Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2016 Şubat ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2016 Şubat ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı. Yılın ilk iki ayında 4 kişilik ailenin asgari geçim seviyesinin %5,57 arttığı görüldü.
Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Şubat 2016 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2.256,87 TL olarak hesaplanırken, Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4.609,26 Lira olarak belirlendi.
Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %1,39 oranında arttığını gösterirken, çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre %1,37 oranında yükseldi ve1.739,85 Lira olarak hesaplandı.
Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin yalnızca ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2016 yılı Şubat ayında 1.783,84 Lira olarak tahmin edildi.
Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Şubat 2016 verilerine göre günlük 36,59 TL olduğu belirlenirken, ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.097,55 TL oldu.
Şubat 2016 itibarı ile ortalama 2.575,09 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %42,62’sini oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 686,29 TL olarak belirlenen kira gideri ise Şubat 2016 ortalama maaşının %26,65’ine denk geldi. Buna göre bir memur, ortalama maaşının %69,27’sini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı.
Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %30,73’ü kaldı. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Şubat 2016 maaşından geriye yalnızca 791,33 TL kalmıştır.
GENEL BAŞKAN KONCUK: ADI KONMAMIŞ BİR EKONOMİK KRİZ YAŞIYORUZ
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 4 kişilik ailenin zorunlu harcamaları iki ayda %5,57 oranında zamlandığını belirterek ülkemizde adı konmamış bir ekonomik krizin yaşandığına dikkat çekti.
Koncuk açıklamasında şunları söyledi:
“ 2016 yılının ilk iki ayında 4 kişilik ailenin tüketmek zorunda olduğu mal ve hizmet bedellerinde tam 243,15 liralık bir artış yaşanmıştır. İki yıl için yapılan toplu sözleşme daha ikinci ayında iflas etmiştir. Gıda fiyatlarından, kiraya ve ulaşım harcamalarına kadar bütün ihtiyaç maddelerine zam gelmekte, meyve ve sebze fiyatları el yakmaktadır. Sene başında ortalama 168 lira dolayında zam alan memurun harcamaları aldığı zammı çoktan eritip tüketmiştir. Bir tarafta bu zamlar yaşanırken, alım gücü günden güne düşen vatandaşlarımız sokağa çıkamaz hale gelmekte, bu nedenle de esnaf bir bir kepenk kapatmaktadır. Yaşananlar ülkemizde bir ekonomik krizi işaret etmektedir. Ancak bu gerçeği yetkililer kabul etmemektedir. Bu ekonomik krizi memurlarımız ve emeklilerimiz başta olmak üzere, dar ve sabit gelirli kesim ile, esnafımız en derinden hissetmektedir.
Bütün bu olumsuz tablo yetmiyormuş gibi, birkaç ay içerisinde tüm memurlarımız bir üst vergi dilimine geçecek ve maaşları düşecektir. Her dönemde olduğu gibi ekonominin kaymağını belli kesimler yerken, vergi yükü yine çalışanların omuzlarına yüklenecektir. Bu yük kriz dönemlerinde dar ve sabit gelirlilerimize çok daha zor duruma düşürmektedir. Bu bakımdan adil bir vergi sistemi oluşturularak çalışanların maaşlarında meydana gelen bu düşüş engellenmelidir”