ILO Standartları Uygulama Komitesi bu yıl da Türkiye’yi listeye aldı
ILO Standartları Uygulama Komitesi bu yıl da Türkiye’yi listeye aldı.
3 Haziran 2013 günü başlayan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 102. Genel Konferansı çerçevesinde toplanan ILO Standartları Uygulama Komitesi, Türkiye’yi; İLO sözleşmelerini en kötü uygulayan Ülkeler listesine aldı.
Toplantının açılışında ILO Uzmanlar komitesinin teklifi ile 50 ülkelik geniş listede yer alan Türkiye, ILO Standartları Uygulama Komitesinde yapılan tartışmalar sonrasında Ülkemizin ILO’nun 98 Sayılı “Örgütlenme ve Toplu Sözleşme Hakkı Sözleşmesi”ni ihlal ettiği gerekçesi ile 25 ülkenin içinde yer aldığı “ILO Sözleşmelerini en kötü uygulayan ülkeler” listesinde yer aldı.
2003 yılından bu güne ILO Standartları uygulama komitesinin listesinde 6. defadır yer alacak ülkemiz daha önce ILO’nun 87 sayılı “Sendikal Özgürlükler sözleşmesini” ihlal ettiği gerekçesi ile 5 defa listede yer almış, 2008-2010 yılları arasında iki yıl ILO Uzmanlar Komitesinin “yakından izlenen üyeler” müeyyidesi ile karşı karşıya kalmış, geçen yıl ise bahse konu komitede yer alan çalışan ve işveren heyetleri arasında grev hakkı ile ilgili anlaşma sağlanamadığı için resmi liste açıklanmamasına rağmen gayrı resmi listede de yer almıştı.
Liste görüşmelerinin yapıldığı komite toplantısında 6 Haziran günü bir konuşma yapan Konfederasyonumuz Genel Dış İlişkiler Sekreteri ve Türk Tarım Orman-Sen Genel Başkanı Ahmet Demirci; “Ülkemizdeki sendikal özgürlükler anlamında; sendikalara hür irade ile üye olabilmek, sendikal güvencelerden faydalanabilmek, sendikal ayrımcılıklara uğramamak ve kamu çalışanları sendikalarının sosyal diyalog mekanizmasının tarafı olabilmek konusunda problemler çözülememiştir. Bu olumsuzlukların ILO’nun 87 sayılı sözleşmesine aykırılık konuları bu güne kadar ILO Standartları Uygulama Komitesinde, Türkiye Gündemi ile 5 defa görüşülmüş olmasına rağmen, hükümet kanadının yapmış olduğu taahhütler lafta kalmış, yapılan anayasa değişiklikleri ve kamu görevlileri sendikaları kanununda yapılan düzenlemeler şekilsel olmaktan öteye gitmemiştir. Hatta bu dönemde polis teşkilatı mensuplarınca kurulan bir sendikanın kurucuları memuriyetten atılmış, il ve iş yeri temsilcilerine ihraç talepli soruşturmalar açılmış ve böylece ülkemizin sendikal özgürlükler konusundaki olumsuz siciline bir yenisi daha eklenmiştir” dedi.
Ülkemizin bu yıl 98. Sayılı ILO “Örgütlenme ve Toplu Sözleşme Hakkı Sözleşmesi” çerçevesinde listede yer almasına da değinen Demirci; “Kamu Görevlileri Sendikaları kanunu yıllardır kamu çalışanlarına toplu görüşme hakkı adı altında sadece müzakere hakkı tanımış, toplu sözleşme benzeri bir ortak mutabakat yapma imkanı sunmamıştır. 2012 yılında yapılan kanun değişiklikleri sonrasında yapılan düzenleme ile kanunda ifade edilen Toplu Sözleşme ifadesi ise geçen yıl yapılan ilk uygulaması ile maalesef teorik olmaktan öteye geçememiştir. Hükümet kanadının; mütabakat yapmamaya yönelik tutumları ile hakem kuruluna götürülen toplu sözleşme süreci burada 11 kişilik hakem kurulunun başkanı dahil, 7 üyesinin hükümet tarafından doğrudan atanması nedeni ile tam bir fiyaskoya dönüşmüş, böylece mevcut yeni kanun düzenlemeleri, geçmiş kanunun şartlarını aratır hale gelmiştir” dedi.
Kamu çalışanlarının her türlü grev hakkının yasaklandığını, genel ve hizmet kolu toplu sözleşmelerine sadece 15 günlük bir dönem ayrıldığını, toplu sözleşme görüşmelerinin kapsamının daraltıldığını, toplu sözleşme mutabakat yada mutabakatsızlık metinlerinin imzalanmasında sadece heyet başkanlarının yetkilendirildiğini, hakem kurulu üyelerinin çoğunluğunun hükümet tarafından doğrudan atandığını ve hakem kurulu kararlarının yargıya taşınamadığının altını çizen Demirci, Türkiye’nin mevcut 87 Sayılı Sözleşme eksiklerini gidermeden 98. Sayılı sözleşme ihlali ile bu komitede yer almasının sendikacılar olarak bizleri üzdüğünü, bu eksikliklerin çözülmesi ve ILO standartlarında gerçek Sendikal faaliyetlerde bulunmak istediklerini ifade eden Demirci; “Umarım ki son defa bu listede yet alırız, hükümet yetkilileri burada verdikleri taahhütleri yerine getirirler ve ülkemiz bundan sonraki süreçte uluslararası bir camianın önünde olumsuz uygulamaları ile anılmaz.” dedi.
Daha sonra açıklanan listede Türkiye 25 ülkenin içinde yer aldığı “ILO sözleşmelerini en kötü uygulayan ülkeler” listesinde yer aldı.
Türkiye’nin 98 sayılı “Örgütlenme ve Toplu Sözleşme Hakkı” sözleşmesini ihlal görüşmeleri muhtemelen önümüzdeki Çarşamba günü yapılacak ILO Standartları Uygulama Komitesi toplantısında ele alınacaktır.