Kamuda memurlara ilk rotasyon Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan geldi
Kamuda memurlara ilk rotasyon Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan geldi. Geçtiğimiz gün Resmi gazetede yayınlanan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Atama ve Yer değiştirme Yönetmeliği ile Bakanlığa bağlı tüm birimlerde yöneticiler dışındaki tüm memurlara rotasyon getirildiğini kaydeden Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci bunun kabul edilemez olduğunu belirtti.
Rotasyon Kabul Edilemez
Önder Kahveci “ Çalışma Bakanlığının memurlara rotasyonla ilgili sendikalara görüşlerini başvurup konuyu tartışmaya açarken Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bir günde yayınladığı bir yönetmelikle bunu hayata geçirdi. Yöneticiler dışındaki tüm memurlara rotasyonu getirdi. Bakanlık merkez teşkilatında görevli şube müdürü, müdür, daire başkanı ve üstü yöneticiler ile taşra teşkilatında görevli il müdürü ve il müdür yardımcıları dışındaki tüm çalışanlar rotasyona uğrayacak. Zorunlu çalışma süreleri ise birinci bölgede 7 yıl, ikinci bölgede 5 yıl, üçüncü bölgede 4 yıl, dördüncü bölgede 3 yıl olarak düzenlenmiş. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda tüm memurlara uygulanacak olan bu rotasyon kabul edilemezdir.” dedi.
Zulüm Aracı Olur
Söz konusu rotasyonun ancak çalışana zulüm etme aracı olacağını ifade eden Kahveci “ Bakanlık memuru rotasyona tabi tutup ne yapacak çok merak ediyoruz. Bu kamu hizmetleri adına da bir yarar sağlamaz. Sadece memura zulüm aracı olarak kullanılır. Memurların sosyal yaşamını yok eden, aile düzenlerini sekteye uğratacak böyle bir uygulamanın ilk olarak kamuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında başlaması hazindir. Ne yazık ki Türkiye’de Aile ve Sosyal Politikadan sorumlu olan bakanlığın kendi çalışanı için bu değerleri yok etmesi tam bir garabettir” şeklinde konuştu.
Rotasyon Yerine Teşvik Uygulaması Olmalı
Personel eksikliği nedeniyle rotasyon yapılıyorsa başka yollar denenmesi gerektiğini kaydeden Kahveci “ Personel eksik veya dağılım dengesiz diye rotasyon uygulanması doğru değildir. Bunun yerine ihtiyaç olan yerlerde çalışma özendirilmelidir. Yüksek ücret verilerek personel oralara gitmek için teşvik edilmelidir” dedi.
Dava Açacağız.
Önder Kahveci söz konusu yönetmeliğinin iptali için en kısa sürede dava açacaklarını kaydederek “ Türk Sağlık-Sen olarak bu hukuksuzluğa ve yanlışa seyirci kalmayacağız. Bu yönetmeliğin iptali için en kısa sürede Danıştay’a davamızı açacağız.” dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda yetkilendirilmiş sendika tüm çalışanlara böyle bir zulüm uygulaması hazırlanırken ne yapıyordu merak ediyoruz. Her toplantılarında ağırladıkları Bakan ve Bakan Yardımcısını sadece alkışlıyorlar herhalde. Çalışanlarla ilgili hiç konuşmuyor veya siz ne yaparsanız doğrusunu yaparsınız mı diyorlar. Yaşanan bu durumu da gelinen noktayı tüm çalışanların değerlendirerek görmesi lazımdır.
Yönetmelikte Neler Var
17 Mayıs itibarıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği yayınlanmıştır. Yeni yönetmelikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde görev yapan tüm çalışanlar rotasyona tabi tutuldu. Bakanlık merkez teşkilatında görevli şube müdürü, müdür, daire başkanı ve üstü yöneticiler ile taşra teşkilatında görevli il müdürü ve il müdür yardımcıları ise rotasyon uygulaması dışında tutulmuştur.
Yeni yönetmeliğe göre iller 4 hizmet bölgesine ayrılmış ve her bölgede belirli süre görev yapmak tüm çalışanlar açısından zorunlu hale getirilmiştir.
Zorunlu çalışma süreleri ise birinci bölgede 7 yıl, ikinci bölgede 5 yıl, üçüncü bölgede 4 yıl, dördüncü bölgede 3 yıl olarak düzenlenmiştir. Bölge hizmet sırası personelin Bakanlık kadrolarına ilk atandığı bölge esas alınmak kaydıyla dördüncü bölgeden yukarıya doğru olması düzenlenmiştir.
Birinci bölgede zorunlu çalışma süresini dolduran ve dördüncü bölge hizmetini henüz yapmamış olan personelin sonraki hizmet bölgeleri dördüncü bölgeden başlamak üzere yukarı doğrudur. Ancak personelin talebi halinde alt bölgelere doğrudan atamaları yapılabilmesinin de yolu açılmıştır. Aşağıda Bakanlığın yeni düzenlemesinde yer alan Hizmet Bölgeleri Listesine yer verilmiştir.
|