Memurun hak kayıpları Türkiye İstatistik Kurumu verileriyle ispatlandı
Memurun hak kayıpları Türkiye İstatistik Kurumu verileriyle ispatlandı...
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), verileri ülkede alım gücünün sürekli zayıfladığını memurun zor durumda olduğunu söyleyen Türkiye Kamu-Sen'i bir kez daha haklı çıkardı.
TİK, satın alma gücü paritesiyle kişi başına gayrisafi yurtiçi hasıla 2005 yılı geçici sonuçlarına ilişkin yaptırdığı araştırma sonuçları ülkemiz açısından çarpıcı, çarpıcı olduğu kadar da düşündürücü sonuçları ortaya koyuyor.
Karşılaştırma, 25 AB üyesi ülke, 2 katılımcı ülke (Bulgaristan, Romanya), 3 aday ülke (Türkiye, Hırvatistan, Makedonya) ve 3 EFTA (Liechtenstein hariç, İsviçre, İzlanda, ve Norveç) ülkesini kapsıyor.
Endeksler, 33 ülke için AB'ye üye 25 ülkenin ortalaması 100 olacak şekilde, kişi başına reel GSYH değerleri kullanılarak hesaplandı ve karşılaştırmalarda satın alma gücü paritesi kullanılarak elde edilen kişi başına reel GSYH değerleri temel alındı. Buna göre, Makedonya 26 puan ile en düşük, Lüksemburg ise 248 puan ile en yüksek değere sahip bulunuyor. Lüksemburg'da kişi başına GSYH değeri Türkiye'nin 8 katını buluyor.
2005 geçici sonuçlarına göre söz konusu ülkeler içinde, Türkiye 31 puan ile sondan ikinci sırada yer alırken, kişi başına GSYH endeksi düşük olan diğer ülkeler, 32 puan ile Bulgaristan, 35 puan ile Romanyave 47 puan ile Hırvatistan oldu. AB üyeleri içinde ise en düşük değere 50 puan ile Polonya sahip olurken, bu ülkeyi 52 puan ile Litvanya ve 55 puan ile de Slovakya izledi.