Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Vekili Talip Geylan, deprem bölgesinde görev yapan kamu çalışanlarının sorunlarına yönelik değerlendirmelerde bulundu.
“Her türlü zor koşula rağmen deprem bölgesinde vatandaşlarımıza hizmet ulaştıran kamu çalışanları da aynı zamanda birer afetzede durumundadır ve ertelenemeyecek ve bir an önce karşılanması gereken ihtiyaçları bulunmaktadır” Geylan, “Hayatın olağan akışının devam etmesi için kamu hizmetlerinin sağlıklı yürütülmesi ön koşuldur. Bu itibarla, bölgede çalışma hayatı ve kamu çalışanları için alınacak her türlü tedbir ve sağlanacak kolaylık devletin vatandaşa yönelik yüzü olan kamu hizmetlerinin verimli şekilde sunulabilmesini sağlayacaktır” dedi.
Geylan açıklamasında şu satırlara yer verdi;
“Asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat depreminden sonra devletimiz milletimiz ile el ele vererek afetin yaralarının sarılması ve hasarların telafisi için bütün imkânlarını seferber etmiştir.
İçinde bulunduğu her türlü zor koşula rağmen deprem bölgesinde vatandaşlarımıza hizmet ulaştıran kamu çalışanları da aynı zamanda birer afetzede durumundadır ve ertelenemeyecek ve bir an önce karşılanması gereken ihtiyaçları bulunmaktadır.
Afet bölgesindeki çalışanlar, hükümetten sorunlarının çözülmesini ve gönül rahatlığı içinde hizmet üretebilmelerinin sağlanmasını beklemektedir.
Öncelikle unutulmamalıdır ki, hayatın olağan akışının devam etmesi için kamu hizmetlerinin sağlıklı yürütülmesi ön koşuldur. Bu itibarla, bölgede çalışma hayatı ve kamu çalışanları için alınacak her türlü tedbir ve sağlanacak kolaylık devletin vatandaşa yönelik yüzü olan kamu hizmetlerinin verimli şekilde sunulabilmesini sağlayacaktır.
Bunun sağlanması için de öncelikle kamu hizmetini sunacak olan kamu çalışanlarının hiçbir desteğe ihtiyaç duymadan yaşayabilir ve kendi ayakları üstünde durabilir hale getirilmesi gerekmektedir.
Bu amaçla;
1. Afetzede olan ve fiziksel/psikolojik olarak sağlıklı şekilde görevlerini ifa edemeyecek olan kamu görevlilerinin izin, geçici görevlendirme ve nakillerle ilgili talepleri karşılanmasında kolaylık sağlanmalıdır.
2. Afet bölgesinde zor koşullarda görev yapan çalışanların takdir edilmesi ya da bölgeye dışarıdan gelecek kamu çalışanlarının teşvik edilmesi amacıyla “Afet Tazminatı” uygulaması bir an önce hayata geçirilmelidir.
3. Deprem bölgesindeki illerimizde sendikaların da dâhil olduğu bir “Çalışma Komisyonu” kurulmalı, böylece kamu hizmetlerinin sunumunda karşılaşılan sorunların ivedi çözümüne yönelik çalışmalar hızlandırılmalıdır.
4. Depremden etkilenen kamu görevlerinin çocuklarına eğitim desteği olarak karşılıksız burs verilmelidir.
5. Depremde hayatını kaybeden kamu görevlerinin bir yakını, bölgede bulunan kamu kurumlarında işe alınmalıdır.
6. Bütün bunların yanında bölgedeki memurlarımızın en önemli sorunu hiç kuşkusuz ki barınmadır. Devletimiz tabii ki, tüm afetzede vatandaşlarımızın barınma sorunlarını çözecek ve tek bir insanımızı dahi açıkta bırakmayacaktır. Ancak kamu görevlilerinin barınma sorunlarının acilen giderilmesi büyük önem arz etmektedir. Çünkü kamu hizmetlerinin sağlıklı yürütülebilmesi için kamu çalışanlarının sağlıklı yaşam koşullarına kavuşturulması şarttır. Bu itibarla, afet bölgesinde kurulacak konteyner ve prefabrik konutlarda kamu çalışanlarına öncelik sağlanmalıdır”