Türkiye Kamu-Sen'in başkanlığındaki kamu çalışanları sendikaları konfederasyonları ile Kamu İşveren Kurulu arasında bu yıl 4
Türkiye Kamu-Sen'in başkanlığındaki kamu çalışanları sendikaları konfederasyonları ile Kamu İşveren Kurulu arasında bu yıl 4. gerçekleştirilen toplu görüşmeler çok önemli pazarlıklara sahne oldu.
Toplu görüşmelerin ilk ayağında gündem oluşturulması için çalışma yapıldı. YİK'te oluşturulan gündeme Türkiye Kamu-Sen ve diğer sendikaların önerileri çerçevesinde değişiklikler yapıldı. İlk olarak geçen yılki toplu görüşmelerin sonucunda imzalanan toplu görüşme tutanağından gerçekleşenler ve gerçekleşmeyenler noktasında tartışmalar yaşandı. Türkiye Kamu-Sen'in Toplu sözleşmeli, grevli, siyasete ve yönetime katılma haklarını içeren sendika talebinin gerçekleşmesi noktasındaki baskıları bu noktadan itibaren yoğunluk kazandı. 50 maddelik mutabakatın 17 maddesinin gerçekleştiğini ileri süren sendikalara Kamu İşveren Kurulu'nca ve hükümeti temsilen toplantılara katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin tarafından gerekli değişikliklerin Kamu Personel Rejimi taslağı içinde yer verildiği görüşü dile getirildi. Türkiye Kamu-Sen'in Kamu Personel Rejimi taslağının toplu görüşme masasında konuşulmasının mümkün olmadığı, daha geniş değerlendirmelere ve akademik çalışmalara ihtiyaç bulunduğu görüşü doğrultusunda masadaki tartışmalar bitti. Bu toplantıda Bakan Şahin, Kamu Personel Rejimi taslağının bir kısmını ilk defa kamu çalışanlarını ve kamuoyunun bilgisine sundu.
Toplu görüşmelerin ikinci ayağında Türkiye Kamu-Sen ve diğer sendikalar taleplerini iletirken, bürokratlardan oluşan Kamu İşveren Kurulu, herhangi bir öneri sunmadı. Görüşmede, memurlara tanınacak sosyal hakların incelenmesi için bir komisyon kurulmasına karar verildi. Bunun dışında geçen yıl Uzlaştırma Kurulu'nun kararına rağmen 50 maddelik mutabakat metninin yeniden değerlendirilmesi için ikinci bir komisyon oluşturuldu. Ayrıca Türk Enerji-Sen Genel Sekreteri Sayın Basri Aydın'ın teklifi doğrultusunda, özelleştirme uygulamaları ve özelleştirme kapsamındaki kuruluşlarda çalışan kamu görevlilerinin sorunlarının giderilmesi amacıyla bir komisyon daha oluşturuldu. Bu toplantıda hükümet, kamu çalışanlarına 2006 yılının ilk altı ayı için yüzde 2,5, ikinci altı ayı için yüzde 2,5'lik zam teklifini sundu. Kamu İşveren Kurulu tarafından önerilen bu zammın bütçeye 2,7 katrilyon ek yük getirdiği kaydedildi.
Toplantıların üçüncü günü Türkiye Kamu-Sen'in başkanlığındaki kamu çalışanları sendikaları konfederasyonları ile Kamu İşveren Kurulu arasındaki toplu görüşmelerin üçüncü turunda; Hükümet Türkiye Kamu-Sen'in bir önceki oturumda sunulan % 5.1'lik zam oranının revize edilmesine yönelik teklifini olumlu buldu. Hükümetin sendikalardan taleplerini revize etmesini istedi.
Bu görüşmede, mali ve sosyal konulara ilişkin görüşmelerin tamamlanmasının ardından, özelleştirme ve özelleştirilen kuruluşlardaki kamu çalışanlarının sorunları, çalışma şartları ve çalışma yaşamında kadına yönelik sorunların giderilmesi ve sendikal hakların kullanımında yaşanan sorunlar gibi diğer maddeler de görüşüldü.
Bu toplantının ardından Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, memur maaşlarında 2006 yılında yapılacak zamlarla ilgili taleplerini revize ederek 5 katrilyon liraya çektiklerini bildirdi.
Görüşmelerin dördüncü turunda iş kollarına göre bütün sendika temsilcileri söz alarak sektörlerde yaşanan sorunları anlattılar. Bu toplantıda Devlet Bakanı Şahin, daha önce denge tazminatına ilişkin olarak 2006 yılı içinde 75-75 şeklinde kendisine atfen medyada yayımlanan haberleri inkar etti ve memurlara 40+40'a ek olarak %1,5 + 1,5 zam teklifini sundu. Bu teklifin bütçeye yükünün 3 katrilyon 164 trilyon lira olduğu açıklandı.
Toplu görüşmelerin son toplantısında ise Türkiye Kamu-Sen'in başkanlığındaki sendikalar ile Kamu İşveren Kurulu arasında daha önceden kurulan özelleştirme uygulamaları neticesinde kamu çalışanlarının çektikleri sıkıntılara ilişkin kurulan komisyonun ve ardından çalışanların diğer sorunlarına ilişkin olarak kurulan komisyonun raporlar değerlendirildi. Ardından Sayın Şahin toplantıdan ayrıldı.
Makamında Şahin'le görüşen Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve diğer konfederasyon başkanları, daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüştüler. Bu görüşme esnasında Başbakan Erdoğan, kendilerinin belirledikleri rakamların tepki çektiğini belirterek, masadan uzlaşma çıkmasını umut ettiklerini söyledi. Bunun üzerine Akyıldız, Başbakan'a memurun mali ve sosyal hakları noktasında bazı öneriler sundu ve toplu sözleşmeli, grevli, yönetime ve siyasete katılma haklarını içeren sendika sözünü tutmaları gerektiğini hatırlattı. Daha sonra 2006 yılında kamu çalışanları için hükümet tarafından aktarılabilecek olan ek kaynak konusunda belli bir rakam beklendi. Yapılan pazarlıklar sonucunda, hükümet yetkililerinin 3 katrilyon 750 trilyon lira rakamını belirtmeleri üzerine toplu pazarlığın en yoğun dakikaları yaşandı.
Yapılan görüşmeler sonucunda, Türkiye Kamu-Sen'in toplu görüşmeler öncesinde ısrarla üzerinde durduğu "denge tazminatı" konusunda uzun tartışmalar sonucunda ilerleme sağlandı. Eğitim çalışanları başta olmak üzere 1 milyon 377 bin ek ödeme almayan memuru bir nebze olsun rahatlatacak bu tazminat Ocak ayında 40 milyon ve Temmuz ayından itibaren artı 40 milyon lira olmak üzere seyyanen ödenecek. Kamu çalışanlarının bütünü için yüzde 2,5 + 2,5'luk zam ve aile yardımı ödeneğinden 1.250 olan göstergenin 1.450'ye yükseltilmesi mutabakat altına alınırken, Türkiye Kamu-Sen'in ısrarları ile sendikalı memurlara yapılacak olan kanuni düzenleme ile 5 milyon lira ek ödeme yapılması konusundaki mutabakat bir ilk olarak tarihe geçti. Aynı zamanda denge tazminatı uygulamaya geçmeden önce, bu tazminatla ilgili çalışmalar sendikamız yetkililerinin de katılacağı bir çalışma ile netlik kazanacak. Varılan mutabakatla birlikte en düşük memur maaşı aile yardımı hariç Ocak 2006'da 541 milyon liradan 595 milyon liraya Temmuz 2006'de ise 648 milyon liraya ulaşacak. Aile yardımına yapılan artışla birlikte en düşük memur maaşı (evli ve 2 çocuk sahibi, sendikaya üye memur için) önce 688 milyon liraya daha sonra 750 milyon liraya çıkacak.
1 milyon 377 bin memura sağlanan denge tazminatının kimlere verileceği konusunda ise sendikalar ve kamu işveren kurulu arasında ortak bir çalışma yapılmasına da karar verildi. Eğitim çalışanları başta olmak üzere 40 milyon liranın altında ek ödeme alan çalışanların bu haktan yararlanmaları konusunda anlaşmaya varıldı.
Ayrıca, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi sözleşmeli personelin ücret skalasına ilişkin ayarlamalar ile sosyal yardımlar konusunda ilgili kamu idareleri tarafından çalışması yapılması da toplu görüşmelerde kararlaştırılmıştır
Bunun yanında toplu pazarlık süreci içinde oluşturulan komisyonlar çalışmalarına sonuçlanana kadar devam edecek.