Türkiye-Avrupa Birliği Karma İstişare Komitesi’nin (KİK) 41. Toplantısı Brüksel’de gerçekleştirildi.
Toplantıya konfederasyonumuz adına Genel Başkanımız Önder Kahveci Genel Başkan Yardımcılarımız Türk Tarım Orman-Sen Genel Başkanı Ahmet Demirci ve Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanımız Mustafa Nurullah Albayrak katıldı.
MÜZAKERE SÜRECİ, VİZE VE GÖÇ KONULARI TARTIŞILDI
Avrupa Birliği müzakere sürecindeki tıkanmalar, vize liberalizasyonu ve göç meselesi gibi konuların ayrıntılı olarak değerlendirildiği müzakere sürecinde, Türkiye aleyhine yaşanan olumsuzluklar konfederasyon Genel Başkanımız Önder Kahveci ve Türkiye delegasyon üyelerince haksız ve keyfi uygulamalar ortaya konuldu.
GENEL BAŞKAN ÖNDER KAHVECİ KIBRIS, GÖÇ, VİZE GİBİ BİR ÇOK BAŞLIKTA DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU
Konfederasyon Genel başkanımız Önder Kahveci gerçekleştirilen toplantıda zaman zaman söz alarak Kıbrıs meselesi, göç konusu ve vize konularında sık sık değerlendirmelerde bulunarak ülkemiz ve Türkiye Kamu-Sen’in beklentilerini dile getirdi.
Özellikle Kıbrıs meselesi öne çıkarılarak yapılmaya çalışılan engellemelerin Avrupa Birliği temel kabulleri ve Kopenhag kriterleri ile iliştirilmesi çabalarının hukuki dayanaktan yoksun olduğu da toplantı da ifade edildi.
VİZE VE GÖÇ KONULARI MASAYA YATIRILDI
Vize konusunda Avrupa Birliği'nin ülkemize yönelik yaptığı taraflı ve subjektif yaklaşımlar her iki taraf delegasyonunca ortaya konuldu.
Göç konusunun ise bir an önce ortak çözümle sonuca bağlanması karşılıklı olarak ifade edildi.
MÜZAKERE SÜRECİ VE TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ
2018 yılından bu yana durma noktasına gelen müzakerelerin yeniden başlatılması, gümrük Birliği anlaşmasının revize edilmesi gerek Avrupa Birliği'nin politikaları ve gerekse ülkemizin 60 yılı aşkın Avrupa Birliği hedefinin önemi vurgulandı.
Sivil toplum inisiyatifinin bu süreçte daha fazla etkin rol üstlenerek Türkiye Avrupa Birliği ilişkilerinin daha adil ve sürdürülebilir bir zeminde yürütülmesinin öneminin altı çizildi.
Hazırlanan sonuç deklarasyonunda bahsi geçen konuların tamamı görüş ortaklığı şeklinde imza altına alındı.