IMF Programı böyle sürürse sosyal patlamalara neden olacak
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız HABERTÜRK televizyonunda Tarık TOROS'un sunduğu EDİTORYAL programına telefonla katıldı
IMF Programı böyle sürürse sosyal patlamalara neden olacak
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız HABERTÜRK televizyonunda Tarık TOROS'un sunduğu EDİTORYAL programına telefonla katıldı. Akyıldız, IMF'yi sosyal yönü olmayan programları Türkiye'ye dayatmakla suçladı.
Tarık TOROS: Türkiye Kamu-Sen'in IMF ile ne problemi var?
Bircan AKYILDIZ: Türkiye Kamu-Sen'in problemi hükümetledir. Ancak IMF'nin yetkilileri sosyal taraf olarak bizimle ilgili konularda açıklama yapma cüretini göstermişlerdir. İş çevreleri ile görüşmüşlerdir, işçi çevreleri ile görüşmüşlerdir. Ama "memurların maaşları fazladır" diyebilmişlerdir. "Memurların maaşları fazla" diyorsanız o zaman memurlarla görüşmek zorundasınız. Biz memurlarla görüşmesi içen, Türkiye'de memurları temsil eden en büyük konfederasyon olarak biz kendilerinden randevu talebinde bulunduk. Cevap vermediler. Basın yoluyla tekrar randevu talebimizi yineledik, yine cevap vermediler. Bu sefer arkadaşlarımız ziyaret ederek, görüşlerini aktarmak istediler. Olmadı. Fakat, biz bu konunun peşini bırakmayacağımızı, IMF heyetine bizim isteklerimizi anlatmak için de arkadaşlar Özelleştirme İdaresi'ne gittiler. Bunu haber aldılar. Haber almaları üzerine toplantıyı Özelleştirme İdaresi yerine Hazine'de yapmaya ihtiyaç duydular. Bu onların tercihi ama, biz bir şeyi ifade etmek istiyoruz; Türkiye'de herhangi bir şekilde sosyal tarafları ilgilendiren konularda IMF bir görüş açıklamadan önce o tarafla bir değerlendirme yapmak zorundadır. Eğer açıklamayı görüşme masasında değerlendireceklerse kendilerinin bileceği iştir. Ama memurların Gayrı safi milli hasılada kişi başına düşen paydan fazla ücret aldığını ifade etmek haksızlığın ta kendisidir, yanlışlığın ta kendisidir. Çünkü o maaşla 4 kişi geçinmektedir. Türkiye'de memur maaşlarının ortalaması da kişi başına 1227 dolara tekabül etmektedir. Bunu açıklamak, bir haksızlığı dile getirmek için bu tepkilerimizi sürdüreceğiz. IMF heyeti de bundan sonra sanırım daha dikkatli olmak zorunda kalacak ve hazırladıkları ekonomik programın sosyal yönünün ağırlıklı olarak gündeme getirilmesi için hükümetle oturmak zorunda kalacaklardır diye düşünüyoruz.
Tarık TOROS: IMF kendi alacaklarının tahsili için hükümetle görüşmeler yürütüyor ama bu alacakların tahsili sırasında hükümet kamu çalışanlarına vereceği zam konusunda çok fazla taviz vermiyor. Sizin de eleştirileriniz bu noktada toplanıyor. Bu taleplerinize gerçekten cevap verilmedi mi, hiç köprü kuramadınız mı? Hiç böyle aracılar gidip gelmedi mi? Nedir gerçek yaklaşımları? Hükümet bu konuda ne diyor? IMF bu kadar istiyor, biz bu kadar yapabiliriz mi diyor?
Bircan AKYILDIZ: İnşallah hükümetle toplu görüşme masasında karşı karşıya geleceğiz. Ancak IMF iletişim kurma noktasında bizim ısrarımıza herhangi bir cevap alamadık. Alamadığımız için böyle tepkilerimizi alana taşımak zorunda kaldık. İnşallah diyorum önümüzdeki dönemde daha dikkatli olunacaktır. Ekonomik programların sosyal programlarla çelişkisini biz biliriz. Ancak bunları dengeye getirmek o programları hazırlayanların görevleridir. IMF alacaklarının tahsilini garanti etmek istiyorsa mutlak surette sosyal programları ön plana çıkartmak zorundadır. Yoksa ülkede alacağını tahsil edemeyeceği sonuçlarla karşı karşıya kalacaktır. Bugün dünyada gerçekten küreselleşmenin adil olmadığına dair görüşler ağırlık kazanmaktadır. ILO'daki toplantılarda adil bir küreselleşmenin sağlanabilmesi için yollar aranmaktadır. Bilinen bir gerçek, ortaya çıkmıştır; küreselleşme adil değildir. IMF küreselleşmenin bir uzantısıdır, adil olmayan programlarla toplumun sosyal kesimlerine yükler yüklemektedir, krizlere ve gelir adaletsizliğine neden olmaktadır. IMF bizimle görüşürse biz bunları aktaracağız. Nitekim TÜRK-İŞ'le yaptığı görüşmede, TÜRK-İŞ Genel Başkanı şu ifadeyi çok net kullanmıştır: "Bu programların sosyal tarafı yoktur. Bu nedenle programların desteklenmesi mümkün değildir" demiştir. Aynen katılıyor ve şunu da eklemek istiyoruz; Bu programlar sürdürüldüğü takdirde sosyal patlamalara neden olursunuz, alacaklarınızı tahsil edemezsiniz diyoruz.
Tarık TOROS: Bircan Bey son olarak şunu sormak istiyorum. Geçtiğimiz yıl açlık grevlerine varan eylem takviminiz olmuştu. Yine sizin anayasal hakkınız olan toplu görüşme takvimi yaklaşıyor. Ne yapacaksınız, bundan sonraki harekat tarzınız nasıl olacak?
Bircan AKYILDIZ: Bu soru için teşekkür ediyorum. 2003 yılında yaptığımız toplu görüşmeler sırasında siyasi iradeyi temsil edenler bize çok net bir şekilde şunu ifade etmişlerdir: "2004 yılının sonu itibariyle IMF ile herhangi bir bağlantımız kalmayacaktır. 2005 yılı ile ilgili olarak da kazanımlar konusunda genişlik kazandırma imkanına sahip olabileceğiz" demişlerdir. Biz bunun toplu görüşme masasına yansımasını bekliyoruz. IMF programları ile bizim önümüze çıkmalarının mümkün olmayacağını bilmelerini istiyoruz. Gayrı Safi Milli Hasıladan bize düşen pay mutlaka verilmelidir. Çünkü bizim payımızın neredeyse iki mislisini borç ödemesi için bütçeye yansıtmaktadırlar ve kamu çalışanları mali yükler açısından fatura ödemekten çıkarılmalıdır. Bunu da toplu görüşme masasında siyasi irade ile bir hal çaresi bularak neticelendiririz diye ümit ediyoruz.
Tarık TOROS: Çok teşekkürler Bircan Bey. Eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?
Bircan AKYILDIZ: Eklemek istediğim şey şu: Memur sendikacılığı ile ilgili Meclis'te bir kanun tasarısı görüşülmektedir. Burada önemli olan memur sendikacılığının önünün açılması için siyasilerimizden, milletve-erimizden birtakım hükümlerin düzeltmelerini beklemekteyiz. Bu konuda kamuoyunu ve memur sendikacılığı konusunda söz sahibi olanları destek vermeye çağırıyoruz. Milletve-erimizin bu konuda duyarlı olmasını AB sürecinde demokratik katılımcılık açısından gerçek bir görüntüyü bu yasa tasarısı ortaya koymalarını beklemekteyiz.
Tarık TOROS: Çok teşekkürler Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız
Bircan AKYILDIZ: Ben teşekkür ederim