ataması yapılıyordu. Verilen kadrolar yeterli olmadığı için sözleşmeli çalıştırmak o hizmetlerin görülebilmesi bakımından daha etkin, daha verimli olacak. Bir de kadro sıkıntısı olmayacağı için ilave imkan getirilmiş olacak. Bakanlıkların ve kurumların ihtiyaçlarını daha süratli karşılama imkanı var. Yapılacak alımlarda kurumlarda ayrıca sınav yapılarak, sözleşmeli de olsa 657'ye tabi personel hangi usulle alınıyorsa burada da benzer usulle ve sınavla alım yapılacaktır" dedi.