6-8 Kasım 2013 tarihleri arasında Brüksel’de düzenlenen 32
6-8 Kasım 2013 tarihleri arasında Brüksel’de düzenlenen 32. Türkiye-AB Karma İstişare Toplantısı’nda Türkiye’deki sendikal haklar masaya yatırıldı.
2012 Eylül ayında yapılan Anayasa referandumu ve sonrasında gerçekleşen mevzuat düzenlemeleri çerçevesinde, Türkiye’de işçi ve memur sendikacılığının gelişimini destekleyen ortak rapor toplantı gündeminde tartışıldı. 2005 yılından bu yana, Türkiye-AB KİK gündeminde olan ve Türkiye –AB müzakere sürecinin 19. Konu başlığı olan “Sosyal Politika ve İstihdam” konusunun müzakereye açılıp açılmayacağı üzerine temel kriterlerden birisi olan, “Türkiye’deki sendikal hakların ILO ve Avrupa sosyal şartı kriterlerine uygun hale getirilmesi” durumu 8 yıldır toplantı gündeminde yer almakta idi. 32. Toplantıda, nihai raporun sunulması kararı daha önce Ankara’da yapılan 31. Toplantıda alınmıştı. Bahse konu 32. Toplantıda sunulan rapora göre, Türkiye’deki işçi sendikalarıyla ilgili mevzuat düzenlemelerini genelde olumlu ve ILO ve AB kriterlerini karşılayan düzeye ulaştığı raporda yer almış olmasına rağmen, Türkiye’de kamu görevlileri sendikalarıyla ilgili gelişmeleri bu kriterlerin oldukça uzağında kaldığı, bu nedenle 19 başlığının açılması kriterlerinin tam olarak yerine getirilmediği ifade edildi.
Toplantıda söz alan Türkiye Kamu-Sen Dış İlişkilerden Sorumlu Başkanı Ahmet Demirci, “ yıllardır üzerinde çalışılan sendikal haklar konusunun ve kamu görevlileri açısından pozitif gelişmeler olmamasına rağmen, işçi sendikacılığında yapılan düzenlemelerin gölgesinde bırakıldığı ve bu anlamda 19. Konu başlığının açılması gerektiğiyle ilgili kamuoyunda yanlış bir yönlendirme ortaya çıktığı görülmektedir. Türkiye’de kamu görevlileri sendikalarıyla ilgili ILO ve Avrupa Sosyal Şartı normlarında pozitif gelişmeler olmadığı müddetçe, 19. Başlığın açılmasına karşı olduğumuzu beyin ediyorum. Bu nedenle önümüzdeki toplantı için kamu görevlileri sendikacılığını içeren özel bir rapor hazırlanmasını, bu süreç içerisinde gerek toplu sözleşme prosedürü, gerekse hakem kurulu yapısı sendikal ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve Türkiye’de sendikal faaliyetlerin özendirilmesi hususunda bugüne kadar yapılmayan mevzuat düzenlemelerinin tamamlanarak, buna göre 19. Konu başlığının açılıp açılmayacağına karar verilmesi gerekmektedir” dedi.
Toplantının son günü yayınlanan sonuç delegasyonunda konfederasyonumuzun talebi uygun görülerek, önümüzdeki toplantıya yönelik kamu görevlileri sendikaları için ayrı bir rapor düzenlenmesi, bu dönem içerisinde de siyasi iradenin gerekli yasal düzenlemeleri başlatması ve bu gelişmelere göre, 19. Konu başlığının açılıp açılmayacağına karar verilmesi hususu yer aldı.