AKYILDIZ: "EK ÖDEMELER TABANA YAYILMALI"
Türkiye Kamu-Sen yönetim kurulu dün Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Bülent Arınç ile görüşerek, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda tanımlanan bütün hizmet sınıflarının özel hizmet tazminatlarının artırılmasını istedi
AKYILDIZ: "EK ÖDEMELER TABANA YAYILMALI"
Türkiye Kamu-Sen yönetim kurulu dün Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Bülent Arınç ile görüşerek, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda tanımlanan bütün hizmet sınıflarının özel hizmet tazminatlarının artırılmasını istedi.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız görüşmede, TBMM'e görüşülmekte olan "Değişik Adlar Altında İlave Ödemesi Bulunmayan Memurlara Ve Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı" ile yapılacak olan iyileştirmelerin tabana yayılması için iktidar ve muhalefet yetkilileriyle çeşitli görüşmeler yapıldığını belirtti. Hükümetin mutabakat metninde yer alan hususları içeren iyileştirmeler konusunda istikrarlı davranmadığını kaydeden Akyıldız ilave ödemelerin mutlaka tabana yayılması gerektiğini vurguladı. Akyıldız,"Kamu çalışanlarının ağustos 2005'ten itibaren ilave ödemeleri beklemektedirler. İlave ödemeler yeni dengesizlikler ortaya çıkarmamalıdır Artış tabana eşit miktarda yayılmalıdır" dedi.
Tasarının özünün 29 Ağustos 2005'te hükümet ile sendikalar arasında imzalanan mutabakat metni olduğunu ve tasarının gerekçesinde de bunun ifade edildiğini hatırlatan Akyıldız, tasarıyla mutabakat metni dışında iyileştirmeler getirildiğini söyledi. Toplu pazarlık sürecinde konfederasyonların çeşitli ilave ödeme talepleri olduğunu ancak hükümetin buna karşı "Kaynak yok" gerekçesiyle karşı çıktığını belirten Akyıldız, "Eğer genel bir iyileştirmeye imkan varsa, bu tabana yayılmış bir iyileştirme olmalıdır" dedi.
Kamu çalışanlarının denge tazminatı ödemelerini de mart ayı maaşlarında görmek istediklerini bildiren Akyıldız, tasarıyla ortaya çıkabilecek olumsuzlukların ortadan kaldırılması için, çalışmaların devam etmesi gerektiğini söyledi.
Akyıldız TBMM Başkanı Arınç'tan Türkiye Kamu-Sen'in ilave artışların tabana yayılması ile ilgili teklifinin, tasarı Genel Kurul'da görüşülürken, desteklenmesi talebini iletti.
Türkiye Kamu-Sen'in konuyla ilgili verdiği önerge ise şöyle:
"PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU BAŞKANLIĞI'NA;
Değişik Adlar Altında İlave Ödemesi Bulunmayan Memurlara Ve Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın 4. maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki hüküm eklenmesini arz ve teklif ederiz.
Madde 5: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36 maddesinde sayılan tüm hizmet sınıflarında görev yapan kamu çalışanlarının her hizmet sınıf için öngörülen hizmet tazminatlarına ek olarak ayrıca 10 puan arttırılarak ödeme yapılır.
Bu madde hükmünden kanunun 2. maddesinin ve 3 alt bendi kapsamına girenler faydalanamaz.
Gerekçe: 29 ağustos 2005 tarihinde kamu işveren kurulu ile yetkili kamu görevlileri sendikaları ve bunların bağlı bulunduğu konfederasyonlar arasında imzalanan mutabakat metninde yer alan denge tazminatı konusu herhangi bir ad altında ek ödeme almayan kamu görevlilerinin ücretlerinde iyileştirme yapılması ve ortaya çıkan dengesizliğin giderilmesi amacıyla gündeme gelmiştir. ancak hazırlanan tasarı bazı hizmet sınıflarına bir taraftan denge tazminatı verirken diğer taraftan da tazminatlarını 100 YTL dolayında arttırmayı öngördüğünden yeni bir dengesizlik ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bu dengesizliğin giderilmesi ancak tüm kamu görevlilerenin ücretlerinde belli oranda iyileştirme yapılması ile sağlanabilir.
Tasarının bu maddesi tüm kamu çalışanlarının özel hizmet tazminatı oranları 10'ar puan arttırmayı hedeflemektedir."
Görüşmede kamu çalışanlarının grevli, toplu sözleşmeli sendikal haklarının da verilmesinin hükümetin bir taahhüdü olduğunu ifade eden Akyıldız, AB'nin de İlerleme Raporu'nda bu konuya vurgu yaptığını hatırlatarak, bu konuda da destek beklendiğini belirtti.
Kamu çalışanlarını yakından ilgilendiren diğer bir konu olarak da Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası kanun tasarısının ciddi sorunlar barındırdığına işaret eden Akyıldız, tasarının mali kayıplara yol açacağını söyledi. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun özerkliğinde de sıkıntılar bulunduğunu kaydeden Akyıldız, atamayla gelen yöneticilerin özerkliği olumsuz etkileyeceğini savundu. Akyıldız, hükümetin hazırlıklarını yeniden gündeme getirdiği Kamu Personeli Kanun Tasarısı taslağının da devlet memuru için iş güvencesini ortadan kaldırdığını belirtti.
TBMM Başkanı Arınç da ziyarette, kamu çalışanlarının grev ve toplu sözleşme hakkı için anayasa değişikliği gerektiğini söyledi. "AB sürecinde bir çok anayasa maddesi değiştirildi. Bu konu da ele alınmalıydı" diyen Arınç, AB normlarında kamu sendikacılığını kendisinin de istediğini söyledi. Sosyal Güvenlik konusunda yapılacak çalışmaların, uzun zamandır sürdüğünü ve hükümetin bu düzenlemeyi toplumsal uzlaşı ile yasalaştırmak niyetinde olduğunu kaydeden Arınç, kamu personel sisteminde de çeşitli karmaşıklıklar olduğunu, kurumlarda şoför, berber, hatta ayakkabı boyacısı olarak çalışanlar olduğunu savundu. "Bunlara kamu görevlisi diyemeyiz çünkü bunlar şahıslara hizmet ediyorlar" diyen Arınç, sürekli kamu görevlilerini tarif edecek bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Arınç görüşmede kamu çalışanlarının gerek mali gerek özlük haklarının geliştirilmesinde sendikalara ve Türkiye Kamu-Sen'e büyük görevler düştüğünü belirtti.