Posta Kanunu ile tekel konumunda olan hizmetlerin özel sektöre açılmasını öngören Kanun Tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderildi
Posta Kanunu ile tekel konumunda olan hizmetlerin özel sektöre açılmasını öngören Kanun Tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderildi.
Tasarı bu haliyle kanunlaşırsa mevcut çalışanların unvan yükselme hakları gasp ediliyor, iş güvencesi olmayan, geleceği yöneticilerin ve siyasilerin iki dudağının arasında olan sözleşmeli personel çalıştırılması yöntemiyle de kölelik düzenine geçiliyor.
Yaklaşık iki asırdır Türk Milletinin hizmetinde olan PTT Genel Müdürlüğü bu değişikliklerle;
1-Halen çalışmakta olan personelin bütün hakları saklı kalmak kaydıyla çalışmaya devam edecek, ancak unvan yükselmesi yapamacak, yeni personele ödenecek olan ikramiye ve diğer haklardan faydalanamayacaktır. Yani kadro karşılığı sözleşmeli statüyle çalışan bu personel, tasarıyla kölelik statüsüne geçmeye zorlanmaktadır. Tasarı bu haliyle, kurumda çalışma barışını bozacak, çalışanlar arasında husumet çıkaracaktır.
2-PTT’nin A.Ş olması durumunda; kuruma idari sözleşmeli personel statüsü ile KPSS aracılığıyla personel alınacak ancak sözleşmeli personelin iş güvencesi olmayacak, 657 sayılı Kanunun ve 399 sayılı KHK’nın dışında tutulacaklardır. Yeni tip sözleşmeli personelin bütün hakları her yıl Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek, sözleşmelerin yenilenip yenilenmeyeceğine Bakanlar Kurulu karar verecektir. Taşeron firmalarda çalışacak elemanların bile siyasi parti aracılığıyla belirlendiği bir ülkede, sözleşmeli olarak işe giren bu personelin geleceği olmayacak, personelin performansa dayalı ücretle köle gibi çalıştırılması söz konusu olacaktır.
3-Mevcut çalışanlara verilecek %25,%30,%40 teşvik ikramiyesi ile kurumdan ayrılmaları sağlanacak, kurumun içi boşaltılarak güvencesiz sözleşmeli istihdamına yer açılacaktır.
Bu nedenle teşvik ikramiyesi alarak emekli olmayı düşünen arkadaşlarımızın bir değil bin defa bu konuyu düşünmelerini istiyoruz.
Bu arkadaşlarımız emekli olmaları durumunda yaşayacakları gelir kaybını mutlak surette hesap etmelidirler. Şu anda çalışmakta olan arkadaşlarımızın, emekli olmaları durumunda emekli maaşları, mevcut maaşlarından yarı yarıya daha düşük olacaktır. Fazladan ikramiye vererek emekliliği teşvik eden hükümetin aslında emekli maaşları ile ilgili bu sorunu çözmeleri gerekmektedir.
Çalışanları emekliliğe teşvik ederek, onları düşük emekli maaşıyla açlığa, sefalete mahkum edenlere bu fırsatı vermemeliyiz! Memurlarımız 65 yaşına kadar, dağıtıcı arkadaşlarımız da 55 yaşına kadar çalışmaya devam etmelidir.
Çok değerli PTT çalışanı arkadaşım,
Tasarının gerekçesinde, hizmetin iyileştirilmesi, serbestleştirilmesi gibi kulağa çok hoş gelen ifadeler bulunmaktadır. Aynı lafları bugüne kadar özelleştirilen bütün kurumlarda duyduk. Hani Türk Telekom’da hizmetin kalitesi artacaktı, fiyatlar ucuzlayacaktı. Vatandaşlar şimdi evindeki sabit telefonları pahalı olduğu için bir bir kapatıyor. Hizmetin kalitesi düşmüştür. Bu kurumda çalışan binlerce personel mağdur edilmiştir.
1 Şubat 2013 tarihinde PTT genel müdürlüğü kargoyu ve taahhütlü hizmetlerimizi özel şirketlere verdi. Sonuçta iki asırlık kurumun itibarı, bir haftada bitti; tükendi. Özel sektör, çalıştırdığı insanın kanını emmeden, yüzde yüz kar etmeden o işe talip olur mu? Bütün bunları hepimiz gördük, yaşadık… Olmadı, yine postacı arkadaşımıza görev düştü.
Bütün bu sebeplerden dolayı PTT’nin A.Ş olmasına kesinlikle karşıyız.
Tasarı TBMM’de. Komisyonlara ne zaman gelecek bilemiyoruz. Bugünden itibaren başta hükümet olmak üzere, muhalefet partileriyle de görüşerek, bu tasarının geri çekilmesini talep edeceğiz. Sizin vermiş olduğunuz destekle her türlü mücadeleyi ortaya koymaya ve sizlerden aldığımız gücü sizler için kullanmaya kararlıyız.
İSMAİL KARADAVUT
Türk Haber-Sen Genel Başkanı
İLGİLİ TASARI İÇİN TIKLAYINIZ
http://www.turkhabersen.org/UploadFiles/PTT%20KANUNU.pdf