Türkiye Kamu-Sen 3
Türkiye Kamu-Sen 3. Olağan Genel Kurulu 29 - 30 Mart 2008 tarihleri arasında Büyük Anadolu Otel'de gerçekleştirildi. Genel kurulun ilk gününe Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Meclis Başkanı Köksal Toptan, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici, MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal'ın da aralarında olduğu çok sayıda milletvekili katıldı.
Türkiye Kamu-Sen 3. Olağan Genel Kurul'unun açılış konuşmasını yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, memurlar adına huzurlu ve insan onuruna yaraşır bir yaşam talep ettiklerini söyledi.
Akyıldız, konfederasyonun 3. olağan genel kurulunda yaptığı konuşmada, hedeflerinin toplu sözleşme hakkını elde etmiş kamu görevlisi, daha güçlü, sorumlu ve büyük bir Türkiye Kamu-Sen olduğunu dile getirdi. Küresel sermayeye, özelleştirmelere, baskılara ve sürgünlere karşı mücadele verdiklerini ifade eden Akyıldız, ''Bu davada hiç kimseye dayanmadan, kimseye payanda olmadan, kimseden medet ummadan, eğilip bükülmeden, şahsi bir çıkar gözetmeden doğru bildiğimiz yolda, hedeflerimiz çerçevesinde hareket ediyoruz'' dedi.
Hazırlanan yasalara temel teşkil etmesi için bazı ''yalan-yanlış bilgilerin'' kamuoyu gündemine getirildiğini belirten Akyıldız, kamu hizmetlerinin tek sorumlusu olarak kamu çalışanları gösterilirken, kamu görevlilerinin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılardan, ücret adaletsizliğinden, çalışma şartlarının yetersizliğinden, sürgün ve kıyımlardan bahsedilmediğini ifade etti.
Akyıldız, ''Dört bir yandan memurlarımıza saldırıldığı görülmektedir. Özellikle ekonomik ve siyasi olarak yapılan her müdahalenin hedefinde kamu kurumları ve memurlar bulunmaktadır. Kazanılmış haklarımız elimizden alınmaya çalışılmaktadır. Sosyal devlet anlayışı, küresel sermayenin istediği biçimde dönüştürülmek istenmektedir'' diye konuştu.
Başından beri memurların Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı kapsamından çıkarılması, sağlık ve sosyal güvenlik haklarının ayrı bir kanunla düzenlenmesi gerektiğini belirttiklerine işaret eden Akyıldız, Anayasa Mahkemesi'nin kamu çalışanları yönünden verdiği iptal kararının gerekçelerinin giderilmediğini ve tasarının bir kez daha Anayasa Mahkemesi'nden döneceğini söyledi.
Akyıldız, AB normlarına uygun ekonomik, sosyal ve demokratik haklarla donatılmış bir kamu çalışanı görmek arzusunda olduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
''Türkiye Kamu-Sen, artık demokrasinin bir gereği olarak gördüğü gerçek sendikacılığı ve memurlara da toplu sözleşme ve grev hakkının tanındığı yeni bir sendikalar kanunu istemektedir. Bizler, memurlarımız adına huzurlu ve insan onuruna yaraşır bir yaşam istiyoruz. Bunca yıldır ihmal edilmiş, haksızlığa uğramış memurlarımıza, haklarının iadesini istiyoruz. Memurun da vatandaş olduğunun ve demokratik, siyasi ve ahlaki hakları bulunduğunun unutulmamasını istiyoruz. Artık memurlarımızın yüzünün gülmesini, geleceğe umutla bakmasını istiyoruz.''
Genel Kurula katılan TBMM Başkanı Köksal Toptan ise ''Meclisimiz, toplumumuzda geniş yankı bulan Sosyal Güvenlik Reformuyla ile ilgili düzenleme konusunda sivil toplum örgütlerimizin ve sendikalarımızın katkı ve katılımını en üst düzeyde gerçekleştirmek için gayret sarf etmektedir'' dedi.
Toptan, Büyük Anadolu Oteli'ndeki Türkiye Kamu-Sen 3. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, genel kurulun çalışma hayatına, çalışma barışına ve Türkiye'deki sendikal hareketin gelişmesine katkı sağlayacağına inandığını söyledi.
Genel Kurula katılan Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu ise hükümet ve siyaset olarak sendikaların içinde bulunduğu zafiyet durumundan istifade etmeye hiçbir zaman kalkmadıklarını ifade ederek, ''Hiçbir Cumhuriyet hükümeti çalışanının az maaş alması konusunda bir cimriliğe sahip değildir ama bilinen gerekçelerle, bilinen programlarla bu hepimizin gönlünden geçen noktaya gelme konusundaki hedef tutturulamamıştır'' dedi. Başesgioğlu, genel kurulun açılışında yaptığı konuşmada, kamu görevlileri sendikacılığının yeni denilebilecek filizlenme aşamasında bulunan bir hareket olduğunu ve işçi sendikalarına nazaran gelişmesi ve kurumsallaşması için önünde uzun bir yol bulunduğunu söyledi.
Buna karşın kısa zamanda önemli adımlar atıldığını dile getiren Başesgioğlu, ''Ancak şansız bir döneme yakalandılar. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sendikal hareketin gelişmesi konusunda olumsuz bir mevsim yaşanıyor. Bu bizim kendi şartlarımızdan değil. Dünyadaki küreselleşmenin getirmiş olduğu yeni dinamiklerde, çalışma şe-erinin değişmesinden ve birçok sebepten dolayı dünyadaki sendikal hareketin karşısında bir takım zorluklar var. Türk sendikacılığı da dünyada yaşanan bu olumsuzluklardan mutlaka etkileniyor'' diye konuştu. Memurların devletin eli ayağı, her şeyi olduğunu vurgulayan Başesgioğlu, şunları kaydetti:
''Hiçbir Cumhuriyet hükümeti çalışanının az maaş alması konusunda bir cimriliğe sahip değildir. Her hükümet ister ki çalışanına daha çok ekonomik haklar versin, daha çok sosyal haklar versin. Ama bilinen gerekçelerle, bilinen programlarla bu hepimizin gönlünden geçen noktaya gelme konusundaki hedef tutturulamamıştır. Ama son 5-10 yıl içerisinde kamu çalışanlarımızın lehine önemli düzenlemeler olduğunu da inkar etmemiz lazım. Gerek ekonomik anlamda, gerekse sosyal haklar açısından önemli adımlar atılmıştır.''
Kamu çalışanları arasındaki ücret adaletsizliğini gidermek amacıyla 2005 yılından itibaren denge tazminatı uygulamasını başlattıklarını ve bu şekilde kısmende olsa ücret adaletsiliğini gidermek noktasında önemli bir adım attıklarını söyledi. Başesgioğlu, disiplin affı ve Konut Edindirme Yardımı Fonu'nun tasfiyesi, 4/B kapsamındaki personele sendika hakkı tanınması ve diğer bir çok alanda yasal düzenlemeler yapıldığını anımsattı.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici ise modernizmden kaçmadıklarını ancak modernizmin tek taraflı, özgürlük ve demokrasinin batıya özgü değerlermiş gibi tanımlandığı gördüklerini belirterek, bundan duyulan rahatsızlığı dile getirdi. Ekici, ''Yeni yeni tanım ve kavramlarla birbirimizi kırar hale gelirsek Türk modernleşmesinin yeniden değerlendirilmesi gerekir'' dedi.
Çok kültürcülük kavramıyla ''devletin temellerine dinamit konulduğu'' görüşünü savunan Ekici, 'çok kültürcülüğe hayır' dediklerinde, moderncilik ve demokrasinin karşılarına çıktığını anlattı. Sosyal Güvenlik Yasası'na da değinen Ekici, çözümün çalışanların haklarını kısarak değil, çalışan sayısını artırarak ve üretime katkı sağlayarak oluşacağını kaydetti.
Türkiye Kamu-Sen'in Genel Kurul toplantısına katılan DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de yaptığı konuşmada, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi. 'Ekonomi büyüyor' dendiğini ancak son 6 yıldır memurların, çalışanların alım gücünün sürekli düştüğünü savunan Sezer, Türkiye'de sosyal adaleti sağlamanın önemine vurgu yaptı. Sezer, Türkiye'de yeni iş imkanlarının açılması, çalışanların sosyal adalet anlamında hak ettiği kazanımları elde etmesinin engellendiğini ileri sürerek, Sosyal Güvenlik Yasası'nın bir çok sorunu beraberinde getireceğini söyledi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi de, Türkiye'nin içinde bulunduğu koşulların ve nereye götürüldüğünün herkes tarafından çok iyi bilindiğini söyleyerek, gelinen noktanın ''tabii afet'' olmadığını, ''uyarıların yapıldığını, ancak göz göre göre bu noktaya gelindiğini'' kaydetti.
Türkiye'nin iyiye gitmesi için sabırla beklendiğini ifade eden Selvi, ''Türkiye kayalara çarptırıldı. Ülke içinde ne ufak engel olmamasına, bu kadar iyi niyete, sabra rağmen bu hükümet Türkiye'yi kayalara çarptırdı'' dedi. Sağduyu çağrılarına da değinen Selvi, ''Karşıdan gelen cevap, '5 yıldır bekledim, bir adım geri atmam' oldu'' dedi.
Genel kurula MHP Milletvekili Osman Durmuş, MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, MHP İl Başkanı Ömer Demirel de katıldı.