Hükümetin 2005 yılında memur zammının yüzde 8 olarak açıklamasına Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız sert tepki gösterdi
Hükümetin 2005 yılında memur zammının yüzde 8 olarak açıklamasına Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız sert tepki gösterdi. "Kamu çalışanlarını yakından ilgilendiren kararların kapalı kapılar arkasına çekilerek, onların temsilcileri ile görüşülmeden alınması hukuk devleti ilkesi ile nasıl bağdaşmaktadır?" diyen Akyıldız, bir gazetecinin zammın yüzde 8 olması ihtimali karşısında ne yapacakları sorusuna, "Zam, yüzde 8 olmayacak" diye cevap verdi.
Hükümetin 2005 yılında memurlara yapılacak zammı yüzde 8 olarak açıklamasının ardından Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız sert çıktı. Akyıldız hükümetin Kamu Personel rejimiyle memur sendikalarının ortadan kaldırılmak istendiğini vurgulayarak hükümete "Memurlara verilecek yüzde 8'lik zam yapmayı kime sordunuz" diye seslendi.
ÜNİTER YAPI ZEDELENİYOR
Üniter devlet yapısını bozacağı, sosyal devlet anlayışını ortadan kaldıracağı ve memur güvencesini yok edeceği endişesini taşıdıkları Kamu Yönetiminde Reform hakkındaki tespitlerimizin kulak ardı edildiğini gördüklerini söyleyen Bircan Akyıldız, "Kısacası demokratik hukuk devleti olgusunun ve hukukun üstünlüğü ilkesinin çiğnendiği bir yapının temel taşlarının atıldığını ibretle izlemekteyiz. Geleceğinizi yakından ilgilendiren Kamu Yönetimi Temel Kanunu ve onun çerçevesinde şe-enen Kamu Personel Rejimi ile sözleşmeli personel uygulamasıyla iş güvenceniz ortadan kalkacaktır. Bu uygulama ile 'ben memurum, ben devletin memuruyum' diyebilecek insan sayısı sadece Daire Başkanı ve daha üst düzeyde olan yetkililerle sınırlı kalacaktır. Bu nedenle ileride devletin asli unsuru olarak nitelendirdiğimiz memur olgusunun ortadan kaldırılmasıyla devletteki bütünlüğün ve üniter yapının zedelenmesinin zeminin oluşturulacağını sizlere hatırlatmak istiyoruz.
MEHMET ALİ ŞEHİN'E UYARI
Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'e bir hatırlatma yapmak istediğini belirten Akyıldız, " Daha uygulamanın başlangıcında kendilerinin Başkanlık ettiği Emek Platformu ile yaptığı bir toplantıda konu ile ilgili çalışmaların henüz neticelenmediği, neticelenmesi halinde konunun sosyal taraflar olarak bizimle görüşülüp, tartışılacağını ve mutabakat tesis edilerek kamuoyuna sunulacağını ifade etmişti. Ama ne yazık ki her zaman olduğu gibi bugün de yine bir emrivaki ile karşı karşıya olduğumuz gibi hazırlıklar tamamlanmış, kamuoyuna sunulmuş bir Kamu Personel Rejimi metin üzerinde olumlu yönleri ile bir savunma yapılmaktadır" diye konuştu.
MEMUR SENDİKALARI YOK EDİLMEK İSTENİYOR
4688 sayılı kanunun 'daire başkanı ve üstü sendikalı olamaz, sendika kuramaz' hükmü yer aldığını hatırlana Kamu-sen Genel Başkanı Bircan Akylıdız, "Kurabilecek olanlar da bu kapsamın dışına itilmekte ve memuru ortadan kaldırılmak suretiyle, adeta işçi sendikalarının desteklenebileceği ortamlar oluşturulmaktadır. Kısacası memur sendikaları yok edilmeye çalışılmaktadır. Memur sendikalarını yok edecek bir uygulamayı, memur sendikalarının kabul etmesi zaten mümkün değildir. Buradaki asıl büyük tehlike de buradadır. Yani, kişilerin memur statüsünün dışında, devletin iş güvencesi ile devlet memurluğu güvencesine son verilerek, istedikleri zaman işine son verilebilen, özellikle hazırlanan taslak içerisinde 10 yıla kadar sözleşmeli statüde her an iş akdinin feshedilebileceği bir yapı oluşturulmaktadır. Bu tasarının bizimle tartışılması, bizimle görüşülmesi gerekirken bir emrivaki ile kamuoyunun karşısına çıkartılmakta, özellikle kamuda çalışanlar ücretleri ile iş güvencesi arasında tercih yapma noktasına getirilmektedir" şeklinde konuştu.
EKONOMİK VE SOSYAL KONSEY TOPLANMALI
Toplumda demokrasinin tam anlamıyla yerleşmesi için kurulmuş olan, güncel ekonomik ve sosyal konuların hükümet ile sivil toplum kuruluşları arasında tartışıldığı Ekonomik ve Sosyal Konsey bile Kasım 2003'den beri toplanamadığını ifade eden Akyıldız, "Türkiye Kamu-Sen, AKP İktidarının işbaşına geldiği, yaklaşık 2 yıllık süre içinde Ekonomik ve Sosyal Konsey'in devreye sokulmasında veya sosyal tarafların ekonomik ve sosyal konulara katılımının sağlanmasında samimi olduğuna inanmak istemektedir. Bunun için Ekonomik ve Sosyal Konseyi ivedilikle toplanmaya davet ediyoruz.Ekonomik ve Sosyal Konsey'in, ruhuna ve düzenleme amacına uygun olarak işlevsel hale getirilmesini talep ediyoruz" dedi.
YÜZDE 8'LİK ZAMMI KİME SORDUNUZ?
İş isteyen gençlere 'ben siz e iş bulmakta mükellef değilim' diyen zihniyetin devlet ciddiyetiyle bağdaşmadığını ifade eden Akyıldız, şunları söyledi: "Bu gün gelinen noktada, çalışan tek kişinin insanca yaşayabilmesi için gerekli olan tutar en az 800 milyon TL.,dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı ise 1 milyar 668 milyon TL. olmuşken, en düşük memur maaşı, 481 milyon, ortalama memur maaşı 683 milyon ve asgari ücret ise 318 milyon TL. olarak belirlenmiştir. Bugün yetkisiz ağızlar tarafından açıklanan, ancak yetkili ağızların da inkar etmediği, 2 milyon 500 bin kamu çalışanı için hayati önem taşıyan zam konusu gündeme getirilmektedir. Kamuoyuna yüzde 8 olarak duyurulan bir zammı kamu çalışanları olarak kabul etmemiz mümkün değildir. Bir kere eğer böyle bir karar alınmışsa kime danışılarak alınmıştır? Kamu çalışanlarını yakından ilgilendiren kararların kapalı kapılar arkasına çekilerek, onların temsilcileri ile görüşülmeden alınması hukuk devleti ilkesi ile nasıl bağdaşmaktadır? Bu soruya siyasi iradenin cevap vermesini bekliyoruz"