Dün oturma düzeni ile ilgili olarak kamu çalışanları heyetine başkanlık eden Türkiye Kamu-Sen'in itirazından sonra hükümet tarafının terk ettiği toplu görüşmelerin ilk ayağında önemli kararlar alındı
Dün oturma düzeni ile ilgili olarak kamu çalışanları heyetine başkanlık eden Türkiye Kamu-Sen'in itirazından sonra hükümet tarafının terk ettiği toplu görüşmelerin ilk ayağında önemli kararlar alındı.
Bugün saat 10.00'da Kamu İşveren Kurulu ve yetkili konfederasyonların katılımı ile başlayan toplantılara Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in katılmaması Türkiye Kamu-Sen'in haklılığının bir göstergesi olarak değerlendirildi.
Kamu İşveren Kurul, sendikaların taleplerini Perşembe gününe kadar inceleyecek. Cuma günü ise teknik heyetler bir araya gelecek. Toplu görüşmelerin üçüncü toplantısı, alınan karar gereğince 22 Ağustos Pazartesi günü saat 15:00'da yapılacak.
Bugünkü toplantıda ilk olarak gündem oluşturulmaya çalışıldı. Kamu İşveren Kurulu ve sendikalar gündem önerilerini sundular. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, YİK toplantısından gelen yazı uyarınca bir gündem oluşturmaya gayret ederken, Türkiye Kamu-sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, kamu çalışanlarının beklentileri noktasında bir gündem önerisi hazırladıklarını kaydederek, "Gündem sıralamasının bizim istediğimiz şekilde olması kamu çalışanları açısından daha önemli" dedi.
Gündemin oluşturulmasının ardından daha önceki yıllarda toplu görüşmelerde mutabakat altına alınan ve hayata geçirilemeyen maddeler ele alınarak bu konuda komisyon oluşturulması konusunda anlaşmaya varıldı.
Toplu görüşmeler sırasında Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, sendikaların hepsinin üzerinde öncelikli olarak durdukları grevli-toplu sözleşmeli sendikal haklar konusunda önemli açıklamalar yaptı. Bakan Şahin, grevli-toplu sözleşmeli sendikal haklar için anayasa değişikliği gerektiğini ve anayasa değişikliği yapmanın hükümetin işi olmadığını, bu görevi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne ait olduğunu söyledi. Şahin, Eylül ayında Meclis'e sunulacak Anayasa değişikliği paketi içinde yer alacak grevli-toplu görüşmeli sendikal haklara ilişkin değişiklik teklifi için sendikaların mecliste bulunan siyasi partilerin temsilcilerine taleplerini iletmelerini istedi.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, toplantıya sendikaların gerekli hazırlıklarını yaparak ve taleplerini belirleyerek geldiklerini belirterek, Kamu İşveren Kurulu'nun kamu çalışanlarına verilebilecekler noktasında bir öneri hazırlamasını istedi.
Kamu işveren kurulu sendikaların taleplerinin değerlendirilmesi için zaman ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Değerlendirme yapmak üzere ayrıca bir araya gelinecek.
Toplantı sırasında söz alan Kamu İşveren Kurulu tarafları, uygulanan ekonomik program hakkında çeşitli bilgiler aktardılar. Türkiye Kamu-Sen'in talebi doğrultusunda memurlara verilebilecekler üzerinde çalışmalarını sürdürecek olan Kamu İşveren Kurulu, konfederasyonumuzun talebi olan eşit işe-eşit ücret, kamu çalışanlarını reel kayıplarının giderilmesi, denge tazminatı gibi taleplerimiz noktasında verilebilecekleri tespit etmesinden sonra, taraflar ortak bir nokta etrafında buluşmaya çalışacaklar.
Türkiye Kamu-Sen, en düşük memur maaşının asgari geçim haddi olan 880 YTL'ye çıkarılması noktasındaki ısrarını sürdürürken, Kamu İşveren Kurulu, uygulanan ekonomik programın dengelerinin bozulmaması gerektiği noktasında görüş beyan ettiler.
Bugünkü pazarlık görüşmelerinde gündeme gelen konulardan birisi de KEY Hesaplarının tasfiyesi oldu. Bakan Şahin, hükümet olarak 1996'da biten KEY Hesaplarının kesintisini önlerinde bulduklarını, TOKİ'nin bu konu hesabın tasfiyesi için bir kanun tasarısını Bakanlar Kurulu'na sunduğunu ve tasarının halen Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü'nde olduğunu belirterek, "Söz konusu yasa çıktığında TOKİ ödemeleri yapacak. Bu konudaki kanun önümüzdeki günlerde çıkacak" dedi.
Özelleştirmeler de toplu pazarlık gündemine geldi. Özelleştirmeler sonucu kamu çalışanlarının yaşadıkları sıkıntıları gündeme getiren Türkiye Kamu-Sen, toplu pazarlık talep metninde yapılmasını istediği düzenlemeleri aktardı.
Kamu çalışanları umutla bekliyor
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız Toplu görüşmelrin ilk turunun sonuçlanmasından sonra bir açıklama yaptı ve toplantı hakkında basın mensuplarınınn sorularını yanıtladı.
Akyıldız, Dünki olumsuz gelişmeler ve bugünkü olumlu tavırlarla beraber toplantıda gündem maddelerinin görüşülmeye başlandığını daha sonra Sendika ve hükümet gündeminin belirlendiğini belitti. Akyıldız, Memurların talep ettiği grev ve toplu iş sözleşmesinin incelenmesi için komisyon kurulmasına karar verildiğini de sözlerine ekledi.p>
Akyıldız, Değelendirmenin çok çetin geçeceğini, Bunun yanında memurların mali ve sosyal haklarının ihtiyaçları ölçüsünde daha da arttığını ve hat safhaya ulaştığını belitti. Bu konuda teknik çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
Grev hakkını elde edebilmek için anayasa değişikliği yönünde çalışmaların meclisin gayretiyle sürdürüleceğini ifade eden Akyıldız, "pazarlık sürecindeki gayret bizleri umutlandırmıştır" şeklinde konuştu.
30 Ağustos'ta Kamu çalışanlarının hakettiklerini ve müjdeli haberi vermeyi umut ettiklerini ve mutabakat umudunu yitirmediklerini de dile getirdi.
Son olarak Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in toplantıya katılıp katılmaması gerektiği yönündeki soruya Dinçer'in Kamu İşveren Kurulu'nun ikinci kişisi olarak toplantıya katılmasının gerekli olduğunu ve Toplantı masasının düzeninin de geçen yılki gibi olacağını iletti.
Saat 14:30'a kadar süren toplu pazarlık maratonunda bir sonraki toplantı Pazartesi Günü saat 15:00'da yapılmasına karar verildi.