Yeni Anayasa çalışmaları devam ederken TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun dünkü toplantısında yeni anayasanın "idare" bölümü ele alındı
Yeni Anayasa çalışmaları devam ederken TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun dünkü toplantısında yeni anayasanın "idare" bölümü ele alındı.
AKP tarafından 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun tartışılmaya açıldığı şu günlerde uzlaşma komisyonunda Kamu hizmetlerinin kimler tarafından yürütüleceği ele alınırken, AKP “çalışanlar”, CHP ve MHP“memurlar ve kamu görevlileri” , BDP ise “kamu personeli” kavramı önerisinde bulundu. İktidar Partisinin önerilerinde yeni anayasada “memur” kavramına yer vermemesine muhalefetin tepkisi sert oldu.
Toplantıda memur kavramının anayasada yer alması konusunda uzun tartışmalar yaşanmasına rağmen bir sonuca varılamadı. Komisyon bunun üzerine madde metninin neredeyse tamamını parti önerileri altına, kırmızı renkte yazarak kaleme aldı.
Uzlaşma Komisyonunda yaşanan tartışmalara ilişkin bir açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, uzun zamandır kamu çalışanlarını bu konuda uyardıklarını ve söylediklerinin bir bir ortaya çıktığını belirtti. Koncuk, “Türkiye Kamu-Sen olarak 2004 yılında gündeme getirilen sözde Kamu Yönetimi Reformu çalışmalarından bu yana AKP’nin devlet memurluğu kavramını ortadan kaldırmaya yönelik planları olduğunu ve bu yönde adımlar atmaya hazırlandıklarını her platformda dile getirdik. Şimdi üzülerek görüyoruz ki, bütün söylediklerimiz bir bir ortaya çıkmaktadır. AKP Devlet Memurluğunun kalkması için harekete geçmiştir. Anayasa’nın 128. maddesinde yer alan, “Devletin, kamu iktisadî teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği aslî ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür.” İbaresi iktidar partisi tarafından kaldırılarak yerine “Çalışanlar” ibaresi konulmak isteniyor. İşte AKP bu niyetini ortaya koyan bir adım atmış ve teklifini uzlaşma komisyonuna sunmuştur. Mevcut Anayasamızdaki Devlet Memuru tanımıyla oynanmamalıdır. Türkiye Kamu-Sen bu konudaki kırmızı çizgilerini daha önceden açıklamış ve işgüvencesi noktasında asla taviz vermeyeceğini ifade etmiştir. İktidar Partisi ateşle oynadığını bilmeli ve adımlarını ona göre atmalıdır” dedi.
Madde metninde AKP, “Kamu hizmetlerinin gerektirdiği görevler çalışanlar eliyle yürütülür. Kamu hizmetlerinin hizmet alımı yoluyla karşılanacağı haller kanunla düzenlenir” önerisini kayda geçirdi.
CHP ve MHP ise maddenin “Devletin, kamu iktisadi teşebbüslerinin ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür” şeklinde yazılmasını istedi.
BDP ise maddenin, “Kamu idarelerinin yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği görevler, kamu personeli eliyle görülür” şeklinde olmasını istedi. CHP ve BDP ayrıca “Görevlerini yerine getirirken, kişiler arasında inanç ve düşüncelerinden ötürü herhangi bir ayrım yapamazlar” ifadesinin ayrı bir fıkrada yer almasını istedi.
Kaynak: Milliyet Gazetesi