Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, 15 Ağustos'ta hükümetle yapacakları toplu görüşmelerde, öncelikle 2002 yılındaki toplu görüşmeler sonucunda ortaya çıkan Uzlaştırma Kurulu kararlarının uygulanmasını isteyeceklerini belirterek, bunların ortaya konulmamasının, toplu görüşmelerin tıkanma gerekçesi sayılacağını bildirdi
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, 15 Ağustos'ta hükümetle yapacakları toplu görüşmelerde, öncelikle 2002 yılındaki toplu görüşmeler sonucunda ortaya çıkan Uzlaştırma Kurulu kararlarının uygulanmasını isteyeceklerini belirterek, bunların ortaya konulmamasının, toplu görüşmelerin tıkanma gerekçesi sayılacağını bildirdi.
Bircan Akyıldız, Türkiye Kamu-Sen Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, konfederasyon yöneticileriyle gerçekleştirilen Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı'nın sonuç bildirisini açıkladı.
Diğer memur konfederasyonlarıyla, kamu çalışanlarının siyasi iradeye karşı birlikteliğini sağlamak üzere görüşmeler yapacaklarını belirten Akyıldız, 15 Ağustos Cuma günü hükümetle yapacakları toplu görüşmelerde zorunlu tasarruflarla konut edindirme yardımındaki paraların hak sahiplerine ödenmesini, memur maaşlarının insanca yaşayabileceği seviyeye çekilmesini ve üst bürokratlara daha önce ödenen görev tazminatlarının bütün memurlara yansıtılmasını istediklerini bildirdi.
Kira, ulaşım, yiyecek, giyecek, aile ve çocuk yardımlarının günün şartlarına uygun olarak belirlenmesi gerektiğini de ifade eden Akyıldız, kamu çalışanlarından alınan yüzde 20'lik ilaç katkı payının yüzde 10'a düşürülmesini ve memurlara toplusözleşme ve grev hakkı tanıyan yeni bir sendika yasası çıkarılmasını istedi.
Hükümetle 15 Ağustos'ta yapacakları toplu görüşmelerde, öncelikle 2002 yılındaki toplu görüşmeler sonucunda ortaya çıkan Uzlaştırma Kurulu kararlarının uygulanması isteyeceklerini vurgulayan Akyıldız, ''Aksi taktirde, 2004 yılı ile ilgili görüşmeler herhangi bir anlam taşımayacaktır. Bu nedenle, 2003 yılını ilgilendiren Uzlaştırma Kurulu kararlarının uygulamaya konulmaması, toplu görüşmelerin tıkanma gerekçesi sayılacaktır. Toplu görüşme sürecinin tıkanması halinde, siyasi iradenin meydanlarda verdiği sözler, yine kendilerine meydanlarda hatırlatılacaktır'' dedi.
Bir gazetecinin, kamu çalışanlarının maaşları için istedikleri bir rakam olup olmadığını sorması üzerine, herhangi bir rakam açıklamayan Akyıldız, hükümetin kendilerine yüzde 12'lik bir zam önerisiyle geleceklerini tahmin ettiklerini, ancak bu oranı kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.
09 AĞUSTOS 2003 TARİHİNDE ANKARA'DA GERÇEKLEŞTİRİLEN TÜRKİYE KAMU-SEN YÜKSEK İSTİŞARE KURULU TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRİSİNİN TAM METNİ İSE ŞÖYLE:
Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonuna (Türkiye Kamu-Sen) bağlı sendikaların genel başkanları ve yöneticileri ile 78 il temsilcisinin katılımı suretiyle 09 Ağustos 2003 tarihinde Ankara'da Türkiye Kamu-Sen Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı sonucunda aşağıdaki hususların kamuoyuna açıklanmasına karar verilmiştir:
1-Ülkemizin en büyük sivil toplum kuruluşlarından birisi olan Türkiye Kamu-Sen, kamu çalışanlarının haklarının korunması ve geliştirilmesi amacıyla mücadelesini büyük bir gayret ve ciddiyetle sürdürecektir.
2-Türkiye Kamu-Sen, 15 Ağustos 2003 tarihinde başlayacak olan toplu görüşmelere bu kararlılık ve ciddiyetle katılacaktır.
3-Siyasi iradenin kamu çalışanlarına karşı bugüne kadar sergilemiş olduğu tutum ve davranışlar kamu çalışanları arasında yoğun bir tepkiye yol açmıştır. Buna rağmen Türkiye Kamu-Sen toplu görüşme masasına siyasi iradeye karşı 'önyargısız oturacaktır.'
4-Türkiye Kamu-Sen kamu çalışanlarının haklı, makul ve gasp edilmiş haklarının iadesi ile ilgili olarak; toplumun bütün kesimlerini temsil eden kuruluşlar, siyasi partiler, işçi sendikaları ve işsizlerin temsilcilerine ziyaretler gerçekleştirecektir.
5-Türkiye Kamu-Sen; toplu görüşme masasında kamu çalışanlarının talepleri ile ilgili olarak, memur sendikalarının siyasi iradeye karşı birlikteliğini sağlamak üzere görüşmeler yapacaktır.
6-Toplu görüşme masasında aşağıdaki hususlar Türkiye Kamu-Sen'in öncelikleri olacaktır;
-Zorunlu tasarrufların ana para ödemelerinin derhal tamamlanması ve konut edindirme yardımındaki paraların hak sahiplerine iade edilmesi
-2003 yılı için öngörülen Uzlaştırma Kurulu kararlarının uygulamaya konulması
-2004 yılı başından itibaren asgari geçinme standartı esas alınarak bütün memurların maaşlarının insanca yaşayabileceği seviyeye çekilmesi
-631 sayılı kanun hükmünde kararname kapsamındaki, üst bürokratlara daha önce ödenen görev tazminatlarının tüm memurlara yansıtılması
-Kira, ulaşım, yiyecek, giyecek yardımlarının günün şartlarına uygun olarak belirlenmesi
-Aile, çocuk yardımlarının ele alınarak yeniden düzenlenmesi
-Günlük mesai saatlerinin 7 saat olarak belirlenmesi(haftalık 35 saat)
-Kadın çalışanların doğum öncesi ücretli izin haklarının 6 haftaya çıkarılması ve doğum nedeniyle ücretsiz izine ayrılan kadın çalışanların emekli borçlanmalarını istedikleri zaman yapabilmeleri
-Kamu çalışanlarından alınan yüzde 20'lik ilaç katkı paylarının yüzde 10'a düşürülmesi,
-25 yaşının doldurmuş kız çocuklarının sağlık hizmetlerinden yararlandırılması
-Genel İdari Hizmetler Sınıfı'nda; birinci dereye kadar yükselmelerin önündeki engellerin kaldırılması
-57. hükümet zamanında başlatılan ancak sonuçlanmayan yıllık izinlerin çalışma günü olarak düzenlenmesi
-4688 sayılı kanunun ILO normlarına uygun olarak yeniden ele alınması ile başta grev ve toplu sözleşme hakkı olmak üzere, ihtiyaca cevap vermeyen maddelerinin yeniden düzenlenmesi
-Kamu Personel Rejiminin, sendikalarla biraraya gelinerek bir an önce değiştirilmesi
-Maaşlarını alamayan belediye çalışanlarına maaşların ödenmesi
-4046 sayılı özelleştirme kanununda yapılan değişiklikle KİT'lerdeki istihdam fazlası personelin tespiti konusunda keyfi uygulamaların önüne geçecek tedbirlerin alınması
Bu taleplerimiz ve özellikle 2002 yılındaki toplu görüşme sürecinde ortaya çıkan uzlaştırma kurulu kararlarının uygulanması sağlanmalıdır. Aksi takdirde 2004 yılı ile ilgili görüşmeler herhangi bir anlam taşımayacaktır. Bu nedenle 2003 yılını ilgilendiren uzlaştırma kurulu kararlarının uygulamaya konulmaması toplu görüşmelerin tıkanma gerekçesi sayılacaktır.
Toplu görüşme sürecinin tıkanması halinde; siyasi iradenin meydanlarda verdiği sözler kendilerine yine meydanlarda hatırlatılacak ve Türkiye Kamu-Sen tarafından;
1-İllerden Ankara'ya yürüyüşler başlatılacaktır.
2-Bölgesel 'toplu görüşmeye destek mitingleri yapılacaktır.
3-İllerde toplu görüşme takip çadırları ve bu çadırlarla irtibatlı Ankara'da toplu görüşme takip merkezi oluşturulacak; toplu görüşme sürecindeki gelişmelere göre şe-enecek sürekli eylemler gerçekleştirilecektir.
4-Nihai olarak; toplu görüşme masasında kamu çalışanlarının hakları ile ilgili, olumlu bir gelişme sağlanamaması halinde kamu çalışanlarının üretim gücüne dayalı radikal eylemler ve açlık grevleri yapılacaktır.
Siyasi iradeye Türkiye Kamu-Sen'in kararlılığını bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyoruz;
"TAVIRLARIMIZI SİYASİ İRADENİN TAVIRLARI BELİRLEYECEKTİR."
"AK'LA KARA TOPLU GÖRÜŞME MASASINDA BELLİ OLACAKTIR"
TÜRKİYE KAMU-SEN