21
21. yüzyıla girdiğimiz bu dönemde insan hakları alanındaki başarılı uygulamalar özürlü vatandaşlara büyük kolaylıklar getirmiş başta istihdam olmak üzere eğitim, ulaşım gibi alanlarda gereken düzenlemelerle birlikte özürlü insanların hayatlarını kolaylaştıracak bir takım adımlar atılmıştır. Anayasamızda da yer alan 'devlet sakatların korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirleri alır' ibaresi yavaş yavaş da olsa yerini bulmaya başlamıştır.
DİE verilerine göre devlet nüfusumuzun yüzde 12.5'i özürlüdür. Hal böyleyken özürlü vatandaşlarımız için gereken bir takım iyileştirmelerin daha da ivedi bir şekilde yerine getirilmesi kaçınılmazdır. Başta bu vatandaşlarımızın istihdam oranının artırılması gerekmektedir. Çalışabilir özürlülerin sadece yüzde 5'i istihdam edilmektedir. Kamudaki yüzde 3 oranındaki kontenjanın büyük bir kısmı ise halen doldurulamamıştır. Sosyal güvenlik hizmeti özürlü vatandaşlarımızın büyük bir kısmını ne yazık ki kapsamamaktadır.
Bu ve bunun benzeri örnekleri artırmak mümkündür. Yapılması gereken şey ise mevcut sorunlara kalıcı çözümlerin getirilmesidir. Bunun için özverili bir çalışma yeterli olacaktır. Özürlü vatandaşlarımıza daha iyi eğitim, daha iyi ulaşım, daha kullanılabilir alanlar ve iş imkanları sağlanmalı, çalışabilir durumda olan özürlü vatandaşların tamamı istihdam edilmedir.
Tüm bu saydığımız iyileştirmeler yapılmadan somut adımların atıldığı ifade edilemez. Bu doğrultuda her kesimin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekmektedir. Aksi halde başta kendisi özürlü olan bir ülke durumuna düşeriz. Türkiye Kamu-Sen'in bu sorumluluğun bilincinde hareket ederek etkin bir yaklaşım sergileyeceğini belirtmek isterim.
3 Aralık Özürlüler Günü nedeniyle tüm duyarlı vatandaşlarımızı, sorumlu kurum ve kuruluşları daha gerçekçi, daha çözümcü olmaya davet ediyorum.
Genel Başkan
Bircan AKYILDIZ