Milyonlarca kamu çalışanının merakla beklediği toplu görüşmelerin ilk turunda ortak gündem oluşturuldu
Milyonlarca kamu çalışanının merakla beklediği toplu görüşmelerin ilk turunda ortak gündem oluşturuldu. Türkiye Kamu-Sen'in oluşturduğu gündem maddeleriyle örtüşen ortak talepler konusunda 3 komisyon kurulmasına karar verildi. Mali ve sosyal haklar, demokratik haklar ve diğer konular ile geçmiş yıllarda alınan kararların uygulama sonuçlarının inceleneceği komisyonlar toplantılarına yarından itibaren başlayacak.
Toplantı sonrasında açıklama yapan Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 11 hizmet kolunu temsil eden sendika başkanlarının taleplerini gündeme getireceklerini vurguladı. Şahin, oluşturulan 3 komisyonun talepleri değerlendirerek rapor oluşturacağını kaydetti.
Türkiye Kamu-Sen görüşme esnasında emeklilerin durumunun da gündeme alınmasını istedi. Bakan Şahin bunu bir temenni olarak kabul ettiklerini ancak ilgili yasanın buna cevaz vermediğini belirtti. Türkiye Kamu-Sen Toplu Görüşme Genel Sekreteri Nazmi Güzel ise taban aylık, maaş katsayısı gibi memurları ilgilendiren ücret kalemlerinin doğrudan emekli aylıklarını da ilgilendirdiğini belirterek konunun gündemde tutulması gerektiğini ifade etti.
Genel Başkan Bircan Akyıldız' ın genel konuşmasının ardından Nazmi Güzel konfederasyonun talepleri konusunda teknik bilgiler içeren bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda konfederasyonumuzun talepleri ve gerekçeleri ile bu taleplerin nasıl hayata geçirileceği detaylı bir şekilde Kamu İşveren Kurulu üyelerine anlatıldı.
4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası uyarınca, her hizmet kolunda en fazla üyesi bulunan sendikanın katıldığı toplu görüşmelerde, Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Büro-Sen, Türk Enerji-Sen, Türk Sağlık-Sen, Türk Tarım Orman-Sen, Türk Ulaşım-Sen, Türk Haber-Sen, Türk İmar-Sen, Türk Eğitim-Sen temsil ediyor.
Toplu görüşmeler, kamu görevlileri için uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, fazla çalışma ücretleri, harcırah, ikramiye, lojman tazminatı, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, tedavi yardımı ve cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımlarıyla bu mahiyetteki diğer etkinlik ve verimlilik artırıcı yardımları kapsayacak.
Toplantı öncesinde, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, "tespitlerine göre 350-400 bin dolayında kamu görevlisinin 860 YTL olan açlık sınırının altında ücret aldığını" ifade ederek, "2008'de, öncelikli olarak bu kesimin ücretleri açlık sınırının üstüne çekilmelidir" açıklamasında bulundu.
Kamu çalışanlarının yüzde 28'inin "açlık sınırının altında ücret aldığını" vurgulayan Akyıldız, "Açlığı gözlemlemiyoruz, bizzat yaşıyoruz. Sorunlarımıza kesin çözüm bulmak amacıyla siyasi iradeden ve Kamu İşveren Kurulu üyelerinden samimi bir yaklaşım bekliyoruz" dedi.
Akyıldız, "Talep ettiğimiz artış, düşük dereceli kamu görevlilerine yüksek, yüksek dereceli kamu görevlilerine nispeten daha az oranda hesaplanmıştır. Kamuda çalışan en düşük işçi ücretine yüzde 34.5 zam yapılmıştır. Bizler de en düşük dereceli memur maaşına yüzde 36.5 zam talep etmekteyiz. Buna göre, tüm kamu görevlilerine iki dilim halinde yaklaşık yüzde 15, yıllık ortalama olarak da yüzde 10 zam talep etmekteyiz. 2008 için öngördüğümüz bu makul talebimiz, 2009'da en düşük dereceli memur maaşının bugünkü yoksulluk sınırı olan bin 130 YTL'ye çekilmesi ve üstüne enflasyon ve refah payı eklenmesine bağlıdır" dedi.