HÜKÜMET MASAYI TAHAKKÜM ALTINA ALMAYA ÇALIŞTI
AİLELERİ İLE BİRLİKTE 11 MİLYON, EMEKLİ DUL VE YETİMLERLE BİRLİKTE 20 MİLYONLUK BÜYÜK BİR KESİMİN MERAKLA BEKLEDİĞİ TOPLU GÖRÜŞMELERDE SİYASİ İRADE 4688 SAYILI YASA VE İLGİLİ YÖNETMELİKLERE AYKIRI DAVRANDI
HÜKÜMET MASAYI TAHAKKÜM ALTINA ALMAYA ÇALIŞTI
AİLELERİ İLE BİRLİKTE 11 MİLYON, EMEKLİ DUL VE YETİMLERLE BİRLİKTE 20 MİLYONLUK BÜYÜK BİR KESİMİN MERAKLA BEKLEDİĞİ TOPLU GÖRÜŞMELERDE SİYASİ İRADE 4688 SAYILI YASA VE İLGİLİ YÖNETMELİKLERE AYKIRI DAVRANDI. BAŞBAKANLIK MÜSTEŞARININ YASADA ÖNGÖRÜLDÜĞÜ GİBİ EŞDEĞER BAŞKAN STATÜSÜNE GÖRE OTURMAYARAK, BAŞBAKAN YARDIMCISI VE DEVLET BAKANI MEHMET ALİ ŞAHİN'İN YANINA OTURMASINA TÜRKİYE KAMU-SEN GENEL BAŞKANI BİRCAN AKYILDIZ TEPKİ GÖSTERDİ. AKYILDIZ'IN SÖZLERİ ÜZERİNE BAKAN ŞAHİN TOPLANTI SALONUNU TERKEDEREK, GÖRÜŞMEYİ YARIN 16. AĞUSTOS 2005 SAAT: 10:00'A ERTELEDİ. YAŞANAN GELİŞMELER ÜZERİNE KESK GENEL BAŞKANI İSMAİL HAKKI TOMBUL VE MEMUR-SEN GENEL BAŞKANLARI DA SALONDAN AYRILDI. TÜRKİYE KAMU-SEN HEYETİ İSE MASANIN TOPLU PAZARLIK MASASI OLMASI VE TOPLUMUN ÜÇTE BİRLİK KESİMİNİ İLGİLENDİRDİĞİ GEREKÇESİYLE MASADA MESAİ BİTİMİNE KADAR BEKLEDİ.
YAŞANAN DURUMA İLİŞKİN BAŞBAKANLIK ÖNÜNE ÇIKARAK AÇIKLAMA YAPAN TÜRKİYE KAMU-SEN GENEL BAŞKANI BİRCAN AKYILDIZ, BAŞBAKANLIK MÜSTEŞARININ BAKANIN YANINA OTURMASININ ANLAMININ MASAYI TAHAKKÜM ALTINA ALMA İSTEĞİNDEN KAYNAKLANDIĞINI SÖYLEDİ. AKYILDIZ KESK BAŞKANI TOMBUL'UN "SİZ BİZİ TEMSİL ETMİYORSUNUZ" ŞEKLİNDEKİ İFADELERİNE DE, KOLTUKLARA KONAN İSİMLİKLERLE CEVAP VERDİ. TÜRKİYE KAMU-SEN BAŞKANININ HEYET BAŞKANI; KESK BAŞKANININ İSE SADECE TEMSİLCİ SIFATIYLA MASADA BULUNDUĞUNU KAYDEDEN AKYILDIZ, SİYASİ İRADEDEN DAHA MASAYA OTURMADAN ÖNCE TOPLANTININ BASINA AÇIK OLMASINI İSTEDİKLERİNİ ANCAK BU TALEBİN KABUL GÖRMEMESİNİN SORU İŞARETİ OLDUĞUNU BELİRTTİ.
GÖRÜŞMELERİN BAŞTAN SONA BASINA AÇIK OLMASINI İSTEDİKLERİNİ KAMUOYUYLA PAYLAŞTIKLARINI BİLDİREN AKYILDIZ, 4688 SAYILI YASA VE İLGİLİ YÖNETMELİKLER ÇERÇEVESİNDE OTURMA DÜZENİYLE İLGİLİ YAŞANAN OLAYLARI DEĞERLENDİRDİ.
İŞTE KANUN İŞTE YÖNETMELİK
4688 SAYILI KANUN VE İLGİLİ YÖNETMELİK HÜKÜMLERİ
Taraflar
MADDE 29. - Toplu görüşmenin tarafları, kamu işverenleri adına Kamu İşveren Kurulu, kamu görevlileri adına her hizmet kolunda kurulu yetkili kamu görevlileri sendikaları ile bunların bağlı bulundukları konfederasyonlardır.
Kamu İşveren Kurulu; Başbakan tarafından görevlendirilen bir Devlet Bakanının başkanlığında aşağıdaki kamu görevlilerinden oluşur:
a) Başbakanlık Müsteşarı.
b) Maliye Bakanlığı Müsteşarı.
c) Hazine Müsteşarı.
d) Devlet Planlama Teşkilâtı Müsteşarı.
e) Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanı.
f) Devlet Personel Başkanı.
g) Maliye Bakanlığı Bütçe ve Malî Kontrol Genel Müdürü.
h) Kamu işveren sendikası.
Yetkili kamu görevlileri sendikaları ile bunların bağlı bulundukları konfederasyonlar görüşmelere Kamu İşveren Kurulu üyelerinin sayısı kadar temsilci ile katılır.
Toplu görüşme ile ilgili çalışmaların hızlandırılmasına ve sonuçlandırılmasına yardımcı olmak üzere taraflar eşit sayıda yetkililerin katılımı ile ön çalışma grupları oluşturabilir.
İKİNCİ BÖLÜM
Toplu Görüşme, Yetki, Mutabakat Metni
Yetki
MADDE 30 - (Değişik : 6/7/2004-5198/5 md.)
Her hizmet kolunda en çok üyeye sahip sendika ile bunların bağlı oldukları konfederasyonlar toplu görüşme yapmaya yetkilidir. En çok üyeye sahip konfederasyon temsilcisi toplu görüşme heyetinin başkanıdır.
İLGİLİ YÖNETMELİK
Kamu İşveren Kurulunun Teşkili
Madde 13 - Kamu İşveren Kurulu, Başbakan tarafından görevlendirilen bir Devlet Bakanının başkanlığında;
a) Başbakanlık Müsteşarı,
b) Maliye Bakanlığı Müsteşarı,
c) Hazine Müsteşarı,
d) Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı,
e) Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanı,
f) Devlet Personel Başkanı,
g) Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü,
h) (Değişik: 13.08.2002 tarih ve 24845 sayılı R.G.) Kamu işveren sendikaları temsilcilerinden,
oluşur.
Kamu İşveren Sendikası Temsilcilerinin Belirlenmesi
Madde 14 - (Değişik: 13/8/2002 tarih ve 24845 sayılı R.G.) Kurula katılacak kamu işveren sendikası temsilcileri, kamu toplu iş sözleşmelerinin koordinasyonundan sorumlu Devlet Bakanı tarafından belirlenir. Belirlenecek kamu işveren sendikası temsilci sayısı, Kamu İşveren Kurulu üyelerinin sayısını toplu görüşmeye katılacak yetkili kamu görevlileri sendikaları ve bunların bağlı bulundukları konfederasyonların birer temsilcisinden oluşacak sayıya eşitleyecek şekilde tespit edilir.
Sendika ve Konfederasyon Temsilcilerinin Belirlenmesi
Madde 15 - Toplu görüşmelere Kamu İşveren Kurulu üyeleri sayısı kadar konfederasyon ve yetkili sendika temsilcisi katılır.
(Değişik: 13/8/2002 tarih ve 24845 sayılı R.G.) Yetkili sendikalar ile bağlı bulundukları konfederasyonların temsilcilerine, en çok üyeye sahip konfederasyonun temsilcisi başkanlık eder.
Kamu İşveren Kurulunun Çalışma Usul ve Esasları
Madde 16 - Bu Yönetmeliğin 15 inci maddesi uyarınca belirlenen sendika ve konfederasyon temsilcileri ile Kurul üyeleri çağrı yapılmasına gerek kalmaksızın her yılın Ağustos ayının on beşinci gününde Başbakan tarafından görevlendirilen Devlet Bakanının başkanlığında toplanır.