Kalp Krizi, 'Yaz'ı Seviyor
- Tatil, kişilerin iş hayatları veya normal rutin hayatlarının dışında bir takım şeyler yaparak kafalarını, vücutlarını dinlendirmeleri üzerine kurulu bir zaman dilimi, hemen hemen hepimizin, çalışan herkesin ihtiyacı olan bir şey
Kalp Krizi, 'Yaz'ı Seviyor
- Tatil, kişilerin iş hayatları veya normal rutin hayatlarının dışında bir takım şeyler yaparak kafalarını, vücutlarını dinlendirmeleri üzerine kurulu bir zaman dilimi, hemen hemen hepimizin, çalışan herkesin ihtiyacı olan bir şey... Ancak yazın diğer mevsimlerden en önemli farkı, sıcaklık derecesi. Sıcaklığın kalp-damar hastalıkları açısından önemli olan yanı ise vücutta meydana getirdiği tuz ve sıvı kaybı. Aşırı sıcak ve beraberindeki sıvı kaybı sebebiyle kalp daha fazla çalışır ve daha fazla enerji harcamak zorunda kalır. Böyle olduğu için kalp-damar hastaları yaz aylarında sorunlar yaşarken, kalpteki bir takım bilinmeyen problemler de su yüzüne çıkar. Bu sebeple, yaz aylarında aşırı yağlı, midenin çok fazla çalışıp vücuda yük getirebileceği besinleri tüketmekten sakınmak gerekiyor. Sıvı kaybını arttıracak çay ve kahvede aşırıya kaçmamak, güneş ışınlarının direkt olarak geldiği öğle saatlerinde güneş altında kalmaktan, aşırı aktiviteden kaçınmak da dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan. Özellikle öğle saatlerinde dışarıya çıkmak gerekecekse de açık renkler, ince, pamuklu, bol, havadar, hafif giyecekler seçilmeli.
Amerikan Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Şefi Dr. Genco Yücel, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz sıcaklarında öncelikle sıvı kaybına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Sıvı kaybını arttıracak şeylerden kaçınmalı. Çay ve kahve kullanımında aşırıya kaçmamalıdır. Sıcak havalarda aşırı aktiviteden kaçınmak gerekir. Giysiler de mevsime uygun olmalıdır. Açık renkler, ince, pamuklu, bol, havadar, hafif giyecekler seçilmelidir. Bol sıvı alınmalı ve sıvı ihtiyacı alkollü, gazlı, sodalı içecekler yerine su ve ayran gibi içeceklerle karşılanmalıdır. Göğüste ağrı, aşırı terleme ve bulantı gibi belirtiler yaşanıyorsa, derhal bir sağlık kurumuna başvurulmalı" dedi.
Güneş ışınlarının direkt olarak geldiği öğle saatlerinde (11.00-15.00) dışarı çıkmaktan da kaçınılması gerektiğini vurgulayan Dr. Yücel, "Çıkılacaksa şapka kullanılmalı ve yukarda yazılan tavsiyelere uyulmalıdır. Aslında bu kurallar sadece kalp hastaları değil herkes için geçerlidir" diye konuştu.
Şef Dr. Genco Yücel, aşırı yağlı, midenin çok fazla çalışıp vücuda yük getirebileceği besinlerden kaçınılması gerektiğini de ifade ederek, "Özellikle gündüz saatlerinde ağır yemeklerden uzak durulmalı ve hafif bol sıvı içeren taze sebze, meyveden zengin, fazla yağ yükü olmayan yiyecekler seçilmelidir" dedi.
Sıcak havalarda spor yapılacaksa sabah erken veya akşam saatlerinin tercih edilmesini öneren Dr. Yücel, sık ve yeterli oranlarda sıvı almaya çok dikkat edilmesi gerektiğini de bildirdi.
Dr. Yücel, muhtemel bir kalp krizinden korunmak için şu tavsiyelerde bulundu:
"Sigarayı bırakın. Kilo verin. Düzenli spor yapın. Tansiyon, kolesterol ve şeker hastalığınız varsa mutlaka doktor kontrolünde tedavinizi aksatmayın."