Genel Başkan Önder Kahveci, Kanal B’de yayınlanan “Güncel” programına konuk oldu. Kamuda yaşanan birçok sıkıntıya değinen Genel Başkan, sözleşmelilere kadro, 3600 ek gösterge düzenlemesi, üniversiteli işçilerin talepleri gibi kamu çalışanlarını yakından ilgilendiren konular hakkında görüşlerini açıkladı.
GENEL BAŞKAN ÖNDER KAHVECİ'NİN KATILDIĞI PROGRAMIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN VİDEOLAR KISMINA BAKINIZ. |
KAHVECİ: SÖZLEŞMELİLERE SEÇİMDEN ÖNCE KADRO VERİLMELİDİR
Çalışma hayatında söz konusu birçok istihdam modelinin ciddi sıkıntılar yaşattığına değinen Genel Başkan, kamuda istihdam şeklinin sadece 4/A kadrosuyla alınması gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi;
“Sözleşmeli istihdamı kamuda huzursuzluk yaratıyor. Kamuda çalışma barışını bozuyor. Kadrolu istihdamın benimsenmesi gerekiyor. Çeşitli statüde çalışan arkadaşlarımız var, bu statülerle kamuda huzuru sağlayamayız. MEB niye 4+2 kararında ısrarlı anlamıyoruz. Sözleşmeli arkadaşlarımızı seçimden önce kadroya geçirelim. Bu statüde personel alımına son verelim. Ücret noktasında teşvik ederek, çalışanları az gelişmiş bölgelere kendi rızasıyla gitmesini sağlayalım. Sözleşmeli istihdam konusunda siyasi iktidarın da çelişkisi var. Kadro meselesi kaçınılmazdır. Aileler bütünleşmelidir. Sözleşmeli alıp, sonradan kadroya alınacağına, baştan sözleşmeli almamaları gerekir. Kamuda istihdam kadrolu personel alımıyla gerçekleştirilmelidir.
Yardımcı hizmetlerin taleplerinin bütçeye yükü olmadığını vurgulayan Kahveci, kamuda iş veriminin sağlanması için farklı istihdam modellerinin ortadan kaldırılmasının şart olduğunu söyledi. 4/A dışında istihdam edilen arkadaşların birçok özlük hakkı elinden alındığına dikkat çeken Genel Başkan ”Örneğin, Kamu dışı sağlık personeli oluyor. Aile hekimliğinde çalışan arkadaşlara bu şekilde iş güvencesiz istihdam sağlanıyor. Kamuda ihtiyacımız varsa bu insanlara neden kamu dışı deniyor?” diye sordu.
KAHVECİ: İŞ GÜVENCESİ KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR
Kamuda iş güvencesinin kaldırılmasına yönelik tartışmalara da değinen Genel Başkan, siyasi iktidara seslenerek, “böyle bir niyetleri varsa akıllarından bile geçirmesinler. İş güvencesi kırmızı çizgimizdir. Aksi takdirde tepkimizi ortaya koyarız” dedi.
Kamuda yaşanan sıkıntılara ilişkin Memur Şurası düzenlemeyi planladıklarını belirten Genel Başkan, kamuda yaşanan tüm sıkıntıların enine boyuna tartışılarak çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade etti. ILO’nun bu sene “insana yaraşır iş kavramını” gündemine almasına dikkat çeken Kahveci, “biz de çalışma hayatında bu kavrama uygun çözümler bulmalıyız” dedi.
KAHVECİ: TÜRKİYE KAMU-SEN ENDÜSTRİ 4.0 SÜRECİNDE ÇALIŞMA HAYATINA ÖNCÜLÜK ETMEK İÇİN “SENDİKA 4.0” BAŞLIĞIYLA ÖNEMLİ BİR ADIM ATTI
Kahveci, Türkiye Kamu-Sen olarak sendika 4.0 başlığıyla çalışma hayatının geleceğine yönelik ciddi bir hazırlık içerisinde olduklarını kaydederek ,“Sendika 4.0 isim değiştirilerek kullanılmaya başlandı. Hedefimiz Türkiye bu gelişmeleri seyretmesin, içinde olsun. İlk defa biz gündeme taşıdık. İstihdam ve meslek gruplarının değişmesi konuları çok önemlidir. İyi katılım oldu panelimize. Bu konuyu uzun soluklu sürdüreceğiz Gelecekte bazı meslek grupları olmayacak. Robotlar kullanılacak. Avukatlık, pilotluk gibi meslekler ortadan kalkabilir. İşsizlik söz konusu olabilir. Ortak aklın oluştuğu bir süreç yaşıyoruz. Türkiye Kamu-Sen'in öncülük etmesi bizi sevindiriyor. Sendika 4.0 konusunda çalışmalarımızda Türk-İş, ILO, TOBB, Üniversiteler olacak. Ortaklarımızla birlikte bu süreci yürüteceğiz” dedi.
KAHVECİ: MÜLAKAT DOĞRU BİR YÖNTEM DEĞİLDİR, KUL HAKKI YEMEKTİR
Toplu sözleşmede karar altına alındığı halde uygulamaya geçirilmeyen birçok konunun masada kaldığına dikkat çeken Genel Başkan, kamuda liyakat ve ehliyetin önemine işaret ederek şunları söyledi:
“Üniversiteli ve işçi statüsünde çalışanlar memur kadrosuna geçmek istiyor. Toplu sözleşmede karar altına alınmış bir konu, gereğinin yapılması lazım. Yapacağız diye yola çıkıyorsanız bunu gerçekleştirmeniz lazım. Her 2 yılda bir bütün kurumlarda görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı açılsın diyoruz. Ama kurumlar açmıyor, Neyi bekliyorlar anlamıyoruz. Mesela, Sağlık Bakanı bu sınavı açmayarak kurallara aykırı davranıyor. Sonra da liyakat ve ehliyeti tartışıyoruz. Mülakat doğru bir yöntem değildir, kul hakkı yemektir. Cumhurbaşkanına da ifade ettim. Orada bilgiyi ve beceriyi ölçeceksiniz, 3-5 dakikada nasıl ölçülecek? Mülakata hayır diye rapor hazırladık. Bunun kaldırılması için her platformda dile getiriyoruz. Güveni tesis etmemiz lazım. Bu işlerde ehil olanları çıkartmamız lazım. MEB Bakanı bir adım attı, ama geri adım atmak zorunda kaldı. Malum yetkili sendika korkuyla ortalığı kaldırdı. Türkiye'nin bu süreçte kaldırabileceği yük değil bu. Falancanın adamı, bilmem ne sendikası üyesi diyerek yol alamayız. Devletin önemli kademelerindeki saygınlığı ortadan kaldırmayalım. Türk Eğitim -Sen okul müdürlerinin 20 bin civarı memur-sen üyesi 2 bin Türk Eğitim-Sen üyesi diye rapor açıkladı. Bu kabul edilebilir birşey değil.”
KAHVECİ: 2019 MEMUR MAAŞ ZAMLARI REVİZE EDİLMEK ZORUNDADIR
Kahveci, bütün çalışanları kapsayacak şekilde 3600 ek gösterge düzenlemesinin seçim öncesinde çıkması gerektiğini belirterek, bu konuda Türkiye Kamu-Sen’in hazırladığı kanun taslağının Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda beklediğine dikkat çekti. Bu yılın 2020-2021 yılının maaş zamlarının görüşüleceği toplu sözleşme dönemi olduğunu belirten Genel Başkan, yetkinin ehil ellere verilmesinin zamanının geldiğini sözlerine ekledi;
“3600 ek gösterge konusunda henüz bir çalışma ulaşmadı elimize. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk da çalışmalar bir aşamaya gelince sendikaları da dahil edeceğini ifade etmişti. Seçim zamanına kadar çıkmasını bekliyoruz. Bu taahhüt başka bahara kalmasın. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda bekleyen bir çalışmamız var. Hakkaniyetli bir çalışma yaptık. 3600 ek gösterge sözü yerine getirilsin. Emekli olmak isteyen arkadaşlar var, onlar da bu düzenlemeyi bekliyor. Bu yasalaşırsa emekli olmak isteyenler emekli olacak, böylece kamuda istihdam da açılmış olacak.
Enflasyon hesaplarında sepetteki ürünlerin değişmediği yönünde bilgi geliyor. Bir önceki aya göre ürün fiyatlarında bir değişim olmadığı görülüyor. Bizim enflasyonumuz çok daha yüksek. Özellikle gıda enflasyonu. Nisan ayı itibariyle %4'ün üzerine çıkacak. Kamu çalışanlarının 2019 artışları revize edilmelidir. Bizim önerimiz, maaş zamlarının hedef enflasyon kadar olması gerekir en azından. Enflasyon farkı uygulamasının da değişmesi gerekir. Enflasyon gerçekleştiği ay itibariyle ne kadar fark varsa o ay maaşa yansıtılsın. Yetkili sendikanın yanlışlarını kamu çalışanı arkadaşımız çekiyor. Yetki konusunda kamu çalışanlarının bir muhakeme yapması gerekir. 2020-2021 dönemini kaybetmemek için doğru karar vermeliler. Emaneti ehline verme zamanı çoktan gelmiştir.
İdareciler sendikacılık yaptıkları için yetki alamıyoruz. İnsan onuruna yakışmayan tavırlarla çalışanın üzerinde baskı yaparak üye yapılıyor. Türkiye Kamu-Sen'in güveni çalışanların gözünde sağlam. Birileri şura derdindeyken, biz zaten sorunu ve çözümü söyledik. Artık kamu çalışanı arkadaşlarımızın da bu gerçeğin bilincinde karar vermeleri gerekir.”