Akyıldız: "KANUN BİR EMRİVAKİ İLE HAZIRLANMIŞTIR"
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve Konfederasyona bağlı sendikaların Genel Başkanları, hükmet tarafından kamuoyuna açıklanan Kamu Yönetimi Temel Taslağı konusundaki endişeleri aktarmak üzere siyasi partilere bir dizi ziyaret başlattı
Akyıldız: "KANUN BİR EMRİVAKİ İLE HAZIRLANMIŞTIR"
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve Konfederasyona bağlı sendikaların Genel Başkanları, hükmet tarafından kamuoyuna açıklanan Kamu Yönetimi Temel Taslağı konusundaki endişeleri aktarmak üzere siyasi partilere bir dizi ziyaret başlattı.
Ziyaretin ilk ayağına Bağımsız Cumhuriyet Partisi ile başlayan Akyıldız ve beraberindeki heyet, Genel Başkan Mümtaz Soysal'a Kamu Yönetimi Temel Kanunu'ndaki çelişkili ve endişe duydukları konuları aktardı. Taslakla üniter devlet yapısının zedeleneceğinin altını çizen Akyıldız, Türkiye'nin hantal devlet yapısının kamuoyu tarafından da bilindiğini, kamuoyuna duyurulan Taslağın kamu çalışanlarının görüşleri alınmadan hazırlandığını söyledi. Akyıldız şöyle konuştu:
"Kamu Yönetimi Temel Kanununun TBMM'ye sunulmak üzere olduğunu öğrendik. Bu sebeple öncelikle siyasi partilerimizi ziyaret ederek bu konudaki endişe ve hassasiyetlerimizi aktarmak istiyoruz. Kamu Yönetimi Temel Kanununun yeniden düzenlenmesi noktasında siyasi iradeden bugüne kadar bir yaklaşım olmadığını görüyoruz. Siyasi irade sivil toplum kuruluşlarının sadece TOBB, TÜSİAD'dan ibaret olmadığını bilmesi gerekir. Hazırlanan bu kanun, bu sivil toplum kuruluşları ile hazırlanarak bir emrivaki ile kamuoyunun önüne konulmuştur. Kamu çalışanlarının görüşleri alınmamıştır. Kanunun eksiklikleri, çelişkileri vardır. Taslağın içerisinde federal bir devlet görüntüsü yatıyor. Bu şekliyle TBMM'den geçmesi toplumu temsil eden her kesimin tepkisine yol açacak sonuçlar doğuracaktır. Bunun için kanun, TBMM'den geçmeden önce bir an evvel bizim de görüşlerimizin alınarak tekrar düzenlenmelidir".
"VATANDAŞLARARASI EŞİTLİK SAĞLANMALI"
Bağımsız Cumhuriyet Partisi Genel Başkanı Mümtaz Soysal da Kamu hizmetlerini sunarken bir bütünlüğün muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek, vatandaşlararası bir eşitliğin olması gerektiğinin altını çizdi. Soysal, "Kamu yönetimi konusunda reform adı altında taslak hazırlayan siyasi iradenin bu çalışmayı yaparken kamu çalışanların fikrini almaması kadar yanlış bir şey olamaz" diye konuştu.
Ziyaretin ikinci ayağına BBP Genel Merkezi'ni ziyaret ederek devam eden Akyıldız ve beraberindeki heyeti Genel Başkan Muhsin Yazıcıoğlu ve Genel Başkan Yardımcısı Enis Öksüz karşıladı.
Akyıldız burada da Kamu Yönetimi Temel Kanunu konusundaki endişelerini dile getirdi. Kanunun bu haliyle Türkiye'nin geleceğini etkileyecek sonuçlar doğuracağına dikkat çeken Akyıldız, siyasi iradeye seslenerek, bu konuda yapılacak çalışmalarda sosyal taraf olarak bulunmak istediklerini söyledi.
BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ise konuşmasına Türkiye'nin geleceğini çok yakından ilgilendiren bir konuda hassasiyetlerinden ve çalışmalarından dolayı Türkiye Kamu-Sen heyetine teşekkür ederek başladı.Devletin hantal yapısından ve bürokrasinin her alandaki tıkanıklığından milletçe şikayetçi olduklarını vurgulayan Yazıcıoğlu konuşmasına şöyle devam etti:
"TERÖRÜ DESTEKLEYEN BELEDİYELERE YETKİ VERİLECEK"
"Kamu Yönetimi Temel Kanunu Taslağı, Türkiye'nin konjonktürel olarak içinde bulunduğu ve coğrafi yapısı nedeniyle hassasiyetler ve milli kaygılar gözardı edilerek hazırlanmış bir taslaktır. Bu konuda iktidar toplumun büyük kesimini bir kenara iterek duyarlılık göstermemiştir. Bu ülkeyi Yugoslavya'nın akibetine götürecek her türlü adıma başından beri engel olacağımızı belirtmek istiyorum. Özellikle yerel yönetimlerle ilgili olarak endişelerimiz mevcuttur. Terörist başına af kampanyası düzenleyen, onun için imza toplayan bir belediyeye bu yetkileri verdiğiniz zaman neler yapabileceği ortadadır. Milletleşme sürecimizi tamamlayalım derken, bu yasa ile aşiretleşmeye çalışılmaktadır. Yapılan yanlıştan siyasi irade bir an önce dönmeli, tasarı kamu çalışanlarını temsil eden sivil toplum örgütleri ile sağlıklı bir diyalog oluşturularak tekrar tartışılmalıdır. Türkiye'yi eyaletleştirecek ve federasyonlaştıracak olan bu taslak çok tehlikelidir. Onun için toplumsal yapıcı bir muhalefet oluşturulmalıdır. Bu hususta atılacak her türlü adıma katkıda bulunacağımızı ifade etmek isterim."