Yılın ikinci yarısı için memurlara yüzde 6 zam yapan hükümet, KİT yönetim ve Denetim Kurulu üyelerinden oluşan toplam 858 üst düzey bürokrata milyarlık zam yapınca Türkiye Kamu-Sen, yürütmenin durdurulması ve iptali talebi ile Danıştay'a dava açtı
Yılın ikinci yarısı için memurlara yüzde 6 zam yapan hükümet, KİT yönetim ve Denetim Kurulu üyelerinden oluşan toplam 858 üst düzey bürokrata milyarlık zam yapınca Türkiye Kamu-Sen, yürütmenin durdurulması ve iptali talebi ile Danıştay'a dava açtı.
Hükümetin kamu çalışanlarının ücretlerine ilk altı ay yüzde 6, ikinci altı ay yüzde 6 olmak üzere yaptığı zam, memurlar arasında büyük tepkiye neden oldu. Türkiye Kamu-Sen'in Uzlaştırma Kurulu Kararlarının uygulanması yönünde yaptığı çağrılara rağmen kendi bildiğini okumakta ısrar eden hükümet, açlık sınırının altında ücretle yaşamını sürdürmeye çalışan memurları hiçe sayarak toplam geliri milyarlarla ifade edilen KİT yönetim ve Denetim Kurulu Başkan ve üyelerinin temsil ücretini aylık 427 milyon TL'den yüzde 134 artırarak 1 milyar TL'ye yükseltti. Memurun eline 1 Temmuz'dan itibaren ortalama 699 milyon TL geçerken, ballı maaşlı KİT yöneticilerinin eline artı 1 milyar TL daha fazla para geçecek.
Yeni karara göre 13.05.2004 Tarihi Resmi Gazetede yayımlanan; 2004/1 sayılı Başbakanlık tebliğinin 5.a maddesi ile 399 sayılı KHK'nin 34. maddesine tabi yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile denetçi ve tasfiye kurulu üyelerinin aylık ücretlerinin tespit edilmesine karar verilmiş, "Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarının yönetim kurulu başkan ve üyelerine 1.000.000.000 TL net aylık ücret ödenir. Yine Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarında görevli tasfiye kurulu üyeleri ile bağlı ortaklık denetçilerine,(ı). maddede belirtilen aylık ücretin 3/4 ü oranında net aylık ödenir. Hükmüne yer verilmiştir.
Karar halen KİT yönetim ve denetim kurulu üyesi olan 858 kişinin 257'si siyasi iktidar tarafından seçim kaybetmiş kamu görevlisi olmayan ve siyasi kimlikleri olan kişileri kapsıyor. Geri kalan 601 kişi ise kamuda üst düzey görev yapan bürokratlardan oluşuyor. Bu bürokratların ortalama maaşları ise 2 milyar TL ile 7.5 milyar TL arasında değişiyor. Aynı zamanda bu bürokratlar, 1 Temmuz'da uygulanacak yüzde 6'lık zamdan da yararlanacaklar.
Yüksek Planlama Kurulunun amacı: "Kamu İktisadi Teşebbüsleri ile ilgili kararlar almak ve yatırım ve ihracatın teşvikine ilişkin esasları saptamak bulunmaktadır." Bu açıdan bakıldığında YPK'nın yukarıda belirtilen çalışanlar adına ücret belirlerken bir kıstas belirlemesi bu kıstasında diğer kamu çalışanlarına ücret ödenmesine ilişkin verilen kıstaslarla benzer olması çalışma barışı yönünden mutlak anlam taşımaktadır. Nitekim kamu çalışanlarının ücretinin yıl içinde ne oranda olacağı her yıl bütçe kanunlarında belirtilmiştir. YPK'nın bu belirlemeleri yaparken bu esasları dikkate alması gerekirken, bu esaslar dışında doğrudan ücret belirlemesi hukuka aykırılık içermektedir.
YPK kararında kamu çalışanlarının ücretinin belirlenmesindeki temel veriler esas alınmamıştır. Somut gerekçelere dayanmayan bu kararın iptali gerekmektedir. Bunun üzerine Türkiye Kamu-Sen, 22.06.2004 tarihinde Danıştay'a yürütmenin iptali ve durdurulması için dava açmıştır.