Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na ilişkin Emek Platformu ile masaya oturan hükümet prim gün sayısını 9 binden 7200 güne indirdi
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na ilişkin Emek Platformu ile masaya oturan hükümet prim gün sayısını 9 binden 7200 güne indirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yaklaşık 5 saat süren toplantıda Emek Platformu temsilcileriyle hükümet arasında kısmen mutabakat sağlandı. Toplantıya katılan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ise kamu çalışanları açısından sürecin devam ettiğini, yasa tasarısının Anayasaya aykırı maddelerinin geçerliliğini koruduğu söyledi.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, gelinen noktanın işçiler açısında olumlu olduğunu ancak, kamu çalışanları için mücadelenin devam ettiğini bildirdi. Yasa tasarısını bundan sonraki süreçte de meclis genel kurulunda izlemeye devam edeceklerini vurgulayan Akyıldız, tasarının kamu çalışanları açısından Anayasa Mahkemesi'nden geri döneceğini düşündüklerini açıkladı. Daha önce de yasa tasarısının Anayasa Makemesi'nden kamu çalışanları açısından geri döndüğünü hatırlatan Akyıldız, yeni tasarıda da mevcut durmun korunduğu gibi "yeni memur" "eski memur" kavramlarıyla yeni iptal gerekçelerinin de oluşturulduğuna dikkat çekti. Akyıldız, bu süreçte siyasi partilerle ve cumhurbaşkanlığıyla görüşmelerin devam edeceğini da kaydetti.
Toplantı sonrasında açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na ilişkin yaptıkları görüşmede prim gün sayısının 7 bin 200 gün olarak uygulanmasında uzlaşma sağladıklarını bildirdi.
Çelik, Emek Platformu'nun emeklilik yaşının 65'e çıkarılması ve emekli aylıklarının hesabında güncelleme katsayısının yüzde 30 oranında yansıtılması konularındaki taleplerinde adım atamadıklarını söyledi. Bakan Çelik, toplantının ardından yaptığı açıklamada, tasarı üzerinde bütün kesimler ve sendikalarla aynı ölçüde mutabakatın mümkün olamadığını ifade etti.
Çelik, ''Böylesi bir konuda dört dörtlük bir mutabakat mümkün değildir. Çok önemli konularda mutabakata vardık, ama varamadığımız konularda oldu'' dedi.
Prim gün sayısının 7 bin 200 gün olarak uygulanmasında uzlaşma sağladıklarını bildiren Çelik, aylık bağlama oranının mevcut sistemdekiler için yüzde 3, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından yüzde 2 olarak uygulanmasının öngörüldüğünü dile getirdi.
65 yaşla ilgili talebe olumlu cevap veremediklerini, emekli aylıklarının hesabında güncelleme katsayısının yüzde 30'unun yansıtılması konusunda da Türkiye gerçeklerini de dikkate alarak adım atamadıklarını kaydetti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, halen çalışan ve şu anda 10 yıl prim ödeme gün sayısını doldurmamış olan sigortalılar için aylık bağlama oranının yüzde 3, 10 yıldan sonraki süreçte ise yüzde 2 olarak belirlendiğini, yasa yürürlüğe girdikten sonra sisteme girecekler için de yüzde 2 olacağını bildirdi.
Çelik, Tasarı'ya ilişkin Emek Platformu temsilcileri ve işveren kesimiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılan ve yaklaşık 5 saat süren toplantının ardından yaptığı açıklamada, ortez ve protezle ilgili gerekli düzenlemeleri yapacaklarını sosyal taraflara illetiklerini anlattı.
Sosyal tarafların, meslek kuruluşları temsilcilerinin yasayla oluşturulması öngörülen kurullara katılması talebi konusunda da toplantı hangi meslek grubunu ilgilendiriyorsa o meslek gurubunun temsilcisinin yönetim toplantısına katılmasını değerlendirdiklerini belirten Çelik, fiili hizmet zammı ile ilgili de başkanlara çok net ve bilimsel bir değerlendirme yaptıklarını aktardıklarını anlattı. Bu çerçevede, sosyal tarafların, fiili hizmet zammı ile ilgili bilimsel verileri güçlendirecek, Bakanlığın çıkış yoluyla bağlantılı bir paket önermeleri halinde bunu memnuniyetle değerlendireceklerini dile getirdiğini ifade eden Çelik, buna karşın sivil toplum kuruluşlarının şu an fiili hizmet zammından faydalanan meslek grupları için bu uygulamanın devam etmesi talebinde bulunduklarını kaydetti.
Çelik, netice itibariyle sosyal tarafların daha önce kendilerine 19 madde halinde ilettikleri konuların büyük bir çoğunluğunda mutabakat sağladıklarını belirtti. Sosyal tarafların bazı çekincelerini kendilerine ilettiğini ifade eden Çelik, ''Dört dörtlük bir mutabakatı kimse aramıyordu, biz de aramıyoruz. Türkiye'nin barışa, dayanışmaya, diyaloğa son derece ihtiyaç duyduğu günümüzde böyle bir güzel çalışmanın, neticede çalışanlarımızın lehine önemli adımların atılması şeklinde sonuçlanmasını da tarafların bir başarısı olarak değerlendiriyorum'' diye konuştu.