Konfederasyonumuz, İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan İLO toplantısında ülkemizi temsil etti
Konfederasyonumuz, İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan İLO toplantısında ülkemizi temsil etti.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından her yıl düzenlenen genel Konferansın 95'ncisi İsviçre'nin Cenevre kentinde yapıldı. Tüm dünyada Birleşmiş Milletlere bağlı 183 ülkeden 176'sından; Hükümet, Çalışan ve İşveren adına 2712 delege ve danışman (adviser)'ın katılımıyla gerçekleşen toplantıya Türkiya Kamu-Sen olarak Kamu çalışanlarını temsilen genel başkanlık ve teknik düzeyde katılım sağlanmıştır.
İLO teknik komitelerinden Standardları Uygulama Komitesi çalışmaları, dünya ülkelerindeki bütün ILO sözleşmelerinin, üye ülkelerce onaylanıp uygulanmasıyla ilgili eleştirel ve yapıcı karaktere sahip olmasından ötürü; sendikalar, işverenler ve hükümetlerce daha etkin izlenmektedir. Bu komitede ülkelerin ILO temel sözleşmelerine aykırı olan tutumları ele alınmıştır. Türkiye Kamu-Sen Genel Dış İlşkiler Sekreteri ve Türk Tarım Orman-Sen Genel Başkanı Ahmet Demirci'nin Başkanlığındaki teknik komitemiz de ağırlıklı olarak bu komitenin çalışmalarında yer almıştır. Diğer komitelere ise çalışma saatlerinin uygunluğuna bağlı olarak aralıklı olarak katılımda bulunulmuştur.
Konferansın ikinci haftasının açılışı Birleşmiş Milletler Binası Genel Kurul salonunda yapıldı. Açılış konuşmalarında ILO yönetim heyeti ile ülke başkanlarının konuşmaları yer aldı. Konfederasyonumuz Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Genel Dışilişkiler Sekreteri ve Türk Tarım Orman-Sen Başkanı Ahmet Demirci, Dış İlişkiler Uzmanları Yrd. Doç. Dr. Aydın Başbuğ ve Dr Erol Kurt'un da hazır bulunduğu oturumlarda Konferans Başkanı olarak seçilmiş olan Sajda, "Çalışma dünyasındaki değişen biçimler" ve "İşgal altındaki Arap bölgelerindeki işçilerin durumu" konularınıa geniş yer ayırdığı bir konuşma yaptı. Sajda, değişen dünyada sosyal diyalog ve üçlü danışma mekanizmalarının önemine dikkat çekti. Konuşmasında pek çok ülkenin, küreselleşmenin yararını göremediğini belirten başkan, bunu değiştirmede ulusal düzeyde bakanlıkların çalışmalarda bulunması gereğini vurguladı. Daha sonra söz alan ILO Genel Sekreteri Juan Somavia ise "düzgün iş" (decent work) kavramını tanıtırken ILO'dan ülkelerin teknik işbirliği, dayanışma ve destek alımının, çalışma piyasalarını düzeltmedeki rolünü ele aldı. İşgal altındaki Arap bölgelerindeki işçilerin durumunun üzücü olduğunu belirten Somavia, Filistin'deki insanların yaşam şartlarının zorluğunu dile getirdi. Kolombiya'daki üçlü görüş birliğinin sevindirici olduğunu belirten Somavia, Birmanya ve Beyaz Rusya için ayni şeyi söyleyemeyeceğinin altını çizdi. Dünya işçilerinin %80'inin gelişmekte olan ülkelerde yaşadığına dikkat çeken Somavia, 2015'e kadar 430 milyon iş sahasının açılması gerektiğini belirtti. 10 işçiden 6'sının sosyal korumasının olmadığına değinen Genel Sekreter, sosyal dışarlamanın günümüzde önemli bir problem olduğunu ve geçmiş yıllarda da bunun üzerine ILO'nun birçok çalışma yaptığını vurguladı.
Konferans süresince Konfederasyonumuz Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Genel Dışilişkiler Sekreteri ve Türk Tarım Orman-Sen Başkanı Ahmet Demirci, Dış İlişki Uzmanları Yrd. Doç. Dr. Aydın Başbuğ ve Dr Erol Kurt'tan oluşan Konfederasyon heyetimiz ILO nezninde toplu ve ikili görüşmelerde bulundular. Uluslararası Çalışma Örgütü Yönetim Heyeti'nden Simon Steyne, Konferans İşçi Temsilcisi Başkanı Luc Cortebeeck ve Politika Danışmanı Tom Etty başta olmak üzere pek çok etkili ülke temsilcisi ile görüşmeler yapıldı. Bu görüşmelerde; Türkiye'deki kamu sektöründe sendikal mücadelede karşılaşılan sorunlar başta olmak üzere pek çok konuda bilgi alış verişinde bulunuldu. Görüşmeler ışığında; Ülkemizin bir önceki Genel Konferansta gündeme alınmasından sonra, hükümetçe taahhüt edilen "Sendikalar kanununda yapılacak değişiklikler ve kamu çalışanları toplu sözleşme hakkı tanınması konularında" hala mesafe alınmadığı, bu nedenle Türkiye Kamu-Sen'in bu konuda yaptığı müracaatın, gelecek seneki toplantıda mutlaka ela alınacağını ortaya koymaktadır. Yani Kamu çalışanları için olumlu gelişmeler sağlanmadığında önümüzdeki yılki genel konferansın Türkiye için fazlası ile çetin geçeceği gözükmektedir.