Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerinden yola çıkarak yaptığı araştırma, vatandaşlarımızın içinde bulunduğu borç açmazını gözler önüne serdi
Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerinden yola çıkarak yaptığı araştırma, vatandaşlarımızın içinde bulunduğu borç açmazını gözler önüne serdi. Araştırmaya göre geçen her dakikada 7 vatandaşımız çeşitli şekillerde borcunu ödeyemeyerek borç batağına saplanıyor ve hakkında yasal süreç başlatılıyor. Öyle ki, sizler bu haberi okuyuncaya kadar geçecek 3 dakikada 21 kişi daha borç batağına saplanacak.
2016 yılının ilk 3 aylık verilerinden yola çıkılarak gerçekleştirilen araştırmada ferdi kredi borcunu ödeyemeyen vatandaşlarımıza her ay yaklaşık ortalama 69 bin; kredi kartı borcunu ödeyemeyenlere 95 bin 667; senetlerini ödeyemeyenlere 77 bin ve çeklerini ödeyemeyenlere de 63 bin 552 kişi katılıyor.
Buna göre yaklaşık bir haber okuma süresi kadar geçen, her üç dakika içinde:
6,6 kişi kredi kartı;
5,4 kişi senet;
4,8 kişi ferdi kredi;
4,5 kişi ise ödeyemediği çeklerinden dolayı yasal yaptırımla karşı karşıya kalıyor ve borçlular ordusuna 21 kişi daha katılıyor.
Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi tarafından yapılan araştırmanın sonuçları, ekonomik gidişatın hiç de iç açıcı olmadığını bir kez daha gözler önüne serdi. Borcuna borç katarak hayatını idame ettiren dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızın sayısı her geçen dakika artıyor. Bu durum, vatandaşlarımızın yeme, içme, barınma gibi temel ihtiyaç maddelerini borç yapmadan karşılayamaz durumda olduğunu da gösteriyor. Dar ve sabit gelirlinin yaşadığı ekonomik çıkmazı gözler önüne seren bu rakamları aylık olarak hesapladığımızda ise dudak uçuklatan sonuçlarla karşı karşıya kalıyoruz. Öyle ki, sizler bu haberi okurken dahi 21 vatandaşımız daha borcunu ödeyemeyerek, borç batağına saplananlar kervanına katılacak, belki de cezai yaptırımla ve haciz işlemiyle karşı karşıya kalacak.
Konuya ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızın ekonomik çıkmazda olduğuna dikkat çekti. Özelikle önümüzdeki dönem siyasi istikrarsızlığın da etkisiyle yaşanacak ekonomik olumsuzluklara vurgu yapan çeken Koncuk: “Dar ve sabit gelirliler en temel ihtiyaç maddelerini bile borçsuz karşılayamaz hale gelmiştir. Vatandaşlarımızı önümüzdeki dönemde de zam yağmuru beklemektedir. Bir kilo fasulyenin, 5,18; bir kilo limonun 5,15 lira olduğu bir ülkede, vatandaş hangi sebze ve meyveleri tüketerek ihtiyaçlarını giderecektir? Maaşları yetmeyince kredi kartına, banka kredilerine ve yakınlarından aldıkları borçlara sarılan vatandaşımızın sayısının her geçen gün artması tesadüf değil, aksine ekonomik istikrarsızlığı göremeyen iradenin basiretsizliğidir. Bunun önlemini almak da memuru, emekliyi üç kuruş maaş zammına mahkûm eden sözde yetkili sendika ve hükümetin sorumluluğundadır” dedi.
İŞTE EN SON AYLIK VERİLERE GÖRE BORCUNU ÖDEYEMEYENLERE İLİŞKİN SAYISAL VERİLER: