Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, ''tespitlerine göre 350-400 bin dolayında kamu görevlisinin 860 YTL olan açlık sınırının altında ücret aldığını'' ifade ederek, ''2008'de, öncelikli olarak bu kesimin ücretleri açlık sınırının üstüne çekilmelidir'' dedi
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, ''tespitlerine göre 350-400 bin dolayında kamu görevlisinin 860 YTL olan açlık sınırının altında ücret aldığını'' ifade ederek, ''2008'de, öncelikli olarak bu kesimin ücretleri açlık sınırının üstüne çekilmelidir'' dedi.
Akyıldız, yarın başlayacak toplu görüşmeler öncesinde, Türkiye Kamu-Sen Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, kurulacak hükümeti tebrik etti.
Kamu görevlilerinin mali, sosyal ve özlük haklarında yapılacak düzenlemelerin belirleneceği toplu görüşme sürecinin 12 milyon kişiyi ilgilendirdiğini kaydeden Akyıldız, daha önce 5 kez toplu görüşme masasına oturulduğunu, ancak yalnızca bir kez mutabakat metni imzalandığını anlattı.
Toplu görüşme masasını, kamu görevlilerinin tüm sorunlarının dile getirileceği ve çözüm yolu aranacağı yer olarak gördüklerini ifade eden Akyıldız, ''ancak bugüne kadar, mutaplarının masaya aynı samimiyet ve ciddiyetle yaklaşmadığını'' dile getirdi.Kamu çalışanlarının yüzde 28'inin ''açlık sınırının altında ücret aldığını'' belirten Akıyldız, ''Açlığı gözlemlemiyoruz, bizzat yaşıyoruz. Sorunlarımıza kesin çözüm bulmak amacıyla siyasi iradeden ve Kamu İşveren Kurulu üyelerinden samimi bir yaklaşım bekliyoruz'' dedi.
-''ÇİFTE STANDART OLUP OLMADIĞINI GÖRECEĞİZ''-
''Yeni hükümetin ilk önemli sınavının, toplu pazarlık süreci olacağını'' söyleyen Akyıldız, şunları kaydetti:
''Son dönemde sıkça duyduğumuz, ama kamu görevlileri için bir türlü hayata geçirilmeyen, gelirin adil paylaşımı, demokratikleşme, eşitlik ilkeleri asla vazgeçmeyeceğimiz konular olacaktır. Bu çerçevede en önemli dayanağımız ise kamuda çalışan işçi kardeşlerimize yapılan ücret artışlarıdır. Hükümetin seçim öncesi yaptığı toplu sözleşme ile seçim sonrası yapacağı toplu görüşmeler arasında çifte standart olup olmadığını da bu vesileyle göreceğiz.''
Akyıldız, hükümetin karşısına yeni bir anlayışla çıkacaklarını ifade ederek, ''uzlaşmaya dayanan bu anlayışta önceliklerinin, siyasi iradeye taleplerini kabul ettirmek olacağını'' söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşmelere bizzat katılarak, memurların haklı taleplerini birinci ağızdan dinlemesini arzuladıklarını bildiren Akyıldız, ''Eğer siyasi irade taleplerimizi kabul eder ve kamu görevlilerinin sorunlarını çözme yolunda bir taahhütte bulunursa, makul bir plan çerçevesinde alacaklarımızı önümüzdeki yıllara dağıtabiliriz'' diye konuştu.-''ÖNCELİĞİMİZ AÇLIK SINIRININ ALTINDA MAAŞ ALANLAR''-
Toplu sözleşme ve grev hakkı, uzlaştırma kurulu kararlarının bağlayıcı olması, yerel yönetimlerde çalışanların maaşlarının zamanında ödenmesi gibi birçok taleplerinin derhal uygulanması gerektiğini anlatan Akyıldız, mali haklar noktasında önceliklerinin, açlık sınırının altında maaş alan memurlar olacağını belirtti.
Akyıldız, tespitlerine göre 350-400 bin dolayında kamu görevlisinin 860 YTL olan açlık sınırının altında ücret aldığını ifade ederek, gelecek yıl, öncelikli olarak bu kesimin ücretlerinin açlık sınırının üstüne çekilmesi gerektiğini söyledi.
Bunun ardından, bütün memurlara, kamu kesiminde çalışan işçilere yapılandan az olmamak kaydıyla zam verilmesini istediklerini bildiren Akyıldız, sendika ödeneğinin, katsayı ve göstergeye bağlanarak artırılmasını talep ettiklerini belirtti.-''EN DÜŞÜK DERECELİ MEMURA YÜZDE 36,5 ZAM''-
Memurlar içinde ekonomik ve sosyal durumu en zor durumda olan, düşük dereceli, kirada oturan, evli olup eşi çalışmayan ve çocuklarını okutanların durumunun sosyal haklarda iyileştirme yapılarak düzeltilmesi gerektiğini ifade eden Akyıldız, şöyle devam etti:
''Talep ettiğimiz artış, düşük dereceli kamu görevlilerine yüksek, yüksek dereceli kamu görevlilerine nispeten daha az oranda hesaplanmıştır. Kamuda çalışan en düşük işçi ücretine yüzde 34,5 zam yapılmıştır. Bizler de en düşük dereceli memur maaşına yüzde 36,5 zam talep etmekteyiz. Buna göre, tüm kamu görevlilerine iki dilim halinde yaklaşık yüzde 15, yıllık ortalama olarak da yüzde 10 zam talep etmekteyiz. 2008 için öngördüğümüz bu makul talebimiz, 2009'da en düşük dereceli memur maaşının bugünkü yoksulluk sınırı olan bin 130 YTL'ye çekilmesi ve üstüne enflasyon ve refah payı eklenmesine bağlıdır.''
Akyıldız, gelecek iki yılı içeren bir mali plan yaptıklarını bildirerek, buna göre birinci yılda hedeflerinin kamu görevlilerini açlık sınırından yoksulluk sınırına çekmek, ikinci yılda da yoksulluktan kurtarmak olduğunu ifade etti.
Bircan Akyıldız, ''Yeni kabine listesinin Perşembe günü Cumhurbaşkanı'na götürülmesi bekleniyor. Toplu görüşmelere başkanlık eden bakanın görüşmeler sırasında değişmesi sizi nasıl etkiler mi?'' sorusu üzerine, karşılarındaki ismin değişebileceğini, ancak muhataplarının değişmeyeceğini söyledi.
Bir başka soruyu yanıtlarken, düşük maaş alan memura yüksek, yüksek maaş alan memura düşük zam talep ettiklerini tekrarlayan Akyıldız, bu nedenle zam taleplerinin ''toplamda yük getirici bir özellik taşımadığını'' vurguladı.