Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve yönetim kurulu üyeleri Türkiye Kamu-Sen Genel Merkezinde yaptıkları basın toplantısıyla TBMM gündeminde olan Vakıflar Yasası'nı protesto ettiler
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve yönetim kurulu üyeleri Türkiye Kamu-Sen Genel Merkezinde yaptıkları basın toplantısıyla TBMM gündeminde olan Vakıflar Yasası'nı protesto ettiler. Genel Başkan Akyıldz yaptığı açıklamada bu yasayla ülkenin geleceğinin ipotek altına alındığını vurguladı. Akyıldız;"Toplumsal ihtiyaçlarımız dışında kalan bu yasa tasarısı ile; ülkemizin üniter yapısı tehlikeye düşürüleceği gibi, Türk Milletinin tarih sayfasına gömdüğü oluşumlar tekrar gündeme getirilecek ve bu taleplerin ardı arkası kesilmeyecektir. Yabancıların misyonerlik faaliyetlerine kurumsal bir kimlik kazandırılması kesinlik kazanacaktır." Dedi
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, ''TBMM'nin gündeminde bulunan Vakıflar Kanunu'nun, Anayasa'nın değiştirilemez, değiştirilmesi dahi teklif edilemez maddeleri kadar devletin bekası için önemli olduğunu'' söyledi.
Akyıldız, konfederasyon genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Vakıflar Kanunu'nun 22. dönemde yasa haline getirildiğini, ancak 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade edildiğini hatırlattı. Hükümetin yasayı tekrar TBMM gündemine getirdiğini kaydeden Akyıldız, şunları kaydetti:
''Ülkemizin geleceğini ipotek altına alan ve hükümranlık haklarını tartışmalı hale getirebilecek böylesi bir düzenlemenin hiçbir tarihsel gerekçesi bulunmamaktadır. Toplumumuzun ihtiyaçlarından dolayı ortaya çıkmayan böylesi bir yasal düzenlemeye karşı çıkmak her Türk vatandaşının hakkı ve ödevidir.
Yasa ile Lozan Antlaşması ve Atatürk döneminde çıkarılan Vakıflar Kanunu değiştirilmeye çalışılmaktadır.
Olayın gözden kaçırılmaması gereken diğer bir yönü de azınlık vakıflarının meşruiyetinin Lozan Antlaşması'nın temeli mütekabiliyet esasına dayandırılmak istenmesidir. Tasarı metnine baktığımızda ibretle şu gerçeklerle karşılaşmaktayız. Azınlık vakıflarının hiçbir makam ve mevkiden izin almadan; mal edinmeleri, uluslararası işbirliği yapabilmeleri, üst kuruluş kurabildikleri gibi istedikleri üst kuruluşa üye olmaları sağlanmıştır. Bu da yetmemiş ve gelir sağlamak amacıyla istedikleri gibi işletmeler kurmalarına imkan verilmektedir.''
Yasanın, düzenlemeleri arasında vakıflar arasında mal değişiminin önünün açılmasının yer aldığını anlatan Akyıldız, şöyle devam etti:
''Azınlık vakfı olarak tanımlanmış olan 161 vakfın bu anlamda neler yapabileceğini nedenli güçlü hale gelebileceğini izaha bile gerek yoktur.
Akıl almaz bir diğer husus ise yabancıların vakıflarda görev alabilmelerinin önünün açılmasıdır. Acaba bu Rum Ortodoks Kilisesi'nde Bartholomeos'un ekümenik hayallerini gerçekleştirmek için dünyanın çeşitli yerlerinden papazları yönetime katma projesine destek olmak için mi yapılmaktadır? Çıkarılmak istenen Vakıflar Kanunu, Anayasamızın değiştirilemez, değiştirilmesi dahi teklif edilemez maddeleri kadar devletimiz bekası için önemlidir''
TBMM ÖNÜNDE UYARI EYLEMİ YAPILDI
Türkiye Büyük Millet Meclisi Dikmen kapısı önünde Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Hazım Zeki Sergi basın açıklaması yaptı. Kamu çalışanlarının ve Türkiye Kamu-Sen ile bağlı sendikaların genel başkanlarının da destek verdiği basın açıklamasında milletve-erine çağrıda bulunarak yasanın çıkarılmaması istendi.