Ekonomik göstergeler içaçıcı değil!
ATO anketine katılan her üç kişiden ikisi uygulanmakta olan ekonomik programı başarısız buluyor
Ekonomik göstergeler içaçıcı değil!
ATO anketine katılan her üç kişiden ikisi uygulanmakta olan ekonomik programı başarısız buluyor. Programı başarılı bulanların oranı ise yüzde 34.
Ankete Tunalı Hilmi Caddesi, Söğütözü Armada, Kavaklıdere Karum, Akköprü Ankamall, Ümitköy Galeria, Çankaya Atakule, Bahçelievler, Emek, Ostim,Gimat, Siteler, Kızılay, İzmir Caddesi, Ulus, Anafartalar İş Merkezleri, ve Sıhhiye gibi ticaretin yoğun olduğu alanlarda faaliyet gösteren bin 56 tüccar ve esnaf katıldı.
Anket deneklerinin yüzde 28'i, 'Türkiye ekonomisinin geleceğine ilişkin umutlarınız ne yönde?' sorusuna ; 'kötü olacağını düşünüyorum', yüzde 10'u ise 'çok kötü olacağını düşünüyorum' yanıtını verdi.
Ekonomik programı başarısız bulanların yüzde 42'si ise, en başarısız alan olarak 'işsizliğin azalmaması'nı gösteriyor. En başarısız ikinci kısım yüzde 25 ile 'iç ve dış borçların artması' olarak ifade ediliyor.
Katılımcıların yüzde 17'si 'cari açığın artması'nı başarısızlık olarak değerlendirirken, yüzde 16'sı enflasyondaki düşüşü yeterli bulmuyor.
Ankete katılan her üç kişiden ikisi hükümetin ekonomik ve sosyal sorunları çözdüğüne inanmıyor.
Ankete yanıt verenlere göre, 2006 yılının en büyük sorunları sırasıyla, işsizlik, döviz kuru dengesizliği ve cari açık...
Katılımcıların yüzde 46'sı ekonomide son dönemde yaşanan olumsuzlukların nedeni olarak yabancı sermaye girişlerindeki düzensizlik ve İran ile ilgili nükleer kriz beklentisi gibi dış etkileri gösterirken, yüzde 37'si 'hükümetin yanlış ekonomik uygulamaları' yanıtını veriyor.
Ankete katılan bin 56 kişinin yüzde 51'inin aylık hane gelirinin ise, aylık hane harcamasını karşılamadığını ortaya koyarken, vatandaş geçtiğimiz 2005 yılında hiç tasarruf yapamadığını ifade ediyor.
Yine aynı anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 40'ının satın alma gücü, 2005 yılında azaldı. Yüzde 44'ünün ise satın alma gücünde bir değişiklik olmadı. Satın alma gücü iyileşenlerin oranı ise yüzde 16'da kaldı.
2006 yılında satınalma gücünün 'iyileşeceğini' düşünenlerin oranı yüzde 14 iken 'kötüleşecek' diyenlerin oranı yüzde 36, 'değişmeyecek' diyenlerin oranı ise yüzde 50.
Katılımcıların yüzde 42'sinin 2005 yılı cirosu önceki yıla göre azaldı. Yüzde 19'unun cirosu artarken, yüzde 39'unun cirosu aynı kaldı.
Anket sorularını yanıtlayanların yüzde 24'ü 2005 yılında personel çıkarttı. Yeni personel alanların oranı ise yüzde 11. Yüzde 65'inin ise personel sayılarında değişiklik olmadı. Yani işsizlik oranlarında nisbi bir artış var.