MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, elektrik abonelerinden kayıp-kaçak bedeli, enerji fonu ve TRT payı alınmamasını öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu" />
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, elektrik abonelerinden kayıp-kaçak bedeli, enerji fonu ve TRT payı alınmamasını öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, elektrik abonelerinden kayıp-kaçak bedeli, enerji fonu ve TRT payı alınmamasını öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı TBMM Başkanlığına verdiği “Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Elektrik Piyasası 2013 yılı Piyasa Gelişim Raporuna göre Türkiye’de toplam abone sayısının 36.861.750 olduğunu, elektrik faturalarının son yıllarda aile bütçesinde önemli yer tutan bir harcama kalemi haline geldiğini, bu çerçevede elektrik bedelinin esnaf, çiftçi ve sanayici için önemli bir maliyet unsuru olduğunu kaydetti.
Elektrik faturalarının biri gizli olmak üzere;
* Tüketim tutarı,
* Kayıp/kaçak bedeli (Tüketim tutarının içinde saklı),
* Dağıtım bedeli,
* İletim sistemi kullanım bedeli,
* Perakende satış hizmet (Faturalama) bedeli,
* Sayaç okuma bedeli,
* Enerji fonu (Tüketim tutarının %1’i),
* TRT payı (Tüketim tutarının %2’si),
* Elektrik tüketim vergisi (Tüketim tutarının sanayide %1’i, diğer abonelerde %5’i),
* KDV (Tüm kalemlerin toplam tutarının %18’i) gibi 10 ayrı kalemden oluştuğuna dikkat çeken Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, abonelerin kullanmadığı elektriğin parasının yanında bir de kayıp kaçak bedeli vergisini, hatta vergisinin vergisini ödediğini belirtti.
KALAYCI: KAYIP VE KAÇAKLARIN ÖNLENMESİ DAĞITIM ŞİRKERİNİN GÖREV VE SORUMLULUĞUNDADIR
2006 ila 2014 yılları arasında tüketicilerden alınan kayıp/kaçak bedelinin 33 milyar TL olduğunu ifade eden Kalaycı, kayıp ve kaçakların önlenmesinin dağıtım şirketinin görev ve sorumluluğunda olduğunu söyledi. Kayıp ve kaçağın oluşmasında hiçbir sorumluluğu bulunmayan tüketicilerin doğrudan kayıp/kaçağın bedelini ödemek durumunda bırakılması hak ve nesafet ilkesi ile bağdaşmayacağının altını çizen Mustafa Kalaycı, “Başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerinin kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gidilmesi, tüketicilerin dağıtım sisteminin kayıp ve kaçağına muhatap kılınması Anayasanın hukuk devleti, sosyal devlet, adalet ve eşitlik ilkelerine ve Evrensel Tüketici Haklarına aykırıdır” dedi.
Gerek kayıp elektrikten, gerekse kaçak elektrikten tüketicilerin sorumlu tutulamayacağı ve bunun bedelinin tüketicilere ödetilemeyeceğini kaydeden Kalaycı, uygulamanın açıkça hukuka aykırı olduğunu belirterek, Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun verdiği bir kararı da buna emsal gösterdi.
KALAYCI: TRT VE ENERJİ FONU PAYI DA KALDIRILSIN
“Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nde, “Tüketicilerden haksız yere alınan bedeller kayıp-kaçak ile sınırlı değildir” diyen MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, “Elektrik faturalarında yer alan TRT Payı, 4/12/1984 tarihli ve 3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu kapsamında alınmaktadır. TRT payı elektrik enerjisi tüketim tutarının %2’si olmakla birlikte, %18 oranında KDV’ne tabi tutulduğundan, tüketim tutarının %2,36’sı olarak faturaya yansımaktadır. Elektrik abonelerinden TRT payı alınmasının hiçbir haklı gerekçesi yoktur” dedi.
Enerji Fonu Payı 04/1/1984 tarihli ve 3096 sayılı Kanunun Geçici 4 üncü maddesi ile 28/5/1986 tarihli ve 3291 sayılı Kanunun ek 2 nci maddesi gereğince alınmaktadır. Halihazırda enerji fonunun oranı %1’dir. Ancak %18 KDV’ne tabi tutulduğundan, elektrik enerji bedelinin %1,18’i olarak faturaya yansımaktadır.
Esasen, Elektrik Enerjisi Fonu 2001 yılında 4684 sayılı Kanunla kaldırılmış ve 31/12/2001 tarihine kadar yürürlüğe girecek olan Elektrik Enerjisi Fonu Anlaşmaları uyarınca taahhüt edilen yükümlülükleri karşılamak üzere katkı payı alınması öngörülmüştür. Dolayısıyla, geçici olarak öngörülmekle birlikte yaklaşık 14 yıldır bu uygulamanın devam etmesi, bu payın yeni bir vergi niteliğine dönüştüğünü göstermektedir” dedi.
KALAYCI: DÜZENLEME YAPILARAK FATURALARDA YÜZDE 25 AZALMA SAĞLANABİLİR
Verdiği Kanun teklifi ile elektrik abonelerinden kayıp/kaçak bedeli, enerji fonu ve TRT payı alınmaması için ilgili kanunlarda düzenlemeler yapılması, ayrıca son on yıl içinde alınan kayıp/kaçak elektrik bedelinin tüketicilere iade edilmesini isteyen Kalaycı, böylelikle tüketicilerin elektrik faturasında %25’e yakın tutarda bir azalma sağlanacağını belirtti.
MADDE GEREKÇELERİ
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı “Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ndeki madde gerekçelerini de sıraladı. Buna göre;
MADDE 1- Elektrik sisteminde ortaya çıkan teknik kayıplar ile kaçak kullanım nedeniyle oluşan kayıpların maliyetinin hiçbir yükümlülüğü bulunmayan tüketicilere yansıtılmaması amaçlanmaktadır.
MADDE 2- Tüketicilerden hukuka aykırı olarak tahsil edilen kayıp/kaçak bedellerinin son on yıla ilişkin tutarının, herhangi bir başvuru aranmaksızın ilgili dağıtım şirketi tarafından her abone için yasal faizleriyle birlikte hesaplanıp, abonelerin elektrik tüketiminden doğacak borçlarına mahsup edilmesi, aboneliği sona erenlere nakden ödenmesi amaçlanmaktadır.
MADDE 3- Elektrik abonelerinden TRT payı alınmasının hiçbir haklı gerekçesi olmadığı dikkate alınarak ve tüketicilerin elektrik bedeli yükünün de hafifletilmesi amacıyla 3093 sayılı Kanunun ilgili hükümlerinin yürürlükten kaldırılması amaçlanmaktadır.
MADDE 4- Elektrik Enerjisi Fonunun 2001 yılında 4684 sayılı Kanunla kaldırıldığı, 31/12/2001 tarihine kadar yürürlüğe girecek olan Elektrik Enerjisi Fonu Anlaşmaları uyarınca taahhüt edilen yükümlülükleri karşılamak üzere katkı payı alınması uygulamasının yaklaşık 14 yıldır devam ettiği ve bu payın yeni bir vergi niteliğine dönüştüğü dikkate alınarak, abonelerin elektrik bedeli yükünün de hafifletilmesi amacıyla bu konuyla ilgili 3096 sayılı ve 3291 sayılı Kanunun ilgili hükümlerinin yürürlükten kaldırılması öngörülmektedir.
MADDE 5- Yürürlük maddesidir.
MADDE 6- Yürütme maddesidir.
MHP KONYA MİLLETVEKİLİ MUSTAFA KALAYCI’NIN TBMM BAŞKANLIĞINA SUNDUĞU “ELEKTRİK PİYASASI KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ”
MADDE 1- 14/3/2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 17 nci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(3) Onaylanan tarifeler içinde, söz konusu tüzel kişinin piyasa faaliyetleri ile doğrudan ilişkili olmayan ve tüketicilerin yükümlülüğü bulunmayan hiçbir unsur yer alamaz. Kayıp-kaçak elektrik bedeline tarifeler içinde hiçbir surette yer verilemez, kayıp-kaçak bedelinin kurallara uyan tüketicilerden tahsili yoluna gidilemez.”
MADDE 2- 6446 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 18 – Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar geçen son on yıl içinde tüketicilerden tahsil edilen kayıp/kaçak bedelleri, herhangi bir başvuru aranmaksızın ilgili dağıtım şirketi tarafından her abone için yasal faizleriyle birlikte hesaplanır ve abonelerin elektrik tüketiminden doğacak borçlarına mahsup edilir. Aboneliği sona eren tüketicilere ise bu ücretler yasal faizleriyle birlikte bir ay içinde nakden ödenir. Bu maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından 30 gün içerisinde hazırlanacak bir yönetmelik ile belirlenir.”
MADDE 3- 4/12/1984 tarihli ve 3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi, 4 üncü maddesinin (c) bendi ile 5 inci maddesinin (c) bendi ve 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Türkiye Elektrik Üretim-İletim A.Ş. ile bu kuruluşların dışında kanunla elektrik üretimi ile iletimi tesisleri kurmaya ve işletmeye, dağıtım ve ticaretini yapmaya yetkili kılınan diğer kurum, kuruluş ve işletmelerin” ibareleri yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 4- a) 4/12/1984 tarihli ve 3096 sayılı Türkiye Elektrik Kurumu Dışındaki Kuruluşların Elektrik Üretimi, İletimi, Dağıtımı ve Ticareti İle Görevlendirilmesi Hakkında Kanunun geçici 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.
b) 28/5/1986 tarihli ve 3291 sayılı “1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu, 3182 Sayılı Bankalar Kanunu, 2983 sayılı Tasarrufların Teşviki ve Kamu Yatırımlarının Hızlandırılması Hakkında Kanun, 2985 sayılı Toplu Konut Kanunu, 7/11/1985 tarihli ve 3238 sayılı Kanun, 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılması ve 1177 sayılı Tütün ve Tütün Tekeli Kanununun Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılması ve Kamu İktisadi Teşebbüslerinin Özelleştirilmesi Hakkında Kanun”un ek 2 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 5- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 6- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
Paylaş
twittle