Emeklilerin sesini duyurmak, yaşadıkları zor, katlanması güç hayat şartlarını anlatmak, çare bulmak, sosyal adaletin gerçekleşmesi ve emeklilerin sosyal güvenlik şemsiyesini büyütmek için çalışmalarda bulunmak üzere 19
Emeklilerin sesini duyurmak, yaşadıkları zor, katlanması güç hayat şartlarını anlatmak, çare bulmak, sosyal adaletin gerçekleşmesi ve emeklilerin sosyal güvenlik şemsiyesini büyütmek için çalışmalarda bulunmak üzere 19.10.1999 tarihinde Sendikamız kurulmuştur.
Her bireyin maddi ve manevi varlığını korumak ve geliştirmek için siyasal, ekonomik ve toplumsal alanlarda örgütlenme hakkı hem ulusal, hem de uluslararası düzenlemelerle güvence altına alınmıştır.
İş hayatında, çalışanlar, emeklerinin karşılığını hakça ve adaletli bir biçimde almak için, sendikalar kurmuşlardır. Toplu-İş Sözleşmeleriyle emeklerinin karşılığı için uğraş vermektedirler.
Emekliler de haklarını almak, iyice kısılan seslerini duyurmak gayesiyle, Türk Emekli-Sen’i kurmuşlardır. Kurulduğu tarihten beri verdiğimiz mücadelede emeklilerin sesini kamuoyunda daha fazla duyurmaya çalıştık. Yaptığımız eylemler toplum nezdinde karşılık buldu. Ancak, bugüne kadar emeklilerin sendika kanunu çıkarılmadığı için gerçek anlamda sendika hakkımızı elde edemedik.
“Sendikal Haklar” ülkemizin taraf olduğu ve imzaladığı uluslararası anlaşmalarla ve AB yasaları ile “Herkes” için tanınmıştır.
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 23. maddesinde; “Herkesin çıkarlarını korumak için sendika kurma hakkı, ya da sendikaya üye olma hakkı vardır” denilmektedir.
Avrupa Sosyal Haklar Komitesi’nin, Avrupa Sosyal Şartı; “sadece aktif olarak çalışanlar değil, aynı zamanda çalışmaya dayalı hakları kullanan kişile rde bu kavramın kapsamındadır” görüşündedir.
Bilindiği gibi Anayasa’nın 90’ ncı Maddesi’nde “Usulüne göre yürürlüğe konmuş milletlerarası antlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasa’ya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesi’ne başvurulamaz” denilmektedir.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile yapılan 87-98 ve 151 sayılı sözleşmelere göre, Emeklilerin de Sendika Kurma Hakkı vardır.
ILO ve Anayasamızın bu açık hükümlerine göre; çalışırken sendikalı olanların, emekli olunca da sendikalı olmaları ve sendika üyeliklerinin devam etmesi gerekmektedir.
Emekliler maaş almaktadırlar, bu maaşı kadınlarda en az 20, erkeklerde 25 sene verdiğimiz hizmet ve ödediğimiz primlerin karşılığı olarak alıyoruz. Çalışanlara toplu sözleşme hakkı var da emeklilere niye yok? Biz maaşımız az artırın; emeklileri sefalet ücretinden kurtarın diyemeyecek miyiz? Emeklilere taban aylığı getirin, intibak yasamızı çıkartın diyemeyecek miyiz? Tedavi masraflarımızın, ilâç masraflarımızın bedelinin tamamını devlet ödesin, bizlere yaşlı evleri, lokalleri açın diyemeyecek miyiz?
Emekliler de Toplu Sözleşme masasında olmalı ki;
Yukarıda açıklanan nedenlerle emeklilere de; hayat standartlarının yükseltilmesi için, daha rahat bir hayat yaşaması için Sendika Kurma Hakkının verilmesini talep ediyoruz.
Sendikamızın kuruluşunun 16. yılında hor görülme değil, örgütlü mücadele için yasal hakkımızın tanınmasını istiyoruz.
Bu vesile ile emeklilerin gerçek sesi olan TÜRK EMEKLİ-SEN’ in 16. kuruluş yıldönümünü kutlarken, verdiğimiz hak mücadelesini sonuç alıncaya kadar sürdürme inanç ve kararlılığımızı bir kez daha yineliyoruz. 19.10.2015
TÜRK EMEKLİ-SEN