Toplu Görüşmelerde mali konular 28 Ağustos 2008 Perşembe gününe kaldı
Hükümet ve Kamu İşveren kurulu ile yürütülen toplu pazarlık sürecinde 3
Toplu Görüşmelerde mali konular 28 Ağustos 2008 Perşembe gününe kaldı
Hükümet ve Kamu İşveren kurulu ile yürütülen toplu pazarlık sürecinde 3. tur görüşmeler sona erdi. Mali Haklar dışında kalan tüm komisyon çalışmalarının tamamlandığı toplantının ardından açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, ''Biz mali konularda bilinen rakamların ötesinde, beklentilere cevap verecek bir rakamı bekliyoruz'' dedi. Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu ise ''Konfederasyonlarımızın vermiş oldukları mali teklifleri Kamu İşveren Kurulu olarak değerlendireceğiz. Yine Ekonomiden Sorumlu diğer bakan arkadaşlarımızla konuyu istişare edeceğiz. Perşembe ve cuma günü de bu yaptığımız görüşmeler doğrultusunda görüşümüzü konfederasyon başkanlarımıza açıklayacağız'' şeklinde açıklama yaptı.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, memur maaşlarına yapılacak zam konusunda, mali konularda bilinen rakamların ötesinde beklentilere cevap verecek bir rakam beklediklerini söyledi. Akyıldız, Başbakanlık Merkez Bina'daki toplu görüşmelerin 3. turunun ardından yaptığı açıklamada, mali ve sosyal haklara ilişkin taleplerinin bir sıralamaya dayandırılmasını istediklerini, hepsinin 2009 yılında gerçekleştirilmesi gibi bir beklentide olmadıklarını vurguladı.
Maaş artışı, maaş gösterge ve katsayısı, yan ödeme gösterge ve katsayısı artışı ile kamu çalışanlarına toplu görüşme ikramiyesi verilmesi konusundaki taleplerinden aşağı inmek ya da vazgeçmek gibi bir eğilim içinde olmadıklarını ifade eden Akyıldız, ''Buna karşılık kamu çalışanlarına gelecek yıl için ayrılan kaynak 5 milyar 750 milyon YTL'dir. Bu rakam düşük bir rakamdır. Biz mali konularda bilinen rakamların ötesinde beklentilere cevap verecek bir rakamı bekliyoruz'' diye konuştu.
Sendikal ve demokratik haklar konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının da dahil olduğu geciken müşterek çalışmaların başlatılmasını istediklerini dile getiren Akyıldız, kamu hizmet kollarındaki taleplerin rapor olarak Kamu İşveren Kuruluna sunulduğunu, raporların değerlendirilmesi konusunda Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nun Devlet Personel Başkanlığına talimat verdiğini bildirdi. Akyıldız, bunun önemli bir gelişme olduğunu söyledi.
Akyıldız, 4/b statüsündeki sözleşmeli personelin askerlik dönüşü işe başlama, becayiş ve eş durumu tayini ile ilgili olarak bir mutabakat tesis edildiğini, bunun 4/b'lilere müjde olarak verilebileceğini belirtti.
Kamu çalışanları için ve kamu çalışanlarının haklarını korumak ve iyileştirmek için masada gayret sarf ettiklerini dile getiren Akyıldız, bunu sonun kadar sürdüreceklerini söyledi.
Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu ise konfederasyonların mali tekliflerini Kamu İşveren Kurulu olarak değerlendireceklerini, ekonomiden sorumlu diğer bakanlarla konuyu istişare edeceklerini belirterek, ''Perşembe ve cuma günü bu yaptığımız görüşmeler doğrultusunda görüşümüzü konfederasyon başkanlarımıza açıklayacağız'' dedi.
Başesgioğlu, Başbakanlık Merkez Bina'daki toplu görüşmelerin 3. turunun ardından yaptığı açıklamada, kararlaştırılan gündem maddeleri çerçevesinde kamu çalışanlarının çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve özelleştirme uygulamalarına ilişkin kapsamlı bir raporu değerlendirdiklerini söyledi.
Mali haklar kapsamında konfederasyonlar tarafından Kamu İşveren Kuruluna sunulan tekliflerin mali analizinin bürokratlar tarafından yapıldığını dile getiren Başesgioğlu, ayrıca konfederasyonlara, 2008 yılı personel harcamalarının gerçeklemesi ve 2009 Yılı Orta Vadeli Programı'nda yer alan personel ödeneklerine ilişkin bilgiler sunulduğunu ifade etti.
Başesgioğlu, 28 Ağustos Perşembe günü tekrar toplanarak mali ve sosyal haklar gündem maddesini etraflı bir şekilde görüşeceklerini bildirdi. Bakan Başesgioğlu, ''Bu arada konfederasyonlarımızın vermiş oldukları mali teklifleri Kamu İşveren Kurulu olarak birlikte değerlendireceğiz. Yine ekonomiden sorumlu diğer Sayın Bakan arkadaşlarımızla konuyu istişare edeceğiz. Perşembe ve cuma günü de bu yaptığımız görüşmeler doğrultusunda görüşümüzü konfederasyon başkanlarımıza toplantıda açıklayacağız.''
Her iki tarafın da iyi niyetli olarak toplu görüşmelerin memurlara fayda getirecek, çalışma şartlarını düzeltecek konular üzerinde yoğun bir çalışma yürüttüğünü vurgulayan Başesgioğlu, Türkiye'de memur sendikacılığının gelişmesi konusunda, yapılan bu çalışmaların son derece önemli olduğunu belirtti. Başesgioğlu, şunları kaydetti:
''Çünkü sosyal diyaloğun güçlendirilmesi, kurumsallaştırılması neticede Türkiye'de kamu sendikacılığını çok güçlü hale getirecektir. Eğer bugün ülkede grevli, toplu sözleşmeli kamu sendikacılığı olacaksa bu sendikacılığın geçeceği yer bu toplu görüşme masasıdır. Bu hak burada alınacaktır, burada teslim edilecektir. Onun için bu masayı küçültücü, bu masayı incitici, bu masayı ciddiyetten uzak sayan davranışlara itibar etmiyoruz. Bunu sendikacılığa da hayırlı bir girişim olarak görmüyoruz. Ayrıca konfederasyonlarımızın bu iyi niyetlerini, gayretlerini çeşitli şekilde eleştirenler var. Bu konudaki eleştirilere de katılmak mümkün değil.
Şu ana kadar mali haklar bölümüne ilişkin herhangi bir detay görüşülmemiştir, ne toplu görüşme primi adı altında ne de başka bir ad altında. Yani sendikaların kendileri adına hiçbir talepleri söz konusu olmamıştır. Bütün talepleri kamu çalışanlarına, temsil ettikleri gruplara ilişkindir.''
Başesgioğlu, toplu görüşmelere perşembe günü devam edeceklerini, gerek olursa cuma günü son bir toplantı daha yapmayı planladıklarını bildirdi.
-''POPÜLİST BİR ANLAYIŞLA HAREKET ETMEDİK''-
Başesgioğlu, konfederasyonların talepleriyle Hükümet'in ayırdığı kaynak arasındaki farkın hatırlatılarak, kaynağın artırılıp artırılmayacağına ilişkin bir soru üzerine, Hükümet'in yakın zamanda ek ödeme almayan memurlara en az 100 YTL olmak üzere iyileştirme yaptığını anımsatarak, bunun da bir maliyet getirdiğini söyledi. Başesgioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Açıkçası 2009 yılında yapılması öngörülen iyileştirmeyi Hükümetimiz memurlarımızın lehine 6 ay öne çekmiştir. Tabii hesaplama yapılırken bütün bu maliyet unsurları birlikte değerlendiriliyor. 2-3 günlük görüşme sürecinde bu ödenekler konusundaki sınırlarımızın nereye dayanacağını birlikte göreceğiz. Şunu açıkça ifade edeyim, Türkiye, makro istikrarı koruma konusunda uyguladığı başarılı bütçe politikalarıyla hem kendi kamuoyunda hem de dünya ekonomik kamuoyunda büyük bir saygınlığa ulaşmıştır. Bu saygınlığa ulaşmak sadece itibari bir şey değil, aynı zamanda bizim ekonomik dengelerimizi düzeltmemiz açısından da son derece olumlu olmuştur. Yani bir taraftan memurun cebine 10 lira koyup, diğer taraftan 15 lira almak gibi bir popülist anlayış içerisinde değiliz. Memurumuzun satın alma gücü artsın, refah payı artsın, bunları istiyoruz, ama bunların büyük bir fotoğraf içerisinde makro ekonomik denge içerisinde gözetilmesi gerektiğine inanıyoruz. Onun için bugüne kadar hiç popülist bir anlayışla hareket etmedik. Ekonominin gerçeklerine, ekonomik dengelere uygun hareket ettik. Burada bütün maharet bu ince dengeyi birlikte yaratabilmek, koruyabilmektir. Yoksa hiç kimse memuruna en ideal olan ödeneği, aylığı verme konusunda bir hassasiyet, cimrilik içerisinde değil.''
Mutabakata varılan konuların uygulanmasına ilişkin soru üzerine Başesgioğlu, burada siyasi iradenin önemli olduğunu vurguladı. Masada görüşülen bir çok konunun başka bakanlıkları da ilgilendirdiğine işaret eden Başesgioğlu, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu ile grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, diğer bakanlıklar ve Parlamento'yu ilgilendirdiğini dile getirdi. Başesgioğlu, bu nedenle ortak çalışmalara ihtiyaç olduğunu, Kamu İşveren Kurulu olarak alınan kararları diğer kurumlarla paylaşarak sürecin hızlı işlemesine katkı sağlama anlayışında olduklarını kaydetti. Murat Başesgioğlu, görüşmeler sonunda tam bir mutabakata varılırsa bunun takvimi ve planlamasının yapılabileceğini söyledi.