Gazeteciler, sosyal güvenlik alanında yapılması planlanan düzenlemeleri, hak kaybı yaratacağı için protesto etti
Gazeteciler, sosyal güvenlik alanında yapılması planlanan düzenlemeleri, hak kaybı yaratacağı için protesto etti. Gazetecilerin 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı'na karşı düzenledikleri eyleme Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve Konfederasyonun yönetim kurulu üyeleri katılımlarıyla destek verdi. Akyıldız burada yaptığı konuşmada sosyal güvenlik alanında hak gasplarına yol açacağını belirttiği düzenlemelere karşı mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.
Yakalarına ''Yıpranma hakkı gasp edilemez'', ''Geleceğime dokunma'' yazılı kokartlar takan gazeteciler, Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplandı. Öldürülen ve görevleri sırasında yaralanan gazetecilerin fotoğrafları ile ''Yıpranıyoruz'' yazıları bulunan dövizler taşıyan gazeteciler, ''Yıpranma hakkımız, söke söke alırız'', ''Yıpranma hakkı gasp edilemez'', ''Yıpranma haktır, imtiyaz değil'' sloganları attılar.
Eyleme Türkiye Kamu-Sen'den de destek geldi. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız yaptığı konuşmada sosyal güvenlik alanında hak gasplarına yol açacağını belirttiği düzenlemelere karşı mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.
Yapılmak istenen düzenlemelerin kimseye, siyasi iktidara bile faydası olmadığını savunan Akyıldız, hükümete yasayı geri çekme ve bir kez daha değerlendirme yapma çağrısında bulundu.
Basın mensuplarının hak kayıplarına karşı verdikleri mücadeleyi desteklediklerini ve desteklemeyi sürdüreceklerini bildiren Akyıldız, hükümetin yasa tasarısıyla ilgili tavrını değiştirmemesi ve çalışanların zorlanması durumunda, verecekleri cevabın gecikmeyeceğini belirtti.
Türkiye Gazeteciler Sendikası Ankara Şube Başkanı Turgut Dedeoğlu, burada yaptığı açıklamada, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı'nda, aralarında gazetecilerin de bulunduğu bir grup sigortalının yıpranma hakkının (fiili hizmet süresi zammı) ortadan kaldırılmasının öngörüldüğünü söyledi.
Yıpranmanın bir hak olduğunu, gazetecilere tanınmış bir imtiyaz olmadığını vurgulayan Dedeoğlu, ''25-30 yıllık çalışmaları karşılığında basın emekçilerinden, diğer işçilerden farklı olarak her ay 3 puan daha fazla SSK primi kesilmektedir. Yıpranma hakkının prim karşılığı, medya sahiplerince karşılanmaktadır. Yıpranma hakkının ortadan kaldırılması durumunda, Sosyal Güvenlik Kurumu her ay yaklaşık 1.000.000 YTL primden mahrum kalacağı gibi, arada oluşan fark da medya sahiplerine rant olacaktır'' dedi.
Açıklamaların ardından, gazeteciler ile gazetecilere destek veren emek ve meslek örgütlerinin temsilcileri, sloganlar eşliğinde Kızılay Postanesi'ne yürüdüler.
TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi ve Ankara Şube yöneticileri, daha sonra yıpranma hakkının kaldırılmasına karşı toplanan imzaları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e gönderdiler.