AKYILDIZ:
"Grev ve toplu sözleşme beklentisi had safhaya ulaştı"Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu'yu ziyaret ettiler
AKYILDIZ:
"Grev ve toplu sözleşme beklentisi had safhaya ulaştı"Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu'yu ziyaret ettiler. Akyıldız, ziyarette kamu çalışanlarının grev ve toplu sözleşme beklentisinin had safhaya ulaştığını belirtirken, ANAP Genel Başkanı Mumcu da sivil toplum kuruluşları, kamu personelinin örgütlü kuruluşları ve sendikaları, kamu hayatını birlikte yöneten sosyal ortakları olarak gördüklerini ifade etti.
Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel, Türk Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Hasan Hüseyin Yılmaz ve Genel Basın Sekreterimiz Ahmet Azizoğlu'nun da hazır bulundukları ziyarette, ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu, sivil toplum kuruluşları, kamu personelinin örgütlü kuruluşları ve sendikaları, kamu hayatını birlikte yöneten sosyal ortakları olarak gördüklerini ifade ederek, "Bugünden kurduğumuz ilişkinin ve iletişimin gelecekte çok daha ileri noktalara taşınacağına inanıyorum ve umuyorum" dedi.
Ziyareti kamu çalışanlarının hem sorunlarını paylaşmak hem de çözüm önerileri konusunda destek istemek için gerçekleştirdiklerini ifade eden Akyıldız, özellikle siyaset, kamu çalışanlarının sendikacılığının muhatabı olduğu için, iktidar olsun, muhalefet olsun, mutlak suretle sorunların paylaşılması gerektiğine inandıklarını belirtti.
Kamu çalışanlarının başta mali ve sosyal haklar, çalışma şartları ve demokratik haklar olmak üzere bir çok sorunu bulunduğunu işaret eden Akyıldız, en büyük hedeflerinin, özellikle demokratik haklar konusunda mesafe almak olduğunu kaydetti. Hükümetle yapılan toplu görüşme sürecinde 2004 yılı görüşmelerinde imzalanan toplu görüşme tutanağının içeriğinde, hükümetin "taahhüdümüzdür" şeklinde ifade ettiği grev toplu sözleşme hakkı beklentisinin had safhaya ulaştığını vurgulayan Türkiye Kamu-Sen Başkanı Akyıldız, " 4688 sayılı kanun kamu çalışanlarına grev hakkı vermemektedir, toplu sözleşme hakkı vermemektedir. 4688 sayılı kanun bu anlamda eksik bir kanundur. Dünyadaki gelişmeler kamu çalışanlarının bu noktada önemli mesafeler alabileceği bir noktaya gelmiştir. ILO'nun 87. 98. ve 151 sayılı sözleşmeleri bu konuda önemli mesafeler alınmasına imkan sağlamaktadır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti'nin bu konuda herhangi bir girişimi olmamıştır. Yine Avrupa Sosyal Şartı'nın beşinci, altıncı maddesine koyulan çekinceler bu gelişmenin önünü tıkamaktadır."diye konuştu.
Kamu Personel Rejimi ile ilgili düzenlemelerin kamu çalışanlarının özellikle beklentilerine cevap verme noktasında tavırlı olmasını gerektiren düzenlemeler olduğunu ifade eden Akyıldız, "Bu konuda siyasi iradenin tavrından şüphe etmekteyiz. Özellikle bu konuda tavrın netleşmesini engellemek için grev ve toplu sözleşme hakkının önünün kesildiği kanaati bizde uyanmaktadır" dedi. Akyıldız, "Kamu çalışanlarının hedefi; 'Grevli toplu sözleşmeli siyaset hakkı ve yönetime katılma' haklarını içeren sendikal hakların kazanılmasıdır. Bu yolda dünyadaki gelişmelerin ülkemizde uygulanmaması bir eksikliktir diye düşünüyoruz. Bunu siyasi partilerimizin liderleriyle, Cumhurbaşkanımızla ve hükümetle bir kez daha değerlendirmek üzere görüşmek ve paylaşmak; bu konudaki gelişmelere hız vermek istiyoruz. Ama bu arada özellikle kamu çalışanlarını çok yakından ilgilendiren birçok gelişme bu konudaki tavrın netleşmesini de engellemektedir" diye konuştu.
Kamu Personel Rejimi'ndeki düzenlemelerin devlet memuru kavramı ortadan kaldıracağını söyleyen Akyıldız "İdari sözleşmeli statü öne çıkartılarak devletin varlığı ile eşdeğer olan memur kavramının ortadan kalkması devletin ciddi anlamda zafiyet yaşamasının sebebi olacaktır" diye konuştu.
Akyıldız, "Sosyal Güvenlik Reformu ile ilgili kamu çalışanlarının elinden birçok haklar geri alınmaktadır. Prim ödeme gün sayısı arttırılmakta, prim miktarları arttırılmakta ama emekli maaşlarında hiçbir artış sağlanmamakta aksine 25 senesini dolduranların %75 olarak elde ettikleri emeklilik aylıklarının %50'ye kadar düşürülmesi söz konusu olmaktadır. Bu bir hakkın gaspıdır" dedi.
Diğer önemli konulardan bir tanesinin de Genel Sağlık Sigortasındaki katkı payları olduğunu belirten Akyıldız, devleti somutlaştıran tek unsurun devlet memuru olduğunu söyleyerek "Bu çerçevede baktığımızda devlet memurluğunun ortadan kalktığı adeta kamu hizmetinin taşeron firmalar tarafından yürütüldüğü bir sistem getirilmek istenmektedir. Bunun kabul edilmesi mümkün değildir. Bu yüzden kamuoyunun karşısına çok ciddi bir hazırlık yapılarak çıkılacaktır. Siyasi iradenin bu konudaki tavrını; şimdiden hazırlıklı olmasını uyarıyoruz. Kamu Personel Rejimi ile çalışanların ücretlerinin artacağını, sosyal imkanlarının genişleyeceğini ifade ederek taraftar bulunmaya çalışılması doğru bir yaklaşım değildir. Gerçeklerin ifade edilmesi gerekmektedir. Bunu onlar yapmadıkları takdirde kamu çalışanlarının sendikalarının yapacağından hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır." diye konuştu.