Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Bengütürk Televizyonunda “Çuvaldız İğne”, Kanal B Televizyonunda ise “Güncel” programına katılarak gündemi, çalışma hayatını ilgilendiren konuları ve ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.
Kamu çalışanları için ücret belirleme politikasında değişimin şart olduğunu belirten Genel Başkan, temel harcama kalemlerinde meydana gelen artışların çalışanları zor durumda bıraktığına dikkat çekerek şu uyarılarda bulundu;
“Temel gıda maddelerine ve birçok şeye ciddi zamlar geldi. Gıda enflasyonu TÜİK rakamlarına göre yüzde 30 ama çarşıda yüzde 50’den fazla. Bu durumda, ek zam artık kaçınılmaz hale gelmiştir. Açlık yoksulluk rakamlarına bakınca da asgari ücrette 2 bin TL bile yetersiz kalıyor. Dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 6 bin TL üzerinde. Bunları dikkate almak lazım. Dört kişilik bir ailenin asgari harcamaları 6 bin 521 TL.
Türkiye Kamu-Sen olarak her ay düzenli olarak bu araştırmaları yapıyoruz. Bu araştırmalarda harcamaların bin 53 TL arttığı, çalışanların reel kayıplarının 600 TL’yi aştığını ortaya çıkardık. Enflasyon miktarlı kadar verilecek zam “0” zam demektir. Refah payı uygulamasına geçilmelidir. Kalkınmadan büyümeden memurlar emekliler de pay almalıdır. 2019 toplu sözleşmesinde bunu yine gündeme taşıyacağız.”
“2018 yılında yaşanan kayıpların telafisi için ek zam istiyoruz. Bu artık kaçınılmazdır” diyen Kahveci, döviz kurunun gerilemesine rağmen, zamların miras kaldığını söyleyerek, “çalışan, asgari ücretli ve diğer kesimler bu zamlarla baş başa kaldı. Çalışanın verimliliğini artırmak adına sorunlarını çözmek lazım. Bu çerçevede hak ettikleri ücretleri vermek gerekiyor. İnsanlar geçinemez duruma geldi. Bu talep piyasayı da canlandıracak. Memura, emekliye, asgari ücretliye bir artış şarttır” şeklinde sözlerine devam etti.
GENEL BAŞKAN: 2018 YILI KAYIP BİR YILDI. DERDİ MEMUR OLMAYANLAR BİZİ MASADA İSTEMİYOR. GELİN YETKİLİ SENDİKA TALEBİNİ REFERANDUMLA YAPALIM
Türkiye Kamu-Sen’in kuruluşundan bugüne kadar çalışanların menfaatine ve aynı zamanda ülke çıkarları doğrultusunda izlediği politikalardan hiç taviz vermediğini ifade eden Kahveci, “Gelin yetkili sendika tespitini referandumla yapalım, sonuca göre yetkili sendikayı belirleyelim. Biz buna varız” diyerek şunları söyledi:
“İlkeli ve kararlı duruşumuz karşısında bazılarının yaptığı ayak oyunları boşa çıkacak. Biz hak mücadelesi verirken bir taraftan da vatan millet meselelerine kafa yoruyoruz. Masaya oturanların sürekli memura kaybettirdikleri ortada. Biz sendikacılığın gereğini yaparken diğer konfederasyonun böyle bir derdi yok. Attıkları imzalardan haberleri yok. Ama biz onların yaptıkları herşeyi kamu çalışanlarına anlatacağız. Memura nasıl kaybettirdiklerini bıkmadan usanmadan anlatacağız. Zamanında hakem kuruluna önerdikleri akademisyen bile gitti hükümetin teklifine evet dedi.
Sendikacı uyanık olur, işini iyi yapar. Üzerimizde milyonların hakkı var. Sorumluluklarımız var. 16 yılda bir sendika 40 bin üyeden 1 milyona ulaşıyorsa burada bir tuhaflık vardır. Uluslararası alanda bile bunların karşılıkları yok. Biz kırıp dökmeden, sendikacılık nasıl yapılır bunu gösteriyoruz. Yepyeni bir yol açtık sendikacılıkta ve herkes bunu görüyor. Bizi masada istememe nedenleri belli, yaptıkları pazarlıklara kimse şahit olmasın istiyorlar. Onların gücü bizi masadan kaldırmaya yetmez, orada kanun var. O masada olacağız kamu çalışanlarını temsil edeceğiz. “Çalışanların Lehine olan bütün kararları destekleriz” diyoruz ama bunlar masada kimse olmasın istiyorlar. Kimse kusura bakmasın. Biz o masada hak arıyoruz, iki günde imza atıp kalkmak ne demek?
Kendi beceriksizliklerini farklı işlerle kapatma peşindeler ama kamu çalışanları bunlara derslerini verecek. Malum-Sen’i artık yakanızdan düşürün. Bizimle saf tutarak mücadeleye devam etmeli memurlar. Verin bize yetkiyi eğer bu işin hakkını veremezsek alın bizden de yetkiyi. Ülkemizin geldiği nokta sendikal ayrımcılığı taşıyacak bir nokta değil. Sayın Cumhurbaşkanı’na da ifade ettim bunu. Türkiye’nin birlik ve beraberliğe ihtiyacı var, ayrışmaya değil. Yeniden değerleme oranı yüzde 23 olurken, memura yüzde 9 kabul edilebilir mi? 2002’den beri yıl sonlarında enflasyon hep düşük çıkmış, eğer bunun altında farklı düşünceler var ise bu yakışık almaz.”
GENEL BAŞKAN: BİRİLERİ BİZİ MASADA İSTEMESE DE KAMU ÇALIŞANLARININ HAKKINI KORUMA İÇİN MÜCEDELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ
Çalışanların merakla beklediği Kamu Personeli Danışma Kurulu’nun yarınki toplantısında çalışma hayatını yakından ilgilendiren önemli konuları masaya taşıyacaklarını belirten Genel Başkan Kahveci, ek gösterge ve sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi hususunda adaletsizliğin giderilmesi gerektiğini söyledi.
“Birileri bizi masada istemese de biz kamu çalışanlarının hakları için mücadele edeceğiz” diyen Kahveci, milyonların beklediği müjde için Sayın Cumhurbaşkanı’nın takipçi olması gerektiğini vurgulayarak şu şekilde açıklamasını sürdürdü;
“Kamu Personeli Danışma Kurulu Toplantısında önemli konuları masaya taşıyacağız. Gelir dağılımında ciddi adaletsizlik var. Bu konuda dengesizlikler giderilmeli. Dar ve sabit gelirliler geçim sıkıntısı çekerken diğer taraftan milyoner sayısı artıyor. Bu nasıl iş? Vergi dilimi konusu kayıplarımızı daha da artıran bir başlıktır. Ocak ayında aldığı maaştan 780 TL daha aşağı maaş alan çalışanlarımız var. Yarın KPDK’da gündeme getireceğim. Çok adaletsiz bir vergi dilimi var. 3600 ek gösterge konusunda çalışmamızı yaptık. Sayın Milletvekili Mustafa Kalaycı TBMM’ye taşıdı. Verilen sözler hayata geçirilmeli. Siyasi partiler bu konuda mutabık. Tüm kamu çalışanlarını kapsamalı ve hayata geçirilmeli. İnsanlar emekli olmak istemiyor ve bekliyor. Ek gösterge çıkmış olsa insanlar emekli olacak istihdam alanı açılacak. Yapılması zor değil. Rahatlıkla çıkarılabilir.”
Kamuda en ciddi sorunların başında liyakatsiz ve ehliyetsiz insanların yönetime getirilmesi olduğunu belirten Genel Başkan, hakkaniyetli bir sistemin getirilmesi gerektiğini vurgulayarak,
“Sözleşmeliler konusunda Türkiye Kamu-Sen olarak her platformda mücadele ediyoruz. 150 bin sözleşmeli çalışan umutla bekliyor. Daha önce kadro verildi yine verilebilir. Bu insanlar perişan. Aileler parçalanıyor. Mağduriyetler var. Bu ülkede hakkaniyetli bir sistem olsun istiyoruz. Görevde yükselmelerde adaletsizlik var. Mülakat ucube bir sistemdir. Derhal kalkmalıdır. Liyakat ve ehliyet konusunda hassas olunmalı. Türk devletlerine bakın hepsinde devlette adalet esas alınmıştır.
Emaneti ehline verin diyen bir dinin mensubuyuz. Yanlış tercihlerle bu işler yürümez. Hakkaniyetli bir sistem, eşit şartlarda yarışan insanlar olacak. Güvenlik soruşturmaları ile devlete sızmaya çalışanları ayıklarsınız.15 Temmuz’dan dersler çıkarılmalı” dedi.
Genel Başkan Kahveci, KPDK Toplantısında sosyal adaletin sağlanması için, kamu çalışanları adına sıkıntıları gündeme taşıyacaklarını söyleyerek sözlerini tamamladı.