Akyıldız: "ÜCRET ADALETSİZLİĞİ DÜZELTİLMELİ"
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve beraberindeki heyeti Başbakanlık'ta kabul etti
Akyıldız: "ÜCRET ADALETSİZLİĞİ DÜZELTİLMELİ"
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve beraberindeki heyeti Başbakanlık'ta kabul etti. Kabulde bir konuşma yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, 1991 yılı sonrası işe girenler için öngörülen derece verilmesinin beklentileri arttırdığını ve bir an önce bunun yerine getirilmesi gerektiğini kaydederek Bakan Şahin'e konuyla ilgili olarak bir dosya sundu.
Konuşmasında kurumlar arası ücret adaletsizliğine de değinen Akyıldız, 23 kurumda üst düzey yöneticilere verilen zammın çalışanlar arasında büyük sıkıntı yarattığını söyledi. Şahin'e Kamu Yönetimi Temel Kanunu Yasa Tasarısı ile ilgili bazı endişelerini de dile getiren Akyıldız taleplerini şöyle sıraladı:
-Toplu Görüşmelerden sonra çalışanlar için ilk altı ay yüzde 6, ikinci altı ay yüzde 6'lık bir zamla geçiştirildi. 2002 yılında görev tazminatı adı altında üst düzey yöneticilere verilen ek ödemenin, bir benzeri bugünkü hükümet tarafından yine üst bürokrasinin büyük bir bölümünü kapsayan çalışanlara (kadro karşılığı sözleşmeli çalışanlara) yüzde 50 olan özel hizmet tazminatı yüzde 100'e çıkarılarak yaklaşık 10 bin kişiye ayrıcalıklı bir zam yapılmıştır.Bu zammın oranı yüzde 30'lar seviyesindedir. Yapılan düzenleme ile bu çalışanların maaşlarında 300-400 milyon liralık bir artış gerçekleştirildi. Bu durum çalışanlar arasında büyük bir adaletsizliğin görüntüsünü vermektedir. Bu uygulamadaki adaletsizliğin düzeltilmesini talep ediyoruz.
-Toplu görüşmelerde 2002 yılı kayıpları için öngörülen 160 milyon lira 27 Ocak'tan sonra ücretsiz izine ayrılanlara ve bu tarihten önce ve bu tarihte emekli olanlara uygulanmadı. Bunun da düzeltilmesini talep ediyoruz.
- 631 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara 160 milyon lira ödenmemesi büyük bir haksızlıktır. Türkiye Kamu-Sen olarak bu KHK kapsamındaki üyelerimiz adına da Toplu Görüşme masasına oturduk. Derhal yasal bir düzenleme yapılarak, hak kaybına uğrayan üyelerimizin kayıpları telafi edilmelidir.
-Yine çalışanların hesaplarında biriken ve ödenmesi gündeme gelen Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının da bir an önce tasfiyesinin yapılması gerekmektedir.
-4688 sayılı kanunun eksik, yanlış ve çelişkileri düzeltilmeli, dayanışma aidatı gündeme gelmelidir.
-Sendikalı olamayanların önünü tıkayan yasakların kapsamı daraltılmalıdır.
-Yetki mücadelesi her yıl 31 Mayıs'la sınırlı olmamalı, en azından, iki yılda bir gündeme gelmeli.
-Toplu Görüşmelere kamu çalışanlarının haklarının temin edilmesi için yetki, tek yetkili Konfederasyona verilsin ve masaya o yetkili Konfederasyon otursun.
-71 milyon insanımızın geleceğini yakından ilgilendiren Kamu Yönetimi Temel Kanunu Yasa Tasarısı hazırlanırken bu projenin atölye çalışmalarında memurları temsil eden kesim yer almadı. Bu tasarı ile 2 milyon 400 bin olan kamu çalışanı sayısı 600 binlere kadar düşecek. Dünyada her 7-8 kişiye bir memur düşerken ülkemizde bu sayı 34 kişiye bir memur şeklindedir. Memur sayısını azaltmakla sorumluluk ya da yürütme yetkilerini kolay devredemezsiniz.
-Yerel yönetimler ve belediyeler stratejik konularda karar almamalıdır. Aksi taktirde o illerin sınırları yeniden çizilecek, ülke 10 yıl içerisinde bir iç çatışmaya gidecektir.
-Kamu hizmetlerinin sivil toplum kuruluşlarına ve yerli-yabancı şirketlere yaptırılması konusunda endişeler var.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de dile getirilen konuları özellikle de ücretler konusundaki dengesizlikleri önümüzdeki Bakanlar Kurulu toplantısına özel gündem maddesi olarak götürüleceğini kaydetti.