EKMEK MAHKUMUYUZ!
Türkiye Kamu-Sen AR-GE Merkezi, Pazartesi (16,10,2006 )Dünya Gıda Günü nedeniyle yaptığı araştırmayla gelecek nesilleri bekleyen tehlikeleri de gözler önüne seriyor
EKMEK MAHKUMUYUZ!
Türkiye Kamu-Sen AR-GE Merkezi, Pazartesi (16,10,2006 )Dünya Gıda Günü nedeniyle yaptığı araştırmayla gelecek nesilleri bekleyen tehlikeleri de gözler önüne seriyor.
Her ne kadar hükümet, ekonomik verilerin iyileştiği, maaşların reel olarak yükseldiği ve vatandaşlarımızın alım gücünün arttığı yönünde iddialarda bulunsa da; araştırmalar ülkemizin hala EKMEK mahkumu olduğunu gösteriyor.
Ailelerin geçimlerini nasıl sağladıklarını, gıda ve ihtiyaçlarını hangi yolla karşıladıklarını ortaya koymak amacıyla Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, Gıda Araştırması yaparak ülkemizde yaşanan ekonomik sorunların vatandaşlarımız üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya çıkarmıştır.
Araştırmada, açlık ve yoksulluk sınırının ücretlerin oldukça üzerinde seyrettiği ülkemizde vatandaşlarımızın karnını doyurabilmek için ucuz olan ekmeğe yöneldiği görülmüştür.
Araştırmaya göre Danimarka'da kişi başına yıllık ortalama 71 kg, Finlandiya'da 51 kg, Almanya'da 62 kg, İtalya'da 68 kg, Hollanda'da 60 kg ve İspanya'da 58,5 kg ekmek tüketilirken, Türkler yıllık ortalama 128 kg ekmek yemek suretiyle karnını doyuruyor.
Et, peynir, süt gibi ürünleri Avrupa ülkelerinin yarısı kadar tüketebiliyoruz
Kendisinin ve ailesinin geçimini sağlamak ve diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla vatandaşlarımız gıda harcamalarından tasarruf etmek zorunda kalmaktadırlar. Sonucunda da AB'de ortalama 100-110 litre olan yıllık kişi başına süt tüketimi ülkemizde 18-20 litre, 88 kg olan ortalama et tüketimi 16 kg ve 10-15 kg olan peynir tüketimi de ülkemizde 7 kg'da kalıyor.
Buna göre; günlük kişi başına 54 gr süt, 44 gr et, 28 gr peynir tüketen Türkler'e karşılık Danimarka'da kişi başına 296 gr süt, 276 gr et, 52 gr peynir tüketiliyor.
Deniz mahsullerinde de durum farklı değil
Bireylerin sağlığına ve zeka gelişimine önemli katkıları olduğu bilinen deniz mahsulleri tüketiminde de Avrupa'nın oldukça gerisindeyiz. Araştırmaya göre yıllık kişi başına İtalya'da ortalama 24,6 kg., Fransa'da 31,2 kg., İspanya'da 44,7 kg. ve Japonya'da 60 kg. deniz mahsulü tüketilirken Türkiye'de yıllık kişi başına ortalama deniz mahsulü tüketimi 7,5 -8 kg. Dünyada ortalama kişi başına düşen su ürünü tüketimi yıllık 16 kg düzeyinde bulunuyor.
Dengeli ve sağlıklı beslenemeyen bireylerin zeka ve fiziksel gelişimi geri kaldığı için; bir ülkede sağlıklı nesillerin yetişmesi dengeli beslenmeyle yakından ilgilidir. Son yıllarda uygulanan yanlış ücret politikaları ve IMF destekli ekonomik programlar, vatandaşlarımızı dengeli beslenmek şöyle dursun, çöplüklerde karınlarını doyurmaya mahkum etmiştir.
Geleceğe umutla bakabilmek ve yarınlara sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için hükümet mutlaka adil bir ücret politikası geliştirmeli, asgari ücretleri ve memur maaşlarını bir çok kuruluşun yaptığı açlık ve yoksulluk sınırı çalışmalarını dikkate alarak, günün şartlarına göre yeniden belirlemelidir. Aksi taktirde halkının büyük çoğunluğu toplayıcılık yaparak geçinen yoksul ve sağlıksız bir toplum durumuna geleceğiz.
Yaşam şartlarının zorluğu ve gelir düzeyinin düşüklüğü nedeniyle besin değeri yüksek olan gıdalardan mahrum kalan vatandaşlarımız, çeşitli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle ülkemizde sağlık ve ilaç harcamaları da günden güne yükselmektedir.
Her fırsatta ekmeğe zam yapmaması ile övünen siyasi irade, bir an önce adil bir ücret politikası geliştirerek, emekli, işçi ve memur maaşlarına reel olarak zam yaparak vatandaşlarımızın ekmeğe olan mahkumiyetine bir son vermek ve milletimizin geleceği ile oynamaktan vazgeçmek zorundadır.
ÜLKELERE GÖRE BAZI ÜRÜNLERİN YILLIK KİŞİ BAŞINA DÜŞEN TÜKETİM MİKTARI
Et (kg)
Süt (litre)
Ekmek (kg)
Peynir (kg)
Su Ürünleri (kg)
Türkiye
16
18-20
128
7
7,5
Kanada
-
97
-
12
-
ABD
120
100
-
14
-
Avusturya
95
155
-
13
-
Lüksemburg
95
68
-
13
-
Danimarka
101
108
71
19
-
Finlandiya
66
142
51
15
-
Fransa
107
75
-
22
31,2
Almanya
90
71
62
13
-
Yunanistan
88
80
-
23
-
İrlanda
108
190
-
6
-
İtalya
88
62
68
20
24,6
Hollanda
83
110
60
15
-
Portekiz
94
60
-
7,5
-
İspanya
118
108
58,5
6
44,7
İsveç
69
157
-
16
-
İngiltere
77
123
-
11
-
Kaynak: Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, Association Internationale De La Boulangerie Industrielle, Economic Projectons for Irish Agricalture, Look Smart