En düşük memur maaşı 710 milyon lira olmalı
Düzenlediği bir basın toplantısı ile Uzlaştırma Kurulu Kararlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, yaptıkları hesaplamalara göre, en düşük kamu işçisinin 670 milyon lira maaş aldığını, sosyal yardımlarla birlikte 2005 Ocak ayında memur maaşlarının en az 710 milyon TL
En düşük memur maaşı 710 milyon lira olmalı
Düzenlediği bir basın toplantısı ile Uzlaştırma Kurulu Kararlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, yaptıkları hesaplamalara göre, en düşük kamu işçisinin 670 milyon lira maaş aldığını, sosyal yardımlarla birlikte 2005 Ocak ayında memur maaşlarının en az 710 milyon TL. olması gerektiğini açıkladı. Hükümetin Uzlaştırma Kurulu kararlarını uygulamaması durumunda kamu çalışanlarının haklarını korumak için her türlü girişimi yapacaklarını bildiren Akyıldız, "Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile ILO'ya da gideriz" dedi.
Akyıldız'ın açıklaması şöyle:
Uzlaştırma Kurulu, öncelikle en düşük memur maaşının kamuda çalışan en düşük işçinin maaşına çıkarılmasını daha sonra da bu ücretlerin üstüne 2005 yılının ilk ve ikinci altı ayları için düşük ücretli memurlarda yüzde 6 + 6, yüksek ücretli memurlarda yüzde 5+5 zam yapılmasını öngörmektedir. Kamuda çalışan en düşük sözleşmeli işçi ücreti ikramiye dahil 670 milyon TL'dir. (Yevmiye 20 milyon TLx30 gün, yılda dört ikramiyenin aylık yansıması 165 milyon TL, gayri müsait şartlardan dolayı 62 milyon, toplam sosyal yardımlardan herkese ödenen 50 milyon TL. Toplam olarak net 670 milyon TL)Uzlaştırma Kurulu Kararına göre önce bu seviyeye getirilecek olan en düşük memur maaşı 2005 yılının Ocak ayında yapılacak artışla birlikte 710 milyon TL'ye, Temmuz 2005'te de 753 milyon TL'ye ulaşması gerekmektedir.
Görüleceği üzere Uzlaştırma Kurulu hükümetin memurlara vermeyi düşündüğü zammı, en düşük ücretlere yüzde 39.3 oranında artırmıştır.
Bunun yanında Uzlaştırma Kurulu, 2002 ve 2003 yıllarında almış olduğu kararlarda ulaşım, kira, gıda ve giyim yardımlarının bu yıl imkanlar ölçüsünde artırılarak uygulanmasını talep etmektedir. Bu yardımların ortalama ücretlere yansıması aylık yaklaşık 85 milyon TL dolayındadır. Ulaşım yardımı aylık 30 milyon TL, gıda yardımı aylık 20 milyon TL ve kira yardımı da aylık 35 milyon TL. Bunlara ayrıca 2005 yılı için imkanlar ölçüsünde yeni artışların da eklenmesi önerilmektedir.
Ücretlere doğrudan yansıyacak olan bu yardımlar dışında kurul kararları gereği daha önce 631 sayılı KHK kararname ile yanlızca belli kademelerdeki memurlara getirilen görev aylığının kapsamının genişletilerek, tüm memurlara uygulanması talebi bizler için son derece memnun edici bir karardır.
Yukarıda saydığımız ve uzlaştırma kurulunca da teyid edilen kararlar Türkiye Kamu-Sen'in toplu sözleşme masasına getirdiği haklı talepleridir. Uzlaştırma kurulunun da bu talepleri dikkate alarak verdiği kararlar taleplerimizin ne derece yerinde olduğunu bir kez daha göstermiştir. Uzlaştırma Kurulunun vermiş olduğu mali kararlarla birlikte, toplu sözleşme sürecinde hükümetle mutabakata vardığımız sosyal güvenlik, hukuk, çalışma şartları, demokratik haklar ve özlük hakları ile ilgili konuları da birleştirdiğimizde memurlarımızın kazanımlarının ne denli önemli kazanımlar olduğu görülecektir. Ancak belli bir kısım çevreler uzlaştırma kurulunun kararlarını farklı yönlere çekerek kamuoyunu yanlış bilgilendirerek kafaları karıştırmaya çalışmaktadır. Bazı gazetelerde memurların yüzde 17 zam talebinden vazgeçerek Uzlaştırma Kurulu'nun verdiği kararların memurların haklarını geriletmesine rağmen, sendikaların bunu kabul ettiği yönünde asılsız haberler çıkmaktadır. Bu tür haberler kamu çalışanlarının kafasını karıştırmaktadır.
Bizler Türkiye Kamu-Sen olarak yukarıda saydığımız kurul kararlarını, yani en düşük memur maaşının, 31.12.2004 tarihi itibarı ile en düşük kamu işçisinin ikramiye dahil maaşına yükseltildikten sonra 2005 yılı için düşük ücretlilere yüzde 6 + 6, yüksek ücretlilere yüzde 5+5 zam verilmesini, ulaşım, gıda, giyim ve kira yardımları ve 631 sayılı KHK'nin kapsamının genişletilerek tüm memurlara uygulanmasını bir bütün olarak ele aldığımızda kararları memnun edici bulduğumuzu ve kabul etmeye hazır olduğumuzu bir kez daha bildiriyoruz. Hükümetin iyi niyetini ortaya koymasıyla birlikte, toplu görüşmeler sonunda karşılanmayan diğer mali haklarımızın bir sürece yayılarak ileriki yıllarda uygulamaya konulmasının da takipçisi olacağımızı belirtiyoruz.
Ancak bu denli uzlaşmacı tavrımıza rağmen siyasi iradenin uzlaşmaz tavrını sürdürmesi ve uzlaştırma kurulunun 2005 yılı için verdiği kararları da kabul etmemesi halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve ILO da dahil olmak üzere tüm uluslar arası girişimleri başlatmak üzere, durumu bir kere daha değerlendireceğimizi hatırlatmak istiyoruz.