Türk Sağlık-Sen tarafından Maliye Bakanlığı önünde gerçekleştirilen eylemde Maliye Bakanlığının Sağlık alanında yaptığı uygulamalar protesto edildi
Türk Sağlık-Sen tarafından Maliye Bakanlığı önünde gerçekleştirilen eylemde Maliye Bakanlığının Sağlık alanında yaptığı uygulamalar protesto edildi. Türkiye Kamu-Sen'e bağlı sendikaların genel merkez yöneticileri ve Ankara şubelerimizin katılımıyla yapılan eylemde Sağlık çalışanları "Sağlıktan Aldılar Hırsızlara Verdiler, Sağlık Sizinle Rezil Oluyor, İşte Siyaset Sağlıkta Rezalet, Gün Gelecek Devran Dönecek AKP Millete Hesap Verecek" sloganları atarak Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı protesto ettiler. Çalışanlar ayrıca gündemde tartışılan "Hepimiz Ermeniyiz" sloganına tepki göstererek "Yaradılanı severiz, yaradandan ötürü", "Hepimiz müslümanız, Hepimiz Türk'üz" şeklinde sloganlar atıldı. Basın açıklamasında Türkiye'nin sağlığının maliye bakanlığına teslim edildiğini ifade eden Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, sağlık çalışanlarının mali sorunlarının had safhaya ulaştığını belirterek "Sayın Bakan artık Türkiye'nin sağlığından ve sağlık çalışanlarından elinizi çekin. Türk milletinin sağlığı ile sağlık çalışanlarının geleceği ile oynamayın. İMF'nin talimatlarını yeteri kadar yerine getirdiniz. Birazda çalışanların taleplerini yerine getirin" dedi.
Genel Başkan Önder Kahveci, birçok ilde döner sermaye payını alamayan çalışanların ekonomik sıkıntıya girdiğini ve maaşlarını döner sermayeden alamayan sözleşmeli personelin de evlerine ekmek götürmekte zorlandığını söyledi. SSK hastanelerinin devrinden sonra çalışanların ekonomik kayıplarının giderilemediğini dile getiren Kahveci, hekim dışı sağlık personelinin döner sermaye katsayılarının yükseltilmediğini vurguladı. Çalışma barışının sağlanabilmesi için döner sermaye ödemelerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Kahveci, üniversite hastanelerinde görev yapan yardımcı sağlık personelinin de döner sermaye ile katsayılarının yükseltilmesini istedi. Kahveci ayrıca Eski SSK Personellerinin yaşadıkları mağduriyetlerin bir an önce giderilmesini istedi.
Genel Başkan Önder Kahveci'nin Basın Açıklamasının Tam metni
Bugün burada Türkiye'nin sağlığına ve sağlık çalışanlarına Maliye Bakanlığının yaptığı anlamsız uygulamaları protesto etmek için toplanmış bulunuyoruz. İMF'den aldığı tasarruf yapın emrini yerine getirmek için çalışan hükümet, gözünü Türkiye'nin sağlığına dikmiş bu iş içinde Maliye Bakanını görevlendirmiştir. Özellikle 2006 yılında Türkiye'nin sağlığı üzerine Maliye Bakanı Kemal Unakıtan bir kabus gibi çökmüştür.
İlk olarak 2006 yılı bütçe görüşmelerinde hastanelerin alacaklarını silerek Türkiye'nin sağlık sistemini kaosa sürükleyen Maliye Bakanlığı daha sonra yayınladığı tebliğlerle vatandaşın sağlık hizmetlerine ulaşmasını engellemiştir. Bakanlık bununla da yetinmemiştir. İlaç kullanımına sınırlama getirmiş, kanser ilaçlarını ödeme listelerinden çıkarmıştır. 2006 yılında 4.3 olan bütçeden sağlığa ayrılan pay, 2007 yılında yüzde 3.2'ye indirilmiştir. 1960'lı yıllarda sağlığa ayrılan bütçenin 5.27 olduğu düşünülürse 46 yıl sonra bu oranın çok gerisinde kalmak iktidarın sağlığa bakış açısını ortaya koymaktadır.
Bugün sosyal güvenlik kuruluşlarından alacakları ödenmeyen hastaneler hacizlere mahkum edilmiş, borç batağına sürüklenmektedirler. Bazı üniversite hastaneleri sosyal güvenlik kurumuna göre vatandaşları tedavi eder hale gelmiştir. Eczacılar alacaklarının ödenmesi için İstanbul'da eylem yapmış işyerlerine kilit vurma durumuna geldiklerini belirtmişlerdir.
Bu dönemde sağlık çalışanlarının ekonomik kayıpları ise had safhaya ulaşmıştır. Birçok ilde döner sermaye payını alamayan çalışanlar ekonomik sıkıntıya girmiş, maaşlarını döner sermayenden alan sözleşmeli personeller ise evlerine ekmek götüremez hale gelmişlerdir. SSK hastanelerinin devrinin üstünden 2 yıla yakın bir zaman geçmesine rağmen çalışanların ekonomik kayıpları giderilmemiştir. İkramiyeleri düzenli olarak verilmemektedir. Nöbetlerden kaynaklanan ek ödemeleri hala ödenmemiştir. Israrla gündeme getirmemize rağmen hekim dışı sağlık personelinin döner sermaye katsayıları yükseltilmemektedir. Çalışma barışının sağlanabilmesi için döner sermaye ödemelerinin yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Ayrıca üniversite hastanelerinde görev yapan yardımcı sağlık personelinin de döner sermaye katsayıları yükseltilmelidir. Sağlık çalışanlarının sorunları yalnız bunlarla da sınırlı değildir. Birçok ilde personele geçici görev yollukları, ve seyyar görev tazminatları ödenmemektedir. Çalışanların tedavi giderleri için cebinden harcadığı paraların geri ödenmesinde gecikmeler yaşanmaktadır. Ödenen paralar 1 yıl geçtikten sonra ancak alınabilmektedir.
Türk Sağlık-Sen olarak bu sorunları Sağlık Bakanlığı'na ilettiğimizde Maliye para göndermiyor, Maliye bu paraların ödenmesine sıcak bakmıyor şeklinde cevaplar aldık. Ne yazık ki Sağlık Bakanlığı Maliye Bakanlığının sözünden çıkmayarak Türkiye'nin sağlığını ve personelini geri plana itmiştir. Hastaneler maliyenin tebliğlerine göre yönetilmeye başlanmıştır. Sağlık Bakanı Muğla'da yaptığı bir gezi sırasında bürokratlarına siz Unakıtan'ın adamı mısınız? diye kızarak teslimiyeti kendi ağzıyla tescillemiştir. Kendi bürokratına kızan Sayın Bakan Sağlık çalışanlarının hakkı için bugüne kadar Maliye Bakanına tek bir söz bile söylememiştir. Artık Türkiye'de Sağlık Bakanlığı sağlık politikalarında söz sahibi olma hakkını devretmiş, sağlıkla ilgili kararlarda maliyenin ve paranın sözü geçer olmuştur.
Kısacası bu iktidar döneminde sağlık sektörünün tüm kesimleri huzursuz edilmiştir. Sağlık bilerek ve istenerek içinden çıkılmaz bir bataklığa sürüklenmiştir. Kuşkusuz bunun altında sağlığı tamamen özelleştirerek vatandaşa sağlık hizmetini sunmak yerine satmak ve devleti sağlık sektöründen çekmek yatmaktadır. Bu işin yönetimi de babalar gibi satmaya, özelleştirmeye meraklı Maliye Bakanına verilmiştir.
Biz buradan Maliye Bakanı Sayın Kemal Unakıtan'a sesleniyoruz.
Toplu görüşmelerde maliye yetkilileri banka promosyonlarının çalışanlara ödenmesi için yasal düzenlemelerin yapılacağı ifadeleri suya yazılan söz olarak kaldı. Sayın Bakan çalışanların alın teri olan maaşlarından kazandığı promosyon paralarının çalışanlarına ödenmesi içinde hiçbir kanuni düzenleme yapmayarak çalışanları hayal kırıklığına uğratmıştır. SHÇEK'te görev yapan personelin komik başbakanlık tazminatlarını tüm ısrarlarımıza ve başvurularımıza rağmen iyileştirmediniz. Yetmedi açlıktan ölen memur mu var diyen Bir bakana memurun hakkını çok savunuyorsun dediniz. Yine yetmedi Türkiye'nin sağlığını ve sağlık çalışanlarına göz diktiniz. Sağlığı kaosa sürüklediniz. Çalışanların haklarını gasp ettiniz.
Sayın Bakan artık Türkiye'nin sağlığından ve sağlık çalışanlarından elinizi çekin. Türk milletinin sağlığı ile sağlık çalışanlarının geleceği ile oynamayın. İMF'nin talimatlarını yeteri kadar yerine getirdiniz. Birazda çalışanların taleplerini yerine getirin. Sağlık sektörünü parasal hesaplarla yönetmekten vazgeçin. Sağlığı sağlıkçılara bırakın.
Hepinize teşekkür ediyor, Saygılar sunuyorum.