Konfederasyonumuzun 2014-2015 yılı Toplu Sözleşme talep dosyası Türkiye Kamu-Sen Genel Toplu Sözleşme Sekreteri ve Türk İmar-Sen Genel Başkanı Necati Alsancak ve Türkiye Kamu-Sen Genel Mevzuat Sekreteri ve Türk Haber-Sen Genel Başkanı İsmail Karadavut tarafından Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu’na teslim edildi
Konfederasyonumuzun 2014-2015 yılı Toplu Sözleşme talep dosyası Türkiye Kamu-Sen Genel Toplu Sözleşme Sekreteri ve Türk İmar-Sen Genel Başkanı Necati Alsancak ve Türkiye Kamu-Sen Genel Mevzuat Sekreteri ve Türk Haber-Sen Genel Başkanı İsmail Karadavut tarafından Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu’na teslim edildi.
ALSANCAK: TOPLU SÖZLEŞME MASASINDA SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ
Talep dosyamızı teslim eden Türkiye Kamu-Sen Genel Toplu Sözleşme Sekreteri ve Türk İmar-Sen Genel Başkanı Necati Alsancak, 1 Ağustos’ta başlayacak olan Toplu Sözleşme sürecinin tüm Kamu çalışanlarına şimdiden hayırlı ve uğurlu olması temennisinde bulundu. Alsancak, Türkiye Kamu-sen’in uzun bir çalışma döneminin ardından memurların sıkıntı ve problemlerini bir bir ortaya koyarak çözüm önerileri ile birlikte verilen dosyaya koyduğunu ifade etti. Yaşanan sıkıntıların çözümü halinde kamu çalışanlarının daha mutlu ve güler yüzlü olacağını ifade eden Necati Alsancak, Toplu Sözleşme masasında bu haklar için sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.
KUMBUZOĞLU: TALEPLERİ DETAYLI BİR ŞEKİLDE İNCELEYECEĞİZ
Sendikaların kurulmasının ardından memurların daha çok kazanım elde ettiğini vurgu yapan Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Türkiye Kamu-Sen’in taleplerinin detaylı bir şekilde inceleneceğini belirterek 1 Ağustos tarihinde başlayacak olan Toplu Sözleşme sürecinin şimdiden hayırlı ve uğurlu olmasını temenni etti.
Çıkışta bir basın açıklaması yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Toplu Sözleşme Sekreteri ve Türk İmar-Sen Genel Başkanı Necati Alsancak, 2014 ve 2015 yıllarını kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşme süreciyle ilgili olarak Türkiye Kamu-Sen’in çalışmalarını tamamladığını ve bu çalışmaları bir dosya halinde Devlet Personel Başkanlığı’na teslim ettiklerini belirtti. Alsancak açıklamasında,
“Türkiye Kamu-Sen olarak 2014 ve 2015 yıllarını kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşme süreciyle ilgili olarak çalışmalarımızı tamamladık ve Devlet Personel Başkanlığı’na teslim ettik.
Bilindiği gibi toplu sözleşme görüşmeleri kamu görevlilerinin sorunlarının çözülebileceği tek yerdir. Ancak 4688 sayılı Kanunun yasakçı mantığı toplu sözleşme görüşmelerini yalnızca mali ve sosyal haklarla sınırlayarak memurlarımızın yer değiştirme, atama, yükselme, disiplin, unvan değişikliği gibi sorunlarını yok saymakta; memurların sorunlarını adeta masadan kaçırmaktadır.
Türkiye Kamu-Sen, her şeye rağmen kamu görevlilerimizin sorunlarının yalnızca mali ve sosyal haklarla sınırlandırılmasının önüne geçmek için toplu sözleşme görüşmelerinde bulunacak ve var gücüyle mücadele edecektir.
Toplu sözleşme masasında bizlerin sesini kısma, memurlarımızın geniş anlamda temsil edilmesini engelleme arzusunda olanlara rağmen Türkiye Kamu-Sen, üzerine düşen görevi yerine getirecek ve kamu görevlilerinin haklarını bütün imkânlarıyla korumaya ve geliştirmeye çalışacaktır.
Ekonomideki büyüme, gerçekleşen enflasyon, mutfak enflasyonu, refah payı ve gelir dağılımında adaletin sağlanması için yapılması gerekenleri de göz önünde bulundurduğumuzda kamu görevlilerinin maaşlarının 10,5 yıl içerisinde %24,6 eridiğini görmekteyiz.
En son açıklanan resmi verilere göre, yıllardır Avrupa Birliği’ne göre daha ucuz olmasıyla avunduğumuz ülkemizde gıda fiyatları son 10 yılda Avrupa’ya göre %20 daha fazla pahalanmış ve aramızdaki fark kapanma noktasına gelmiştir.
Ama Avrupa’daki memurlarla Türk memur arasındaki 2,5 katlık maaş farkı kapatılmamıştır.
Kamu görevlilerinin ücretlendirilmelerinde ve emeklilik haklarında hala çok ciddi adaletsizlikler bulunmaktadır.
Bütün bu olumsuzlukların çözümü için Toplu sözleşme görüşmeleri bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.
Bu noktada Devlet Personel Başkanlığı’na sunduğumuz genel ve hizmet kollarına ait taleplerimizi dört ayrı kategoride değerlendirdik.
Bunlardan birincisi; ek ödeme, özel hizmet tazminatı ve ek gösterge uygulamalarında ortaya çıkan adaletsizliklerin giderilmesi ve oranlarının artırılarak gerçek anlamda ücret adaletinin sağlanması,
İkincisi; kamu görevlilerinin kendileri ve ailelerinin insanca yaşaması için yetecek düzeyde ücret almalarını sağlamak amacıyla talep edilecek maaş artışları,
Üçüncüsü; sendika üyesi olan kamu görevlileri ile üye olmayanlar arasında fark oluşturmak adına sendika üyesi kamu görevlilerine ödenen Toplu Sözleşme İkramiyesinin artırılması,
Dördüncüsü ise kamu görevlilerinin çalışma şartlarının düzenlenmesi ve iyileştirilmesidir.
Buna göre;
Bu talepler ışığında Türkiye Kamu-Sen’in 2014 yılı için kamu görevlilerine uygulanacak zam ve tazminatlar konusundaki mali talebi; ikramiyeler ve ücret adaletinin sağlanması için talep ettiğimiz kısmi artışlar ve sosyal yardımlar hariç, en düşük dereceli memur maaşı için 325,73 TL; ortalama memur maaşı için 420,31 TL’dir.
Kısaca genel bir değerlendirme yaparak, özetlemeye çalıştığım genel ve hizmet kollarına ait taleplerimizin karşılanması, memurlarımızın yıllardır biriken sorunlarının çözülmesi için büyük bir adım olacaktır.
Ekonomik tercihler, vatandaşlarımızı mutlu etme ve geliri adil paylaşma yönünde kullanılırsa kamu görevlilerinin yüzü bir nebze olsun gülecek ve zedelenmiş olan itibarı iade edilecektir.
Tüm kamu çalışanlarının beklentilerine cevap vermesi umuduyla, toplu sözleşme sürecinin hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinize saygılarımı sunuyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.