Türkiye Kamu-Sen toplu pazarlık sürecinde sona yaklaşılırken, Abdi İpekçi Parkı'nda toplu görüşme takip çadırı kurdu
Türkiye Kamu-Sen toplu pazarlık sürecinde sona yaklaşılırken, Abdi İpekçi Parkı'nda toplu görüşme takip çadırı kurdu. İllerden gelecek sendikalıların buluşma noktası olarak seçilen çadırını kuruluşunun ilk gününde basın açıklaması yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Akyıldız gelinen süreci değerlendirdi. Akyıldız,: ''Bu çadır şölen çadırına dönüştürülürse oturumu yöneten sayın Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nu ve Başbakan'ı da buraya bekliyoruz Ama bu gerçekleşmezse bu çadırın adı 'Açlık Grevi Çadırı' olacaktır' dedi.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, toplu görüşmelerde artık ''sözün siyasi iradede'' olduğunu ifade ederek, ''Siyasi irade, beklentilere cevap verecek bir rakamı Perşembe günü masaya getirmelidir'' dedi. Genel Başkan Bircan Akyıldız, burada yaptığı konuşmada, toplu görüşmelerde sonuç aşamasına gelindiğini belirterek, kamu çalışanlarının beklentilerinin mali ve sosyal haklarda yoğunlaştığını dile getirdi. Kamu İşveren Kurulu'nun gelecek yıl memur maaşlarında yapılacak artış için 5 milyar 750 milyon YTL'lik bir teklif getirdiğini anımsatan Akyıldız, ''Bu rakam düşüktür. Bu bilinen bir rakamdır. Bunun üzerinde değerlendirme yapmayı kabul etmiyoruz. Taleplerimiz makul ve mantıklı taleplerdir. Taleplerimizin karşılanması için siyasi iradenin esnemesi ve taleplerimizi karşılayacak bir noktaya teklifini çekmesi için Sayın Bakan'dan talepte bulunduk'' diye konuştu.
Masada kamu çalışanlarının hak ve çıkarlarını koruyup geliştirmek istediklerini ancak bu konuda ciddi endişeleri bulunduğunu ifade eden Akyıldız, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 4 kişilik bir aile için açlık sınırını 255 YTL olarak tespit etmesini eleştirdi. Konfederasyon olarak minimum seviyedeki harcamalarla tek kişinin açlık sınırını bin 12 YTL olarak belirlediklerini söyleyen Genel Başkan Bircan Akyıldız, şöyle konuştu:
''TÜİK'in 4 kişilik ailenin açlık sınırını 255 YTL olarak ifade etmiş olması masada mutabakat oluşmasını ciddi şekilde düşündürücü bir noktaya taşımıştır. Biz bu sınırın açlık sınırı olarak ifade edilmesinin doğru olmadığını düşünüyoruz. Uluslararası teamülde bu değerler açlık sınırı olarak ifade edilebilir ama biz 4 kişilik bir aile için 255 YTL'nin, tek kişi için 65 YTL'nin esas alınması gerektiğinin vurgulanmaya çalışılmasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu rakam ancak ölüm sınırı olarak tarif edilebilir. Siyasi iradenin TÜİK'in açlık sınırı ifadesini esas alarak değerlendirme yapıp, ücret artışlarını ortaya koymasını asla kabul etmeyiz.''
''Bundan sonrası siyasi iradenindir. Siyasi irade, beklentilere cevap verecek bir rakamı Perşembe günü saat 11.00'de masaya getirmelidir'' diyen Akyıldız, kabul edebilecekleri rakamlar söz konusu olduğunda mutabakat zaptı imzalayacaklarından kimsenin endişesi olmaması gerektiğini söyledi.
Kurdukları çadırın siyasi irade tarafından bir ''şölen çadırı''na dönüştürülebileceğini belirten Akyıldız, ''Bunu gerçekleştirebilmek siyasi iradenin tavrına bağlı olacaktır. Bu çadır şölen çadırına dönüştürülürse oturumu yöneten Sayın Bakan'ı, Başbakan'ı da buraya bekliyoruz ama bu gerçekleşmezse bu çadırın adı 'Açlık Grevi Çadırı' olacaktır'' dedi.
Bir gazetecinin ''8-9 milyar YTL'lik bir teklif sizi tatmin eder mi?'' sorusu üzerine Akyıldız, taleplerinin 12 milyar 417 milyon YTL olarak hesaplandığını ancak bu rakamın kesinlikle kabul edilmesi gereken son rakam olmadığını vurguladı. Taban aylığın iki dönem halinde 100'er YTL artırılması, yine iki dönem halinde yüzde 5'erlik artışlara gidilmesi ve toplu görüşme ikramiyesi taleplerinin çok önemli olduğunu ifade eden Akyıldız, bunların toplamının 8,5 milyar YTL'ye ulaştığını bildirdi.
Akyıldız, yarın 12 ilden şube başkanlarının Ankara'ya yürüyüş başlatacağını ve Perşembe günü öğleden sonra toplu görüşme takip çadırında oturma eylemi gerçekleştirileceğini de dile getirdi.