SOSYAL GÜVENLİK REFORMUNDA MEMURUN YÜKÜ ARTIRILMASIN
Sosyal Güvenlik Reformu yasa tasarısının Meclis komisyonlarında görüşüldüğü bugünlerde Türkiye Kamu-Sen Genel Merkezi'nden bir heyet Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde AKP Grup Başkanvekili ve Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa'yı ziyaret ederek, görüşlerini aktardı
SOSYAL GÜVENLİK REFORMUNDA MEMURUN YÜKÜ ARTIRILMASIN
Sosyal Güvenlik Reformu yasa tasarısının Meclis komisyonlarında görüşüldüğü bugünlerde Türkiye Kamu-Sen Genel Merkezi'nden bir heyet Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde AKP Grup Başkanvekili ve Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa'yı ziyaret ederek, görüşlerini aktardı. Görüşmede Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, reformla kamu çalışanlarının yüklerinin artırılmaması istedi.
Sosyal güvenlik sisteminde bir tıkanıklık olduğunu herkesin bildiğini kaydeden Akyıldız, "Sosyal güvenlik herkesin geleceği. Bu reformun sonuçları 10-15 sene sonra ortaya çıkacak. Sosyal güvenlik reformu tartışılırken bizi davet ettiler. Bu reform konusundaki endişelerimizi sizinle paylaşmak istiyoruz" dedi. Türkiye Kamu-Sen'in başlıca endişesinin kamu çalışanlarına bugün mevcut yükümlülüklerin dışında ek yükler getirilmesi olduğunu ifade eden Akyıldız, "Prim oranı artıyor, matrah artıyor. O zaman maaşlar da artırılsın" diye konuştu.
Memurun diğer çalışanlara göre tek avantajının sağlık sigortası olduğunu dile getiren Akyıldız, reformunun aynı zamanda sağlık hizmetlerinin alınmasında bir yük getirdiğini söyleyerek, 2004 yılında gelen zammın Maliye Bakanlığı'nca yapılan düzenlemelerle yüzde 3'e düştüğüne dikkat çekti. Kamu çalışanları zaten sıkıntılı olduğunu ve yeni yükler getirmemek gerektiğini anlatan Akyıldız Fatsa'ya Kamu Personel Rejimi hakkındaki endişelerini de aktardı ve şunları söyledi: "Kamu Personel Rejimi gelecek. İdari sözleşmeli personel statüsü var. Kamuoyunda kamu personel rejimine ilişkin öyle bir beklenti oluştu ki, sanki maaşlar katlanacak diye düşünülüyor. Oysa biz toplu görüşmelerden biliyoruz ki, bir program var. Bu programın dışına çıkmak mümkün değil. Bizim isteğimiz kamu personel rejimi ile bütçe kalemleri arasında adil paylaşım olmalı."
Akyıldız'ın görüşmede ilettiği konulardan birisi de 2004 yılındaki toplu görüşmelerde çalışanlarla hükümet arasında imzalanan mutabakat metni üzerine oldu. İmzalanan 50 maddelik mutabakat metnin gereklerinin büyük bir kısmının yerine getirilmediğine dikkat çeken Akyıldız, "1991 sonrasında memuriyet başlayanlar için bir derece sağlayan kanun, disiplin cezaları ile ilgili Meclis'teki öneri ve Torba Yasalar içinde bazı olumlu gelişmeler var. Ancak, başbakanlık genelgesi ile yapılabilecek düzenlemeler Başbakanlık Müsteşarı'nda bekliyor. Bazıları anayasa değişliği gerektiriyor. Anayasa değişikliği için bir paket hazırlandığı bilgisi aldık. Bu pakete grevli-toplu görüşmeli sendikal hakları içeren bir değişikliğin de girmesini istiyor ve bu konuda sizlerin yardımlarını istiyoruz" diye konuştu.
AKP Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa ise kamu personel reformu kapsamındaki değerlendirmelerinde, Türkiye'de alınan ücretlerin çok düşük olduğuna dikkat çekerek "Maaşlara yüzde 100 zam yapsanız ne olacak? Avrupa'da bir hayat standardı var. Biz kamu personel rejimini çok ciddiye alıyoruz. Aynı işi yapan insanlar arasında maaş farkı var. Bu hakkaniyet değil. Bunu hiçbir vicdan kabul edemez. Gruptaki arkadaşlar bu konuda çok hassas" dedi. Fatsa, yapılacak olan düzenlemeler sırasında Türkiye Kamu-Sen'in görüşlerinin aktarılması konusunda yardımcı olma sözü de verdi.
Fatsa ile yapılan görüşmeye Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız'la birlikte Genel Mali Sekreter Önder Kahveci, Genel Dış İlişkiler Sekreteri Ahmet Demirci, Genel Teşkilatlanma Sekreteri İsmail Karadavut ve Genel Basın Sekreteri Ahmet Azizoğlu katıldı.