Hükümet, yeni bütçe tebliği ile insan sağlığıyla oynuyor
Hükümet, yeni bütçe tebliği ile insan sağlığıyla oynuyor...
Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Bütçe Uygulama Tebliği ile ayakta tedavilere 11 YTL paket fiyat uygulamasına geçilmesine tepki gösteren Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci IMF'nin sağlıkta tasarruf edin talimatını bir an önce yerine getirmek için çalışan hükümetin, böyle bir tebliğle insan sağlığını hiçe saydığını, doktorlara hastanın yüzüne bakarak teşhis yapın diyerek sağlık personelini zor durumda bıraktığını ifade etti.
Vatandaşın sağlığının 400 Milyon YTL'lik tasarruf için hiçe sayıldığına dikkat çeken ve Sağlık politikalarını artık Maliye Bakanlığının belirlediğini ifade eden Önder Kahveci " Türkiye'de sağlık artık maliyecilerin kontrolüne geçti. Sağlık üzerinde sürekli olarak parasal hesaplar üzerinden yönetmelikler, tebliğler hazırlanıyor. Vatandaşın sağlığı hiç kimsenin umurunda değil. 400 milyon YTL'lik tasarruf 70 milyonluk bir ülkenin sağlığından daha önemli görülüyor. Böyle bir mantıkla sağlık üzerinde politika yürütüldüğü içinde bugün Türkiye çağı geçmiş, sadece sağlık hizmetlerinin neredeyse hiç verilmediği ülkelerde görülen hastalıklarla mücadele eder hale gelmiştir. Sağlık hizmetlerinin planlanmasını hesap defteri olarak tutanlar, Türkiye'nin sağlığının çökmesine neden oldular. Ne yazık ki bu konuda hala ısrar ederek bu tür tebliğler yayınlanmaya devam ediyorlar. Tasarrufu sağlık politikalarını gözden geçirmek yerine insan sağlığından vazgeçerek yapıyorlar" dedi
Tebliğin sağlık hizmetlerinin verilmesini önlediğine dikkat çeken Kahveci "Ayakta tedavi tebliğine göre Birinci basamak resmi sağlık kuruluşlarına vaka başına muayene ücreti olarak 11 YTL ödenecek. Hastanın ilk başvurusundan sonraki 10 gün içinde aynı sağlık kurumunda aynı dala başvurması durumunda ikinci bir ödeme yapılmayacak. Yani vatandaş sağlık hizmeti alabilmek için cepten harcama yapacak. 11 YTL'ye nasıl bir sağlık hizmeti verilecek, hastalıklar nasıl teşhis edilecek, insanlar 10 gün içerisinde tekrar neden doktora gidemeyecek anlamak mümkün değil. Böyle bir tebliğle vatandaşlarımızın sağlık hizmeti alması engellenecektir. Vatandaşa bu tebliğle hastaneye gitme kendi başının çaresine bak denmektedir. Artık Türkiye'de sağlık hizmeti almakta lüks olmuştur."şeklinde konuştu.
Doktorların da bu uygulamayla mağdur olacaklarını dile getiren Kahveci "Muayene için gelen hastalar tahlil veremeyecek, film çektiremeyecek. Doktor bunları istese de vatandaşın bunu ödeme gücü olmadığından yaptırmayacak. Bu durumda doktor hastanın yüzüne bakarak hastalığını teşhis etmeye çalışacak. Bunun vebali büyük olur. Bir vatandaşımız bile gerekli tetkikleri yaptıramaması nedeniyle hayatını kaybederse bunun hesabını kim verecek. Fatura yine sağlık çalışanlarına mı kesilecek. Hiç kimsenin sağlık çalışanlarına ve vatandaşa bu zulmü yapmaya hakkı yoktur" dedi.
Herkesin doktoru olacak, herkes istediği hastaneye gidebilecek diye meydanlarda nutuk atanların bugün parasal hesaplar içine girerek insanların sağlığıyla oynadıklarının altını çizen Kahveci, bu tür uygulamalarla birlikte sağlık kuruluşlarının sağlık hizmeti üretemeyeceğini söyledi.