2016-2017 yılı toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde Türkiye Kamu-Sen’in taleplerinin yer aldığı çalışmayı Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzuoğlu’na teslim ettik
2016-2017 yılı toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde Türkiye Kamu-Sen’in taleplerinin yer aldığı çalışmayı Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzuoğlu’na teslim ettik.
Genel Mevzuat Sekreterimiz ve Türk Enerji-Sen Genel Başkanı Mehmet Özer, sendikalarımızın Toplu Sözleşme Sekreterleri ve Uzmanlarımızdan oluşan heyetimiz Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu’nu makamında ziyaret etti.
MEHMET ÖZER: VERİMLİ VE FAYDALI BİR TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİ ARZU EDİYORUZ
Ziyarette Türkiye Kamu-Sen’in talep metnini sunan Genel Mevzuat Sekreterimiz Mehmet Özer, Türkiye Kamu-Sen olarak detaylı ve özverili bir çalışma yaptık. Memur ve emeklilerimizin sorunlarının yer aldığı bu talep metnini sizlere sunarken sorunların ivedi bir şekilde çözülmesini temenni ediyor, toplu sözleşme sürecinin verimli ve faydalı bir şekilde tamamlanmasını diliyoruz” dedi.
KUMBUZUOĞLU: TÜRKİYE KAMU-SEN’İN ÇALIŞMA HAYATINA KATTIĞI DEĞERLERİN FARKINDAYIZ
Türkiye Kamu-Sen’in taleplerinin yer aldığı çalışmayı teslim alan Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu, “Kamu çalışanları ve emeklilerin sorunlarının yer aldığı bu çalışma bizim için son derece önemlidir. Türkiye Kamu-Sen’in sendikal anlamda çalışma hayatına kattığı çok önemli değerler vardır. Genel Başkan sayın İsmail Koncuk’un bu alanda verdiği enerjiyi de takdirle karşılıyor, bu anlamda kendisine teşekkürlerimi sunuyorum. Devlet Personel Başkanlığı olarak hazırladığınız bu talep metnin detaylı olarak inceleyecek ve sorunların çözümü anlamında elimizden gelen gayreti göstereceğiz” dedi.
Ziyaretin ardından basın açıklaması yapan Genel Mevzuat Sekreterimiz Mehmet Özer;
Türkiye Kamu-Sen olarak; 2016 ve 2017 yıllarını kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme süreciyle ilgili çalışmalarımızı tamamladık ve Devlet Personel Başkanlığı’na teslim ettik.
Bilindiği üzere; Toplu sözleşme görüşmeleri kamu görevlilerinin sorunlarının çözülebileceği tek yerdir.
4688 sayılı Kanun, toplu sözleşme görüşmelerini yalnızca mali ve sosyal haklarla sınırlayarak memurlarımızın yer değiştirme, atama, yükselme, disiplin, unvan değişikliği gibi sorunlarını yok saymakta; memurların sorunlarını adeta masadan kaçırmaktadır.
2012 yılında 4688 sayılı Kamu Görevlileri ve Toplu Sözleşme Kanununda yapılan değişiklikler aşamasında da dile getirdiğimiz eksiklikler nedeniyle, bugün memurlar tam anlamıyla temsil edilememektedir. 2,6 milyon memur; 1,9 milyon emeklinin kaderi bir tek kişinin iradesine teslim edilmektedir.
Bu nedenle; 4688 sayılı Kanunda acilen değişiklik yapılarak; memurların Toplu Sözleşme masasında tam olarak temsil edilmesi sağlanmalıdır. Bu yasa memurların yasası değil, siyasi iktidarın ve rol arkadaşı sözde sendikanın yasasıdır. Bu yasa acilen değiştirilmelidir.
Kamu görevlilerinin ücret sisteminde ve emeklilik haklarında hala çok ciddi adaletsizlikler bulunmaktadır.
Tüm bu olumsuzlukların çözümü için Toplu sözleşme görüşmeleri bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.
Devlet Personel Başkanlığı’na sunduğumuz genel ve hizmet kollarına ait taleplerimiz memur ve emeklilerimizin temel sorunlarını çözecek ve yaşadığı hak kayıplarını telafi edecek öneriler içermektedir.
Geçtiğimiz hafta içinde Türkiye Kamu-Sen olarak taleplerimizle ilgili detaylı bir basın açıklaması yapmış ve isteklerimizi gerekçeleriyle birlikte dile getirmiştik.
Biz ana hatlarıyla;
Kamu görevlilerinin insanca yaşaması için yetecek düzeyde ücret almalarını sağlamak amacıyla talep edilecek maaş artışı,
Ek gösterge, Ek ödeme ve Özel hizmet tazminatı uygulamalarında ortaya çıkan adaletsizliklerin giderilmesi ve oranlarının artırılarak gerçek anlamda ücret adaletinin sağlanması,
Kamu görevlilerinin çalışma şartlarının yeniden düzenlenmesi ve iyileştirilmesini içeren talep listemizi hazırlayarak Devlet Personel Başkanlığına sunduk.
Ancak; hatırlanacağı gibi 2013 yılında gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinden kaynaklı bir zarar söz konusudur.
Türkiye Kamu-Sen olarak, “Geçmiş döneme ilişkin hesap kapanmadan yeni dönemin hesabına bakılmamalıdır.” diyoruz.
Masada geçtiğimiz dönemde iki günde yangından mal kaçırır gibi 2 toplantı sonrasında imzalanan toplu sözleşmenin memur ve emeklilerimizin bütçesinde yarattığı tahribatın tazminini talep etmeden, 2016 ve 2017 yıllarının zamlarını görüşmeye geçecek sendika ve konfederasyonların, daha ilk günden memurları yine satacağını şimdiden ilan ediyoruz.
Bu nedenle 2016 ve 2017 yıllarının maaş zammı belirlenmeden önce, 2013 yılında gerçekleştirilen toplu sözleşme fiyaskosunun yaralarının sarılmasının zorunluluğunu ısrarla vurguluyor, memur ve emeklilerin ekonomik olarak kaybolan yıllarını geri istiyoruz.
Biz bu zararı, 2014 ve 2015 yılları için toplam 2 bin lira olarak hesapladık ve bunun da 2016 yılı içerisinde 4 eşit taksit halinde ödenmesini talep ediyoruz.
2013 yılında Memur-Sen tarafından imzalanan Toplu sözleşme felaketinin yol açtığı zararların 2016 ve sonrasında da telafi edilmesi için 01.01.2016 tarihinden geçerli olmak üzere % 10 telafi zammı istiyoruz.( 2014 yılı için %5; 2015 yılı için %5 olmak üzere)
Biz Türkiye Kamu-Sen olarak; geçmişin hesabı kapatılmadan gelecek hesaplara bakılmaması gerektiğine inanıyoruz.
2016 yılı için: %10’luk telafi zammı yapıldıktan sonra, %6+%6 ve taban aylığına yansıtılmak üzere seyyanen net 100 TL zam talebimiz var.
2016 yılında Toplam: %16 +6 ve taban aylığına yansıtılmak üzere seyyanen net 100 TL zam talebimiz var.
2017 yılı için: %10+%10 ve taban aylığına yansıtılmak üzere seyyanen net 150 TL zam talebimiz var.
Değerli basın mensupları, Mali taleplerimizin yanında Ayrıca, 11 hizmet koluna yönelik taleplerimiz de bulunmaktadır.
Mali taleplerimiz; 2016 yılı için en düşük dereceli memur maaşına telafi zammı, refah payı gibi ödemeler dahil olmak üzere 583,43 TL; ortalama memur maaşına ise 680,77 TL zam içermektedir.
Kısaca genel bir değerlendirme yaparak, özetlemeye çalıştığımız genel ve hizmet kollarına ait taleplerimizin karşılanması, memurlarımızın yıllardır biriken sorunlarının çözülmesi ve AKP hükümetleri döneminde oluşmuş % 32.2 lik maaş kaybımızın telafisi için büyük bir adım olacaktır.
Ekonomik tercihler, vatandaşlarımızı mutlu etme ve geliri adil paylaşma yönünde kullanılırsa, kamu görevlilerinin yüzü bir nebze olsun gülecek ve zedelenmiş olan itibarı iade edilecektir.
Bizim toplu sözleşme masasında bu yıl en büyük arzumuz, malum sendikaların memurun ve emeklinin umutlarını boşa çıkaracak girişimlere tevessül etmemesi ve kamu görevlilerinin haklarını sonuna kadar savunmamızı engelleme girişiminde bulunmaması yönündedir.
Masadan kaçmasınlar, memuru ve emekliyi satmasınlar; geçtiğimiz toplu sözleşmede olduğu gibi hayati konuları unutup, şahsi ikbal peşinde koşmasınlar.
Buradan Tüm memur ve emeklilerimize sesleniyoruz; müsterih olsunlar, Türkiye Kamu-Sen geçmiş de olduğu gibi, bugünde kamu görevlileri ve emeklilerin sesi olacaktır.
Tüm kamu çalışanlarının ve emeklilerin beklentilerine cevap vermesi umuduyla, toplu sözleşme sürecinin hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinize saygılar sunuyoruz.” dedi.