Konfederasyonumuza bağlı Türk Sağlık-Sen, döner sermayelerin arttırılması talebini içeren ve bu çerçevede başlatılan kampanyayla Türkiye’nin dört bir yanında on binlerce sağlık çalışanının imzaladığı dilekçeleri Bakanlık önünde gerçekleştirdikleri eylemle Sağlık Bakanlığı’na teslim etti
Konfederasyonumuza bağlı Türk Sağlık-Sen, döner sermayelerin arttırılması talebini içeren ve bu çerçevede başlatılan kampanyayla Türkiye’nin dört bir yanında on binlerce sağlık çalışanının imzaladığı dilekçeleri Bakanlık önünde gerçekleştirdikleri eylemle Sağlık Bakanlığı’na teslim etti.
Sağlık Bakanlığı’nın önünde gerçekleşen eyleme Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Türkiye Kamu-Sen Genel Sekreteri ve Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın Genel Başkanları, Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte Ankara şubelerimiz Şube Başkanlarımız, yöneticilerimiz ve üyelerimiz katıldı.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI MAĞDUR
Eylemde bir basın açıklaması yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Türkiye’de emeklerinin karşılığı verilmeyen, alın terinin hakkı ödenmeyenlerin başında sağlık çalışanlarının geldiğini belirterek “Sıfırlanan döner sermayeler, yetersiz nöbet ücretleri, düşük kalan maaşlar olmak üzere sağlık çalışanlarının mağduriyeti bir liste halinde uzayıp gitmektedir. Sağlık çalışanlarının ekonomisinde böylesine bir yangın varken sağlık camiasına dışardan bakanlar ise sizin döner sermayeniz var, çok para alıyorsunuz yalanına ısrarla ve yıllardır sarılmaktadırlar. Bu yalan söylene söylene kamuoyunda gerçekmiş gibi bir algı oluşturulmuş ve iş sağlık çalışanlarının ücretlerin arttırılmasına gelince bu bahane ile talepleri karşılanmamıştır. ' dedi.
DÖNER SERMAYEDEN ALINAN PAY YOK OLDU!
Döner sermaye sisteminden sağlık çalışanlarının hiçbirinin memnun olmadığını kaydeden Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “ Temeline atılan harcı adaletsizlik olan performansa dayalı döner sermaye sisteminden bugün sağlık çalışanlarının hiçbiri memnun değildir. Sağlık çalışanlarının iş yükü sürekli artarken, sadece bir yılda muayene sayısı 19 milyon yükselirken döner sermayeden aldığı paylar ise sürekli küçülerek yok olmuştur. Sloganı çalıştıkça kazanma olarak sunulan bu sistem uygulamaları ve idarecilerin tavırları ile ne kadar çalışırsan çalış sonuç sıfıra dönüşmüştür. Sağlık çalışanları, özveri ile hizmet üretip, çalıştıkları halde tabiri uygunsa dönerden yiyememiş, yavan ekmeğe mahkum edilmişlerdir.' şeklinde konuştu.
DİLEKÇELER ÇALIŞANIN TALEBİNİN EN GÜÇLÜ ŞAHİDİDİR
Döner sermayelerin yok olmasına sağlık çalışanlarının artık katlanamadığına dikkat çeken Önder Kahveci “ Sağlık çalışanları her geçen gün Döner sermayelerin, emeklerinin ve alın terlerinin yok olmasına artık katlanamaz haldedirler. Bugün Bakanlık önüne getirdiğimiz on binlerce dilekçedeki imzalar da bunun en güçlü şahitidir. Bugün Sağlık Bakanlığı yöneticilerine artık gözlerinizi ve kulaklarınızı açın, çalışanın feryadını duyun diyeceğiz. Çünkü Sağlık Bakanlığı çalışanına şaşı bakmaya ısrarla ve inatla devam etmektedir.' dedi.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ İÇİN YÖK’ÜN DE KAPISINA DAYANACAĞIZ
Aynı sorunun üniversite hastanelerinde de mevcut olduğunu kaydeden Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci “Yurdun dört bir yanında görev yapan sağlık çalışanı arkadaşlarımız döner sermayelerin arttırılması ve emekliliğe yansıtılmasını talep etmektedirler. İmzalarını biz de Sağlık Bakanlığı’na teslim edeceğiz. Üniversite hastanelerinde de aynı sıkıntılar vardır. Çalışanlar orada döner sermaye alamamaktadırlar. Onlar içinde yakın bir zamanda dilekçelerle YÖK’ün kapısına dayanacağız.' dedi.
TORBA YASA BEKLENTİLERDEN UZAK
TBMM getirilmesi gündemde olan Torba Yasadaki düzenlemeler ile ilgili de değerlendirme yapan Genel Başkanımız Önder Kahveci “ Sigara, normal doğumun özendirilmesi ile ilgili düzenlemeleri içeren bu yasa tasarısında sağlık çalışanları için hayata geçen düzenlemeler ise ne yazık ki beklentilerden çok uzak kalmıştır. Söz konusu tasarıda sadece hekimlerin emekli maaşlarında bir iyileştirme yapılacağı görülmektedir.
Emeklilikteki düşük ücretler sağlık çalışanlarının tamamı için bir sorun iken sadece doktorlarımızın emekli maaşlarında kısmi bir iyileştirme yapmak meseleye şaşı bakmaktır. Lafa gelince sağlık hizmeti ekip işidir diyenler iş icraata dönüşünce 500 Bin sağlık çalışanı arasında ayrım yaparak samimiyetsiz davranmaktadırlar.
Tüm çalışanların ortak sıkıntısını çözüme kavuşturmak varken bunun yapılmaması çok büyük bir vebaldir. Ne yazık ki tasarıda yer alan önemli bir husus olan yıpranma payında da aynı şaşılık görülmektedir. Yıpranma payı sadece nöbet tutanlara o da tutulan nöbet sayısına göre değişecektir. Yıpranma payı alan tüm çalışanların sadece o mesleği icra ediyor olma şartları varken, sağlık çalışanlarında ise sadece nöbet tutanlara verilerek bir ayrımcılık yapılmıştır. Sadece bir kriteri dikkate alıp değerlendirme yapmak yanlıştır.
Nöbete göre yıpranma payı da neresinden tutulsa elde kalacak türdendir. Yasa tasarısına göre örneğin ayda 3 gün nöbet tutan bir sağlık çalışanının 2.5 yıl yıpranma payı elde edebilmesi için 60 yıl çalışması gerekecektir. Böyle bir yıpranma payının kime ne faydası olacaktır.' dedi.
DÖNER SERMAYELER ARTIRILMALI VE EMEKLİLİĞE YANSITILMALI
Yasa tasarısındaki bu defolar acilen düzeltilmeli diyen Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci sözlerini şöyle tamamladı: Tüm sağlık çalışanlarının temel talebi döner sermayelerin arttırılması ve tüm kazançların emekli ikramiyesi ve emekli maaşına esas kazanç olarak kabul edilmesi hayata geçirilmelidir. Bu konu acildir. Çünkü sağlık çalışanları açlık ve sefalet anlamına gelen emekli maaşlarına mahkum olmak istememektedirler.
Yoğun ve meşakkatli bir çalışma hayatından sonra ülke gerçeklerine uygun insanca ve rahat yaşanabilir bir hayatın devamı için doğru düzgün bir emekli ücreti istemektedirler. Türk Sağlık-Sen olarak sağlık çalışanlarının döner sermaye gelirleri makul bir düzeye ulaşana, çalışanın emeği ve alın terinin karşılığı alınana kadar mücadelemize devam edeceğiz.
Açıklamanın ardından döner sermayelerin yok edilmesi boş döner tezgahının önünde yavan ekmek yenilerek protesto edildi. Daha sonra Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Yönetim Kurulu üyeleri ve şube başkanları on binlerce dilekçeyi Sağlık Bakanlığı’na teslim ettiler.
KONCUK: SAĞLIK ÇALIŞANLARI SARI SENDİKANIN KENDİLERİNE VERDİĞİ ZARARI ARTIK GÖRMELİDİR
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, eylemin bitişinde bir açıklama yaparak, sağlık çalışanlarının hakları için mücadele eden ve gerçek bir sendikacılık örneği sergileyen tüm sağlık çalışanlarını Türk Sağlık-Sen çatısı altında örgütlenmeye davet etti. Koncuk, "Türk Sağlık-Sen’i kutluyorum. Sendikacılığı lekelemeden sendikacılığın gereğini yapan Türk Sağlık-Sen elbette sağlık çalışanlarının tüm haklarını, bütün problemlerini yürekli bir şekilde, net anlaşılacak ifadelerle dile getiriyor. O nedenle sağlık çalışanlarının da bu sarı sendikal anlayışın kendilerine ne kadar zarar verdiğini artık görerek, Türk Sağlık-Sen çatısı altında örgütlenmeleri bir keyfiyetten çıkmıştır. Geleceğimizi, ekonomik ve sosyal haklarımızın anladığımız anlamda düzeltilmesini istiyorsak Türk Sağlık-Sen’in yanında olacağız.” dedi.