Akyıldız:
FATURA HEP KAMU ÇALIŞANLARINA ÇIKARTILIYORHükümetin TBMM Genel Kurulu'na getirdiği Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısına karşı Türkiye Kamu-Sen TBMM Dikmen Kapısı önünde kitlesel basın açıklamasıyla tepkisini ortaya koydu
Akyıldız:
FATURA HEP KAMU ÇALIŞANLARINA ÇIKARTILIYORHükümetin TBMM Genel Kurulu'na getirdiği Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısına karşı Türkiye Kamu-Sen TBMM Dikmen Kapısı önünde kitlesel basın açıklamasıyla tepkisini ortaya koydu. AKP Hükümeti döneminde yapılan her değişikliğin 50 yılın düzenlemesi olarak anlatıldığını belirten Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, "Her defasında fatura kamu çalışanlarına çıkartılıyor" dedi. Popülist siyasi uygulamalarla ve yönetim zafiyetleri ile sosyal güvenlik sisteminin bozulduğunu anlatan Akyıldız, kamu çalışanlarına getirilen faturaları "Emeklilerin maaşları azalmakta, fiili hizmet sürelerinde keyfi uygulamalar getirilmekte, emekli maaşlarının sadece enflasyon oranlarına endekslenmekte, sağlık hizmetlerinde katkı payı getirilmekte, emekli aylığında alt sınır uygulaması kaldırılmakta ve kamu çalışanlarının prim yükü arttırılmaktadır" dedi.
Hz. Peygamberin "Haksızlığı gördüğü ve bildiği halde doğruları söylemeyen ya da sessiz kalan dilsiz şeytandır" hadisini hatırlatan Akyıldız, "Bu söylediklerimiz yalan mı? Eğer yalansa, eğer doğru değilse, eğer doğruları söylemiyorsak çıkın ve açık açık bizi yalancı dilsiz şeytan ilan edin. Ama siz bütün bunların doğru olduğunu biliyorsunuz" şeklinde konuştu. Hükümete yol yakınken yanlıştan dönmesi gerektiği uyarısı yapan Akyıldız, "Önümüzde seçim olacak. Yemin olsun; ev ev, köy köy dolaşarak, bu yaptıklarınızı anlatacağız. Uygulama sonuçları ortaya çıkmadan, IMF'ye verdiğiniz sözü de bir an evvel uygulamaya koyarak seçime gitme sevdanızı kursağınızda bırakmak boynumuzun borcu olsun" diye konuştu. Sistemdeki değişikliğin faturasını bugün kamu çalışanlarının, yarınlarda ise çocuklarımızın ödeyeceğini belirten Akyıldız, "23 Nisan Bayramı öncesinde, yaptığınız bu iş çocuklarımızın ömrünü ipotek altına almak değil de nedir? Tarihte; sorunlarını çocuklarının ömrünü ipotek altına alarak çözmeye çalışan iktidar olarak geçeceksiniz. Yarattığınız gündemle, bu ülkede terörün açtığı yaraları, çektirdiği acıları, ülkeler arası ilişkilerde uzmanlaşmış danışmanlarınızın sizin hakkınızda yaptığı konuşmaları unutturmayacaksınız. Pembe ışıklı ampullerinizin süslediği turuncu afişlerinizle bu milleti bir kez daha kandıramayacaksınız" dedi.
TÜRKİYE KAMU-SEN'İN SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUN TASARISI HAKKINDAKİ BİLGİ NOTU
1- EMEKLİ MAAŞLARININ AZALMASI
Tasarı ile getirilen hükümler, emeklilik aylığı bağlama oranlarını azaltmaktadır. Şu anda görev yapmakta olan 1 yıllık kamu görevlisi 9 bin gün prim ödedikten sonra emekli olduğunda, maaşının % 75'i oranında bir emekli maaşına hak kazanmaktadır. Oysa tasarıya göre aynı memur emekli olduğunda, esas maaşının yalnızca % 62,5'i kadar emekli maaşı alabilecektir. Şu anda çalışan, bir yıl kıdemli bir memurun emekli maaşında % 12,5'e varan bir azalma meydana gelecektir. Bu nedenle emeklilik aylığı bağlama oranları azaltılmamalı en azından eski halinde korunmalıdır.
YTL
Mevcut Durum
Tasarıya Göre
Fark
Değişim (%)
8/1 Diş Hekimi
675
615
-60
-8,9
2/2 Mühendis
1056
926
-130
-12,3
6/1 Memur
670
604
-66
-9,8
2-FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMI
Fiili hizmetten faydalanacak unvanlar arasına itfaiye çalışanlarının eklenmemesi büyük bir eksiklik olarak karşımıza çıkmaktadır.
Gelişen teknoloji ve değişen çalışma şartları, meslek çeşitliliğini artırmakta, bazı unvanlar ortadan kalkarken, yeni ve tehlikeli başka mesleklerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Örneğin; demiryollarında ateşçi, deniz yollarında kömürcü gibi meslekler neredeyse ortadan kalkmış, artık gece bekçisi unvanında istihdam edilen kimse kalmamıştır. Bunların yerine benzer görevleri benzer tehlikeler altında ifa eden yeni unvanlar ve meslekler gelmiştir. Zaman içinde bir çok meslek ve unvan da aynı şekilde ortadan kalkarken onların yerine yeni meslek ve unvanlar ortaya çıkacaktır.
Bu nedenle fiili hizmet zammından faydalanacak olan personelin yaptığı görevlerin sürekli olarak güncellenmesi gerekmektedir. Bu amaçla İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu gibi mesleklerin tehlikelerini belirleyecek, fiili hizmetten faydalanacak olan personeli güncel bir şekilde belirleyecek bir kurum oluşturulmak zorundadır.
3-EMEKLİ MAAŞLARININ ARTIRILMASINDA YALNIZCA ENFLASYONUN BAZ ALINMASI
Tasarının bu maddesi ile emekli maaşlarına yapılacak artışlarda yalnızca enflasyon oranlarının temel alınması öngörülmektedir. Ama dünyanın bütün ülkelerinde ekonomideki büyümeden ve artan refahtan eşit miktarda pay alınması için enflasyon oranlarının yanı sıra refah payı olarak da ayrıca bir artış yapılır. Bu nedenle emekli aylıklarının iktisadi koşullara göre ve sosyal devlet olma ilkesi göz ardı edilmeden ayarlanması gerekmektedir.
4-KATILIM PAYI ALINMASI
Tasarı ile getirilen ve ayakta tedavilerde alınması öngörülen 2 YTL ile ortez ve protezlerden alınması düşünülen katılım paylarının kaldırılması sosyal devlet olma ilkesinin bir gereği olarak karşımıza çıkmaktadır. Katılım paylarının tutarının asgari ücretin % 75'ine kadar olabileceği belirtilmektedir. Bu oran vatandaşlarımızın ekonomik durumları göz önüne alındığında son derece yüksektir.
Tasarının yasalaşması durumunda hastaların tedavilerinde 400 YTL'ye kadar katkı payı alınabilecektir.
5-PRİME ESAS KAZANÇLARIN ARTIRILMASI VE MEMUR MAAŞLARINDA YAŞANACAK DÜŞÜŞ
Tasarı ile kamuda çalışanlar için prime esas kazanç tanımının değiştirilerek, tüm ek ödeme ve ikramiyelerin de prime esas kazanca dahil edilmesi kamu çalışanlarından yapılacak sosyal güvenlik kesintisinin neredeyse iki katına çıkması anlamı taşımaktadır. Buna göre kamu çalışanlarının büyük bir çoğunluğunun sosyal güvenlik primlerinin artması sonucunda, tasarı yürürlüğe girdiği anda ücretlerinde 35-300 YTL arasında azalma meydana gelecektir.
8/1 DİŞ HEKİMİ (SSK)
Mevcut Durum
Tasarıya Göre
Fark
Toplam Brüt Kazanç
1108,21
1108,21
Emekli Keseneği Matrahı
773,89
1108,21
Sosyal Güvenlik Kesintisi
123,82
155,15
+31,33
2/2 MÜHENDİS (MALİYE)
Mevcut Durum
Tasarıya Göre
Fark
Toplam Brüt Kazanç
1668,40
1668,40
Emekli Keseneği Matrahı
1010,60
1668,40
Sosyal Güvenlik Kesintisi
161,70
233,58
+71,88
6/1 MEMUR (MALİYE)
Mevcut Durum
Tasarıya Göre
Fark
Toplam Brüt Kazanç
1089,02
1089,02
Emekli Keseneği Matrahı
741,90
1089,02
Sosyal Güvenlik Kesintisi
118,71
152,46
+33,75
Arada oluşacak farkın 1 yıl süreyle Hazinece karşılanması öngörülüyor. Bu bir yılın sonunda memurun maaşı yine azalacaktır. Ama o zaman yıl, 2008 olacak ve genel seçimler yapılmış olacaktır. Yani bu karar, kamu çalışanlarının kayıplarını karşılamaktan çok, maaşlardaki azalmanın iktidara, siyaseten zarar vermesinin önüne geçilmek için alınmıştır.
6-KAMU GÖREVLİLERİNİN EMEKLİ AYLIĞI ALT SINIRIMevcut 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanununun Ek 19 maddesinde yer alan ve kamu görevlisi emeklilerinin maaşlarının alt sınırını belirleyen madde bu tasarıda yer almamaktadır. Şu anda memurlar için emekli aylığı tabanı "14'üncü derecenin 2'nci kademesi üzerinden 30 fiili hizmet yılı için hesaplanacak emekli aylığı" tutarı kadardır. Tasarı ile birlikte memurların emekli aylığı tabanı kaldırılacaktır. Bu da düşük ücret alan memurların emekli olduklarında alacakları emekli maaşlarının son derece düşük kalmasına neden olacaktır.
Örneğin bugün itibarı ile en düşük memur maaşı 595 YTL dolayındadır ve en düşük ücret alan memur emeklisi bu tutarda emekli aylığı almaktadır. Ancak tasarı yasalaştığı taktirde bundan sonra emekli olacak bir kamu çalışanının emekli aylığı 375 YTL'ye kadar düşebilecektir. Bu nedenle mevcut kanundaki düzenleme aynen korunarak bu tasarıya da eklenmelidir.
Ayrıca tasarıya göre oluşturulacak her türlü komisyona hizmet alanların temsilcilerinin de katılımının sağlanması için gerekli yasal düzenleme tasarıya eklenmelidir.