Konfederasyonumuza bağlı Türk Haber-Sen'in iki asırlık PTT’yi Anonim Şirket yapan tasarıyı protesto etmek amacıyla İstanbul Sirkeci’den başlattığı kutlu yürüyüşü, Kocaeli, Adapazarı, Düzce ve Bolu’nun ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin önünde yapılan basın açıklamasıyla sona erdi
Konfederasyonumuza bağlı Türk Haber-Sen'in iki asırlık PTT’yi Anonim Şirket yapan tasarıyı protesto etmek amacıyla İstanbul Sirkeci’den başlattığı kutlu yürüyüşü, Kocaeli, Adapazarı, Düzce ve Bolu’nun ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin önünde yapılan basın açıklamasıyla sona erdi.
Basın Açıklamasına, Komisyona katılacak olan milletve-eri, Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, sendikalarımız Genel Başkanları, Sivil Toplum Örgütlerinin temsilcileri ve çok sayıda PTT çalışanları katıldı.
Türk Haber-Sen Genel Başkanı İsmail Karadavut yaptığı açıklamada şunları söyledi;
“-Türkiye Kamu Sen’in çok değerli genel başkanı,
Sendikalarımızın sayın genel başkanları,
Sayın Milletve-erim,
Çok değerli basın mensupları,
Kıymetli PTT çalışanları,
Bugün burada 173 yıldır şerefli geçmişi olan PTT’yi Anonim Şirkete dönüştürerek Posta hizmetlerinin tamamen serbestleştirilmesini ve piyasalaştırılmasını öngören Posta Hizmetleri Kanun Tasarısı’nı protesto etmek amacıyla toplanmış bulunuyoruz.
Türk Haber Sen olarak tasarıyı protesto etmek amacıyla ilk PTT’nin kurulduğu İstanbul Şişli Postanesinin önünden kutlu bir yürüyüş başlattık.
İlk Posta arabası ve o dönemin kıyafetleriyle İstanbul’dan başlattığımız yürüyüşümüz, Kocaeli, Adapazarı, Düzce ve Bolu’nun ardından bugün Milletin Meclisi’nin önünde sona ermiştir.
Değerli basın mensupları,
1840 yılında Posta Nezareti olarak kurulan PTT, 29.01.2000 tarihinden itibaren T.C.Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Yaklaşık iki asırdır Türk Milletinin haberleşme gibi son derece stratejik bir görevini ifa eden PTT, bankacılık ve kargo hizmetleriyle birlikte vatandaşlarımıza 170 çeşit hizmet sunmaktadır.
Ülkemizle aynı coğrafi yapıya ve nüfusa sahip Avrupa ülkelerinde PTT hizmetleri yaklaşık 150-250 bin personelle yapılırken, ülkemizde bu hizmetler 30 bin personelle yapılmaktadır.
Bu sayısı az ama, gönlü ve yüreği büyük PTT çalışanları bu kurumu milletimize yük olmaktan çıkarmış ve bugün geldiğimiz noktada ise devlete para aktarır bir kurum haline getirmiştir.
Ancak bugün hükümet bütün bunları yok sayarak, sırf Avrupa Birliği istedi diye, PTT’nin ileride özelleştirmenin de yolunu açacak olan Anonim şirket tasarısını hazırlamış ve meclise göndermiştir.
PTT Genel Müdürlüğünün Anonim Şirket olması yolunu açan Posta Hizmetleri Kanun Tasarısı incelendiğinde; genel olarak Anayasa hükümlerinin yok sayıldığı, kamu yararının göz ardı edildiği, yalnızca sermaye kesiminin taleplerinin dikkate alındığı görülmektedir.
Tasarıda mevcut çalışanlarımızın görevde yükselme haklarıyla birlikte diğer kazanılmış hakları gasp edilmekte, özelleştirmenin önündeki engeller kaldırılmaktadır.
Tasarıyla, kurumda geleceği siyasilerin ve yöneticilerin iki dudağının arasında olan iş güvencesi olmayan sözleşmeli kölelerin çalıştırılmasının yolu açılmaktadır.
Böylece, kurumda çalışanlar arasında ayrımcılığa gidilmekte, iş barışı bozularak, çalışanlar birbirine düşman hale getirilmektedir.
Her ne kadar Mevcut çalışanlar aynı statülerinde devam eder denilmekte ise de, kanunun bütününe bakıldığında bunun bir aldatmaca ve kandırmaca olduğu görülmekte, çalışanlar sözleşmeli statüye geçmeye zorlanmaktadır.
Tasarı bu haliyle kanunlaştığı taktirde, mevcut personel yok edilecek, kurum tüm insiyatifin yönetim kurulunda olduğu özel mevzuat hükümleriyle yönetilecek.
Çok değerli PTT çalışanları kıymetli basın mensupları,
Tasarının gerekçesinde, hizmetin iyileştirilmesi, serbestleştirilmesi gibi kulağa hoş gelen ifadeler bulunmaktadır. Aynı lafları bugüne kadar özelleştirilen bütün kurumlarda duyduk.
Özelleştirme, siyasi müdahaleler sonucu, ekonomik rasyonelliğini yitirmiş ve artık devletin üzerinde yük teşkil eden, stratejik olarak da çok büyük önemi olmayan KİT’lerde yapılmalıdır.
Ancak ülkemizde özelleştirme, bunun tam tersinden yapılmakta, kar eden, stratejik öneme sahip kurumlar adeta belli çevrelere peşkeş çekilmektedir.
Bundan dolayı, devletin güler yüzünü milletimize gösteren adına türküler yakılan tarihi bir kurumun akibetinin ne olacağını bilmediğimiz Anonim Şirket haline dönüştürülmesine kesinlikle karşıyız.
Değerli milletve-erim,
Genel Başkanlarım,
Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, PTT’miz gerçek sahipleri, vefakar ve cefakar PTT çalışanları şimdi size sormak istiyorum.
-İş güvencemizin yok edilmesine evet diyecekmisiniz?
-İdari sözleşme ile getirilen köleliğe razı olacakmısınız?
-Unvan yükselme haklarımızın gasp edilmesine müsaade edecekmisiniz?
-İşlerimizin parça parça taşoranlaştırılmasına, göz yumacakmısınız?
-Eşit işe, eşit ücret hakkının elimizden alınmasına razı olacakmısınız?
Türk Haber Sen olarak biz de, 173 yıldır milletimize haberleşme gibi kutsal bir görevi yerine getiren PTT’mizi yok eden tasarı geri çekilinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz.
30 Bin PTT çalışanın çılığı mecliste karşılık bulmadan bu eylemlerden vaz geçmeyeceğiz.
Bu bakımdan stratejik öneme sahip olan ve bütçeye kaynak kazandıran bir değerimizin daha yok olmaması için Bütün kamu oyunu, çalışanlarımızı, sendikaları, dernekleri, vakıfları bu tarihi kuruma sahip çıkmaya ve sendikamızın vermiş olduğu bu mücadeleye destek olmaya çağırıyoruz.”
Basın toplantısının ardından Türk Haber-Sen Genel Başkanı İsmail Karadavut’un başkanlığında bir heyet Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Partilerin Grup başkan ve-eri ve tasarının görüşüleceği komisyon üyelerini ziyaret etti. Ziyarette, Genel merkez uzmanları tarafından hazırlanan tasarıya ilişkin önerilerimiz milletve-erine sunuldu ve bilgilendirildi.
Tasarı 27 Mart 2013 Çarşamba günü komisyonda ele alınacak.